Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten 2024
***SPERREFRIST 11.november kl 1100***
Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten viser hvordan frivillig engasjement åpner nye dører – uansett alder eller bakgrunn. Årets nykommer setter et viktig søkelys på mulighetene for å engasjere seg, dette i etterdønningene av en pandemi som påvirket flere frivillige organisasjoner. Prisen deles ut av stortingspresident Masud Gharahkhani på Frivillighetens dag, 5. desember.
Hvert år deler Frivillighet Norge og Frivillig.no ut den nasjonale prisen til Årets nykommer. Denne går til en person som nylig har blitt frivillig og som er en inspirasjon for andre. I kjølvannet av en pandemi som rammet frivilligheten, har mulighetene for å engasjere seg blitt ekstra viktig å løfte frem.
Målet med prisen er å vise at det ikke er så vanskelig å komme i gang:
– Vi vil vise at det finnes en bredde i frivilligheten som gjør at alle kan føle seg inkludert et sted. Vi ønsker at flere skal finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av felleskap, mening og å være til nytte, sier prosjektleder for Frivillig.no, Vanja Konradsen.
Finalistene 2024
Jan Zepeda (18)
Frivillig i Kongsvinger sjakklubb og Kongsvinger sjakklubbs ungdom
Jan Zepeda er 18 år og bosatt i Kongsvinger. Han kom til Norge fra Mexico for ett år siden. Som ny i byen var han rask med å engasjere seg i Kongsvinger sjakklubb og Kongsvinger sjakklubbs ungdom, hvor han nå er styremedlem. Gjennom engasjementet sitt har Jan fått på plass et større tilbud for barn og unge som ønsker å spille sjakk. Han er blant annet initiativtageren bak gratis sjakkturneringer for alle. Frivillig innsats har gitt han en sterkere tilknytning til lokalsamfunnet og en følelse av å være inkludert i sitt nye hjemland. For Jan har frivilligheten skapt et fellesskap, hvor han ikke lenger bare er «enda en person på utsiden».
Finn Kristiansen (72)
Frivillig i Gatejuristen Bergen, Kirkens Bymisjon Region Vest
Finn Kristiansen, som nylig gikk inn i pensjonisttilværelsen, ble frivillig for første gang som 71-åring. Han ønsket en hverdag hvor han kunne fortsette å lære nye ting og fant raskt en mulighet gjennom Frivillig.no. Siden i fjor har han vært frivillig hos Gatejuristen Bergen, Kirkens Bymisjon Region Vest. Her har han bidratt til å digitalisere gamle sakspapirer. I en periode over ett år, tre dager i uken, har Finn totalt skannet flere titalls tusen dokumenter. På den måten har han vært med på å ivareta viktige saksdokumenter for fremtiden. Finn ser på frivillig innsats som en måte å holde seg aktiv og som noe som gir mening – både for seg selv og andre.
Nataliia Zubenko (44)
Frivillig i BUA Stjørdal
Nataliia Zubenko kom som flyktning fra Ukraina i 2022. Som mor ble hun kjent med BUA Stjørdal, en organisasjon som låner ut gratis aktivitetsutstyr til barn og unge. Etter en stund ble Nataliia spurt om hun ikke selv kunne tenke seg å bli frivillig. Det siste året har hun vært med på å drive det viktige tilbudet til BUA Stjørdal. Som frivillig hjelper Nataliia folk med å finne riktig utstyr og justerer der det trengs. I tillegg til at hun møter mange hyggelige folk, har frivilligheten også vært en arena der hun kan øve på språk og gi noe tilbake til samfunnet.
Vinneren av Årets nykommer offentliggjøres på Frivillighetens dag, 5.desember.
Hvem kan få prisen?
Finalistene til Årets nykommer er blitt nominert av organisasjonen den frivillige selv er engasjert i. Prisen går til en person som har blitt frivillig i løpet av det siste året og som er en inspirasjon for andre. Årets nykommer deles ut av Frivillighet Norge og Frivillig.no.
Prisutdelingen skjer på Frivillighetens dag 5. desember, på FNs internasjonale dag for frivillighet. Utdelingen finner sted på Sentralen i Oslo, klokka 18.00. Les om arrangementet Frivillighetens dag her.
Juryen 2024
Juryen ledes av prosjektleder for Frivillig.no, Vanja Konradsen, og består av representanter fra en rekke frivillige organisasjoner.
Hva er Frivillig.no?
Frivillighet Norge lanserte verktøyet Frivillig.no i desember 2015. Siden er en oppslagstavle for frivillige oppdrag og gjør det enklere for frivillige organisasjoner å finne folk, og enklere for folk å finne veien inn i frivilligheten.
Nøkkelord
Kontakter
Maiken ArnesenKommunikasjonsrådgiver
Tel:40188960maiken@frivillighetnorge.noBilder
Lenker
Om Frivillighet Norge
Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.
Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 370 organisasjoner som medlemmer som til sammen representerer over 50 000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 202418.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
***SPERREFRIST 18.november kl 1100*** Hvert år tildeler Kultur- og likestillingsdepartementet, Frivillighet Norge og Norsk Tipping Frivillighetsprisen til en person, lokal forening eller organisasjon som har gjort ekstraordinær frivillig innsats. Prisen deles ut på Frivillighetens dag 5.desember av kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery.
Finalister til Årets Frivillighetskommune 20244.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
Det er Ål, Haugesund og Frogn som er finalister til prisen Årets frivillighetskommune 2024! Prisen "Årets frivillighetskommune" deles ut av KS og Frivillighet Norge. Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeider godt med frivillighetspolitikk.
Regjeringen bryter løfte til frivilligheten14.10.2024 16:28:57 CEST | Pressemelding
Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) offentliggjorde i dag den varslede høringen om endringer i momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner. I høringen legger regjeringen ikke opp til regelstyring. Dermed har regjeringen hverken innfridd eget løfte fra Hurdalsplattformen, eller kommer de frivillige organisasjonene i møte i deres hovedkrav for å gi organisasjonene økonomisk trygghet og forutsigbarhet.
Kjære kommune-Norge: Ikke kutt i frivilligheten8.10.2024 11:04:03 CEST | Leserinnlegg
Selv om regjeringen i statsbudsjettet for 2025 foreslår å øke de frie inntektene til kommuner og fylkeskommuner med 6,8 milliarder kroner neste år er dette langt fra nok, i følge dem selv. Mange kommuner vil, ifølge KS ikke klare å finansiere tjenestene de har ansvaret for. Hva skjer da med det som ikke er lovpålagt?
På tide å innfri løftet om forutsigbar momskompensasjon for frivilligheten7.10.2024 10:24:30 CEST | Pressemelding
Regjeringen sier de legger opp til full momskompensasjon for frivillige organisasjoner og setter av 2,65 milliarder kroner i sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Det er mindre enn søknadsbeløpet for 2024
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom