Frivilligheten søker engasjerte kommunepolitikere

Få land har så høy organisert frivillig deltakelse som Norge. Det gir gode lokalsamfunn og oppvekstsvilkår. Frivillige organisasjoner er bra for folkehelsa, motvirker ensomhet, øker beredskapen og er med på å skape gode og trygge nabolag.
Men vi kan ikke ta frivilligheten for gitt. Ferske tall fra 2022 viser at andelen av befolkningen som deltar i frivillig innsats, har falt betydelig siden 2019. Tross en økning i fjor, er det fortsatt et stykke igjen før vi er på nivå med deltakelsen før koronapandemien. Kommunepolitikerne kan spille en viktig rolle i å støtte opp om frivillig engasjement i lokalsamfunnet.
Frivilligheten roses ofte i festtaler, men det er i hverdagen vi trenger politikernes velvilje og handlekraft. Frivilligheten står klar til å bidra til å løse samfunnsutfordringer, men det skjer ikke av seg selv. En god frivillighetspolitikk slår fast hvordan kommunen legger til rette for frivilligheten. Sammen med KS, har Frivillighet Norge et mål om at alle kommuner skal vedta en helhetlig frivillighetspolitikk i dialog med lokale lag og foreninger. I dag har kun litt flere enn én av fire kommuner gjort dette.
Det er flere punkter som bør gå inn i en helhetlig frivillighetspolitikk. Forenkling og forutsigbarhet er viktig for frivillige organisasjoner med lite ressurser og ulik administrativ kapasitet. Å opprette en stilling som frivillighetskoordinator som skal legge til rette for en tett dialog og samhandling mellom kommunen eller fylket og lokale lag og foreninger, er et viktig, første steg.
I tillegg bør kommunen skape faste møteplasser mellom lokale myndigheter og de frivillige organisasjonene for å styrke samarbeidet. Slik kan vi unngå at kommunen oppretter konkurrerende aktiviteter eller tiltak.
Å gjøre offentlige lokaler enkelt tilgjengelig for lag og foreninger, og å bidra til økt synlighet for foreninger og aktiviteter i frivilligheten overfor innbyggerne, er eksempler på gode praktiske grep. Sist, men ikke minst, er frivillig sektor ofte en del av det offentliges beredskapsplaner, men mange steder bør dette arbeidet forankres bedre.
Vi oppfordrer til å sette frivillighet på dagsorden i valgkampen. Nå har alle som stiller til valg mulighet til å fronte hva de vil gjøre for den lokale frivilligheten hvis de får makt. Å styrke frivilligheten vil styrke lokalsamfunnet og nærmiljøene, men kommunepolitikere må sette dette enda høyere på agendaen og gjøre frivillighetspolitikken enda mer konkret. Kommunevalgkampen byr på en gyllen mulighet til nettopp dette.
Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Frivillighet Norge har over 350 medlemsorganisasjoner med over 50.000 lokallag over hele landet.
Kontakter
Stian Slotterøy JohnsenGeneralsekretær
Tel:21 56 76 54 / 959 33 862stian@frivillighetnorge.noBilder



Om Frivillighet Norge
Frivillighet Norge er samarbeidsforumet for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.
Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 350 organisasjoner som medlemmer, som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Frivillighet flytter fjell: dette er vinnerne av de nasjonale frivillighetsprisene5.12.2024 19:36:07 CET | Pressemelding
På Frivillighetens dag ble de nasjonale frivillighetsprisene delt ut. Under utdelingen av Frivillighetsprisen ble særlig koblingen mellom demokrati og frivillig engasjement trukket frem da den ble tildelt Østmarkas venner for deres arbeid for å etablere en nasjonalpark.
Nordmenn bidro med nesten 200 milliarder i frivillig innsats5.12.2024 09:45:31 CET | Pressemelding
I dag presenterer Statistisk Sentralbyrå (SSB) oppdaterte tall for frivillig arbeid på Frivillighetens Dag på Sentralen, Oslo. Disse viser at det totalt ble lagt ned frivillig arbeid til en verdi tilsvarende 194 milliarder kroner i 2022 og 2023. I 2022 var verdien av arbeidet 87 milliarder kroner, og i 2023 var verdien 107 milliarder kroner.
Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo, 5.desember3.12.2024 07:00:00 CET | Presseinvitasjon
Presseinvitasjon: 5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Denne dagen markeres med fagkonferanse og utdeling av de nasjonale frivillighetsprisene på Sentralen i Oslo. Arrangementet er i regi av Frivillighet Norge, Norsk Tipping, Kultur- og likestillingsdepartementet, KS og Stiftelsen DAM.
Finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 202418.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
***SPERREFRIST 18.november kl 1100*** Hvert år tildeler Kultur- og likestillingsdepartementet, Frivillighet Norge og Norsk Tipping Frivillighetsprisen til en person, lokal forening eller organisasjon som har gjort ekstraordinær frivillig innsats. Prisen deles ut på Frivillighetens dag 5.desember av kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery.
Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten 202411.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
***SPERREFRIST 11.november kl 1100*** Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten viser hvordan frivillig engasjement åpner nye dører – uansett alder eller bakgrunn. Årets nykommer setter et viktig søkelys på mulighetene for å engasjere seg, dette i etterdønningene av en pandemi som påvirket flere frivillige organisasjoner. Prisen deles ut av stortingspresident Masud Gharahkhani på Frivillighetens dag, 5. desember.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom