Fremtidens flommer trenger mer plass
- Samfunnet etterspør en bærekraftig klimatilpasning som ikke går på bekostning av naturen. Tradisjonelle metoder for flomsikring kan ha negativ miljøpåvirkning, derfor er dette et viktig prosjekt for å lære mer om hvordan vi kan forbedre dagens håndtering og arbeidet med sikrings- og miljøtiltak i vassdrag, sier prosjektleder i NVE, Siss-May Edvardsen.
Arbeidet som er gjennomført av NORCE og BOKU (Die Universität für Bodenkultur Wien), i samarbeid med NVE, Vestland fylkeskommune og Statsforvalteren i Vestland, danner grunnlaget for nye verktøy til kartlegging og håndtering av risiko for erosjon ved flom. FoU-prosjektet har gått over fem år og ble avsluttet i 2022.
- Den gode nyheten er at vi kan klare å forbedre både flomrisikohåndtering og miljøtilstand. Til det kreves målrettet bruk av hele verktøykassen med flomsikringsmetoder, inkludert naturbaserte løsninger og elverestaurering, sier Ulrich Pulg prosjektleder og seniorforsker i NORCE.
Naturbaserte løsninger
I prosjektrapporten vises det hvordan restaurering av elver kan bidra til å redusere risikoen for flomskader. I forskningsarbeidet har det blitt utviklet metoder for miljøtilpasset flomsikring, og avbøtende miljøtiltak der det kreves tradisjonell sikring.
Prosjektet har hatt fire pilotvassdrag som utgangspunkt for modellering og testing av metodene. Pilotvassdragene har vært Flåmselvi og Aurlandselvi i Aurland kommune, Nausta i Sunnfjord kommune og Storelva i Brekke i Gulen kommune. Prosjektet har hatt et veldig godt samarbeid med vertskommunene og innbyggerne langs disse vassdragene.
- Fremtidens flommer trenger mer plass, og vi må derfor videreføre arbeidet med å utvikle bærekraftige metoder for sikrings- og miljøtiltak, understreker Siss-May Edvardsen. Vi trenger å øke kunnskapen om naturbaserte løsninger for å lykke med klimatilpasning og lettere kunne vurdere løsningene i samfunnsøkonomiske analyser.
Nøkkelord
Kontakter
NVEs pressetelefon
Tel:489 97 667pressevakt@nve.noBilder
Lenker
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Flotte skiforhold med en liten bismak28.3.2023 15:40:33 CEST | Pressemelding
Det er fremdeles tidlig å si hvordan snøskredfaren vil være i påskeferien, men slik det ser ut nå kan det være at et av de skredproblemene vi må forholde oss til i påsken er det beryktete «vedvarende svake lag».
Hva lags terreng skal du på tur i?27.3.2023 11:34:41 CEST | Pressemelding
Hva slags terreng du legger påsketuren i er avgjørende for om du utsettes for snøskredfare eller ikke. Bruk kartverktøyene som finnes og planlegg for trygge påsketurer.
Regulatorisk rammeverk for havvind med hybridforbindelser27.3.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding
Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) har vurdert hvordan det regulatoriske rammeverket bør være dersom vindkraft til havs skal fraktes til flere land gjennom hybride nettforbindelser.
Havvind: Virkninger av ulike nettløsninger for Sørlige Nordsjø II fase 227.3.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding
Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har vurdert hvordan valg av nettløsning for vindkraft i Sørlige Nordsjø II fase 2 vil påvirke kraftsystemet og kraftprisene i Norge. Analysen redegjør for virkninger av ulike hybride nettløsninger mellom Norge og utlandet, og en løsning med en radial til fastlands-Norge.
Stor snøskredfare på Vestlandet torsdag og fredag15.3.2023 13:38:13 CET | Pressemelding
Sterk vind og stedvis mye nysnø vil først være årsaken til den økte snøskredfaren, deretter er det mildværet som får skylda.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom