Frivillige organisasjoner kan ikke hjelpe flyktningedyrene alene

I Norge bor det nå mer enn 1 500 flyktningedyr fra Ukraina, og mange flere er forventet å komme i 2023. Dyrebeskyttelsen Norge har hjulpet mange av disse dyrene med blant annet utgifter til veterinærbehandling, fôr og nødvendig utstyr. Organisasjonen har så langt brukt mer enn 1 million kroner på flyktningedyrene.
Stort behov for hjelp
Dyrebeskyttelsen Norge er en ideell organisasjon tuftet på frivillighet. Våre 25 lokalavdelinger hjelper mange tusen hjemløse dyr i året og utgiftene for dette arbeidet er på rundt 25 millioner kroner årlig. Det finnes ingen statlig støtte for å hjelpe dyr i nød, så dette må vi samle inn på egen hånd.
Organisasjonen har bistått flyktningedyrene med fôr, utstyr og veterinærbehandling etter beste evne. Det er stort behov for hjelp, og våre begrensede ressurser strekker ikke lenger til.
-Vi er urolige for de økonomiske konsekvensene av arbeidet med flyktningedyrene, og etterlyser en offentlig strategi for oppfølging av flyktninger med dyr. Det finnes ingen støtteordninger til frivillige organisasjoner som hjelper dyr. Vi er rett og slett litt overrasket over at storsamfunnet ikke tar større ansvar, når dyrene blir ønsket velkommen. Vi skal fortsette å hjelpe dyr etter beste evne, men vi forventer at flere stiller opp for dyrene. Som frivillig organisasjon makter vi rett og slett ikke å ta denne oppgaven uten å få tilført stillinger eller støtte, sier Anne Lise Skoie Risøen, som både er styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Mandal og sentralstyreleder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Liten mulighet til å betale selv
Ifølge UDI har Norge tatt imot rundt 30 000 flyktninger i 2022 og regjeringen anslår at det vil komme ytterligere 35 000 i 2023. Myndighetene har lagt til rette for at flyktningene skal få ha med seg familiedyr og har gjort flere unntak fra regelverket. De har også påtatt seg kostnadene knyttet til vaksiner og karanteneopphold for flyktningedyrene.
Flere store aviser kan fortelle at de ukrainske flyktningene må klare seg på 70 kroner dagen. Det skal dekke alle kostnader, også de knyttet til familiedyrene. Dette kommer man selvsagt ikke langt med når man skal ut å kjøpe dyrefôr i Norge eller når familiedyret må til veterinær.
-I tillegg til behov for statlig strategi og støtte, vil vi komme med en sterk oppfordring til lokale krefter rundt flyktningene om å engasjere seg i enda større grad. Vi er overbevist om at lokalpolitikere, det lokale næringslivet og mennesker i nærmiljøet rundt flyktningene kan hjelpe på mange forskjellige måter, sier Risøen.
Mange å takke
Det er mange som har bidratt til å gjøre livet litt lettere for flyktninger som har tatt med seg familiedyret til Norge.
-Vi ønsker å takke alle som har bidratt med hjelp til flyktningedyrene. Mange har gitt pengegaver eller donert fôr og utstyr til flyktningedyrene. Andre har åpnet hjemmet sitt for ukrainske dyr. Vi har også sett at enkelte veterinærer har tatt på seg store kostnader for å hjelpe ukrainske flyktninger, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.
Kontakter
Anne Lise Skoie RisøenDyrebeskyttelsen Norge
Tel:473 44 677risann@dyrebeskyttelsen.noÅshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Bilder

Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Med over 8500 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Dog breeding ends up in the Supreme Court23.3.2023 12:23:25 CET | Press release
On 14th March, it became clear that the Supreme Court has decided to hear the appeal in the dog breeding case between The Norwegian Society for Protection of Animals and the Norwegian Kennel Club, two breed clubs and six breeders. The Norwegian Society for Protection of Animals hopes that the dogs' right to a healthy and functional body will be safeguarded by the Supreme Court.
Hundeavlen ender i Høyesterett17.3.2023 23:35:15 CET | Pressemelding
Den 14.mars ble det klart at Høyesterett besluttet å behandle anken i hundeavlssaken mellom Dyrebeskyttelsen Norge og Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere. Dyrebeskyttelsen Norge håper at hundenes rett til en sunn og funksjonell kropp blir ivaretatt av Høyesterett. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge
Multisyk hund og champion i utstillingsringen17.2.2023 10:50:49 CET | Pressemelding
Den svenske dyrevelferdsorganisasjonen Djurskyddet, har den siste tiden publisert flere artikler om uetisk avl. I en nylig utgave av Tidningen Djurskyddet kan vi lese om en veterinær som etter en rutinevaksinering meldte inn flere bulldogger til Länsstyrelsen (Fylkesnemnda i Sverige), på bakgrunn av mistanke om brudd på dyrevernslovgivningen. Länsstyrelsen fulgte opp disse multisyke hundene, og satt avlssperre på de hundene som var tiltenkt avl. De samme hundene var både stilt ut og premiert i kennelklubb-systemet. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge
Pelsdyrnæringen er endelig historie!14.1.2023 16:15:46 CET | Pressemelding
14.januar ble det klart at de to siste gjenværende pelsdyrfarmene i Norge avvikler driften sin. Med det er en grufull industri i Norge historie. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge
Sammen om forbud mot privat fyrverkeri21.12.2022 13:46:34 CET | Pressemelding
Over 20 organisasjoner og fagpersoner går sammen for å vise sin misnøye mot dagens lovverk som tillater fyrverkeri i privat regi. De oppfordrer regjeringen til å innføre forbud for å beskytte mennesker, dyr og miljø, og håper at Norges befolkning er med på felles underskriftskampanje mot fyrverkeri.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom