Nansen Fredssenter

Fredsprisen 2018: Seksuelle overgrep er det første overgrepet. Det neste er stillheten.

Del

- Seksuelle overgrep er det første overgrepet. Det neste er stillheten. Stillhet er kvinnenes fiende. Den gjør at forbrytelsene kan gjentas igjen og igjen, sier Alfredo Zamudio, direktør ved Nansen Fredssenter.

Alfredo Zamudio, direktør Nansen Fredssenter.
Alfredo Zamudio, direktør Nansen Fredssenter.

Seksualisert vold er en ensom kamp for ofrene. Fredsprisen for 2018 kan inspirere ofrene og gi dem en følelse av at de ikke står alene, og at forbrytelsen mot dem ikke er akseptabel.

- Nobels fredspris for 2018 løfter dette vanskelige temaet frem i offentlighetens lys. En konsekvens er regjeringer blir ansvarliggjort, sier Zamudio.

Kvinner i mange land vil føle at denne prisen er til dem. Nobels fredspris for 2018 er en stemme for å ta et oppgjør.

- Denis Mukwege og Nadia Murad er svært verdige vinnere av Nobels fredspris, og vi sender våre hjerteligste gratulasjoner. Vi er dypt imponert og beundrer deres arbeid. Prisen vil bidra til å redde liv, fordi prisen vil inspirere millioner av mennesker til å fortsette arbeidet mot seksualisert vold, sier Alfredo Zamudio.

På Nansen Fredssenter bringer vi mennesker i dialog med hverandre, mennesker fra flere ulike konfliktsoner i verden. Seksualisert vold er tabu og det krever mot å snakke om vanskelige overgrep.

Det å snakke og lytte er helt avgjørende for å komme videre i freds- og forsoningsprosesser. Derfor oppfordrer vi Norge til å gi enda mer støtte til dialog og forsoning. Fredsavtaler er slutten på konflikter, men det er også begynnelsen på en vanskelig vei som tar tid. Fredsprisvinnerne Mukwege og Murad representerer nettopp et slikt møysommelig og modig arbeid.

Kontakter

Alfredo Zamudio
Direktør
Nansen Fredssenter
Mobile: +47 936 80 054
E-mail: alfredo@peace.no

Kai Eldøy Nygaard
Kommunikasjonsrådgiver
Nansen Fredssenter
Mobile: +47 482 72 832
E-mail: kai@peace.no

Bilder

Alfredo Zamudio, direktør Nansen Fredssenter.
Alfredo Zamudio, direktør Nansen Fredssenter.
Last ned bilde

Om Nansen Fredssenter

Nansen Fredssenter
Nansen Fredssenter
Bj. Bjørnsons plass
2613 Lillehammer

http://www.peace.no

Nansen Fredssenter arbeider nasjonalt og internasjonalt med å fremme og undervise om dialog for fred, for å forebygge konflikt og for å styrke sosiale og politiske relasjoner.

Følg pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nansen Fredssenter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Går Nobels Fredspris til Afrika i år?2.10.2018 13:33:15 CEST | Pressemelding

Førstkommende fredag annonseres årets mottaker av Nobels Fredspris. Nansen Fredssenter har vurdert hvem som er de sterkeste kandidatene i 2018. Fredsprisen skal være en inspirasjon og belønning for heltemodig innsats for fred. Svært ofte hører vi mer om krigen enn om fredsforkjemperne, fordi krigens vold lager mye mer støy enn freden, men i år er det fire sterke kandidater med resultater, der to fra Afrika peker seg ut.

Er du etterkommer av en norsk sjømann fra første verdenskrig?4.1.2018 07:30:00 CET | Pressemelding

Dialogbyen Lillehammer er en fredskonferanse som arrangeres 19. til 23. juni 2018 av Nansen Fredssenter i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Konferansen samler norske og internasjonale fredsforkjempere for å snakke om hvordan dialog bidrar til å bygge varig fred og forhindre fremtidige konflikter og krig. I år er det 100 år siden 1. verdenskrig ble avsluttet og Dialogbyen Lillehammer setter søkelys på hvordan mange av dagens konflikter kan løses ved å lære av fortiden. I den forbindelse ønsker arrangørene å komme i kontakt med etterkommere av norske sjømenn som døde under 1. verdenskrig.