Fruktkonsumet går ned- Sparer vi oss til dårlig helse?

Prissensitivt konsum
Frukt- og grøntstatistikken (1) som gis ut årlig av OFG viser at volumet av frisk frukt har gått ned 3,8 % det siste året. Fra 2013 til 2022 har volumtallene gått ned hele 9 %. Funnene bekreftes også fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe som ble publisert i høst hvor forbrukerne oppgir å spise mindre frukt og bær til mellommåltid og til etter middag/kvelds. Undersøkelsen viste også at det er de som oppgir å være mest opptatt av pris som også oppgir å spise minst frukt og grønt. Noe av forklaringen i volumtallene kan være reduksjon i matsvinn, men forbrukstallene peker dessverre likevel i feil retning.
Fokuset på faste kan ha hatt negativ påvirkning
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG tror forklaringen på det fallende frukt konsumet er sammensatt, men mener debatten rundt antall måltider kan ha hatt påvirkning.
– Noen har kanskje sluttet å spise mellommåltider grunnet debatten rundt antall måltider og helse. Dessverre tror jeg de som dropper måltider får færre anledninger i løpet av dagen til å spise nok frukt og grønt. Det er store krav til måltidets sammensetning om du bare spiser en eller to ganger i løpet av dagen.
60 millioner epler mindre i året – er det å spise et eple blitt for kjedelig?
Bogstrand Sagen påpeker at andelen som har begynt å kutte i antall måltider sannsynligvis ikke er overrepresentert og at det dalende fruktkonsumet også må forklares med andre faktorer.
– Er det en ting jeg ikke forstår så er det disse energibarene. Sjokkpriser på energibarer som fremstår som et sunt alternativ for folk flest kan dytte frukten ut av handlekurven. Og det de sitter igjen med er tørket frukt (1 % jordbær for eksempel), kamuflert bak sirup, sjokolade og maisstivelse til et ugjenkjennelig produkt av noe som en gang var en råvare.
En undersøkelse fra våren 2022 viste at hele 1 av 3 jenter på ungdomsskolen spiser energibarer i skoletiden (2).Energibarene promoteres ved kassen og rett etter frukt og grøntavdelingen i store hauger. Bogstrand Sagen er redd mange kan glemme bort det enkleste og sunneste mellommåltidet når de tilbys så mange alternativer.
– Er det å spise et eple som mellommåltid blitt for kjedelig? Frukt og grønt, samt nøtter var vanlige mellommåltider før i tiden. I 2022 spiste vi 60 millioner epler mindre sammenlignet med 2013, det sier sitt. Noe som derimot er veldig gledelig er at en undersøkelse gjennomført i samarbeid med Stiftelsen Norsk mat og Telefrukt viser at 95 % av de som har smakt det norske eplet Rubinstep i vinter (ny lagringsteknologi forlenger den norske sesongen) sier de vil kjøpe det igjen.
Håper virkelig ikke at folk fortsatt lever i frykt for karbohydrater
Bogstrand Sagen forteller om en undersøkelse som viser at grønnsaker er det forbrukere oppfatter som aller sunnest, men at frukt ikke oppfattes like sunt (3).
– Jeg håper virkelig ikke at folk fortsatt lever i karbohydratfrykt og lar bananen være ens verste fiende. Bare for å fastslå det en gang for alle; frukt er sunt og det er først og fremst et høyt frukt- og grøntinntak som til sammen gir de gode helseeffektene påpeker ernæringsrådgiveren og fortsetter;
– En frukt kan gi deg energi og påfyll, et sunt mellommåltid som gjør det lettere å unngå usunne fristelser når magen romler, for eksempel på vei fra jobb før handling, henting av barn og middagslaging.
Til slutt oppfordrer hun til å prioritere frukt i handlekurven.
– Frukt er ikke posten å spare på - da kan du spare deg til dårlig helse. En banan eller et eple er fortsatt ikke skrekkelig dyrt og bør prioriteres.
Kilder
[1] Frukt- og grøntstatistikk 2022
[2] “Matpakkevaner”: Undersøkelse gjennomført av Norstat i felt på oppdrag fra Opplysningskontorene i landbruket.
[3] Feltarbeid gjennomført av Norstat, analyse av OFG. Kontakt analysesjef Tore Angelsen for mer detaljer.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Kokkekonkurransen Nordic green chef arrangeres på Hell i Stjørdal torsdag 1. juni30.5.2023 13:19:25 CEST | Pressemelding
Noen av de beste nordiske kokkene er tatt ut til å konkurrere i Nordic green chef på den store nordiske kongressen til Nordic Chef Association. Det er andre gang denne kokkekonkurransen arrangeres, og det skjer på Hell Amfi i Stjørdal.
Liker ikke barnet ditt grønnsaker?25.5.2023 11:09:47 CEST | Pressemelding
De fleste foreldre har opplevd at det er mer brokkoli på gulvet enn hva poden har fått i seg under middagen. Barn foretrekker det som er søtt fremfor det som er bittert, og mange opplever at grønnsaker er vanskelig å få barn til å like og å spise. Men må det være sånn?
Dette er på folks verstingliste når de skal slanke seg18.5.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommeren kommer, og sommerkroppen er i tankene for mange. En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at syv av ti i Norge ønsker å gjøre noe ekstra som å spise sunnere eller trene mer i ukene frem mot sommeren.
Disse kakene lager du til 17. mai16.5.2023 10:48:36 CEST | Pressemelding
Mai er festmåned nummer èn. Feir nasjonaldagen med våre aller beste festkaker som passer perfekt til 17. mai.
Feir 17 mai med norsk på menyen10.5.2023 08:40:00 CEST | Pressemelding
Våren er i full anmarsj, og med varmere vær kommer også noen av de beste norske råvarene vi produserer i Norge. Mai er full av fridager og feiringer der vi skal kose oss litt ekstra med deilig mat. Hva passer vel bedre enn å feire nasjonaldagen med norske råvarer på menyen?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom