Fra jomfru Maria til vaffeldag
Feir vaffeldagen den 25. mars med fruktige smaker. Med revet frukt og grønt i røra får du en spennende og ny vaffelrøre til heder og ære for "vårfruesdag"

– Har du røren klar i kjøleskapet er det lett å steke opp noen plater du kan ta med i sekken på tur. Nå som våren begynner å titte frem er det supert å kunne nyte naturen med noe godt på lur, mener matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vafler for å feire engel-nytt
Vafler har en lang tradisjon i Norge, men vaffeldagen har trolig en svensk opprinnelse og dagen, den 25. mars, er nemlig dagen da jomfru Maria fikk budskapet om at hun var gravid med Jesus fra engelen Gabirel, sies det. Denne dagen i slutten av mars ble gjerne kalt "vårfruesdag" og ble feiret med kakespising. Kakene ble til vafler og navnet på dagen ble etterhvert omtalt på folkemunne som "våffeldagen" eller "vaffeldagen", trolig på grunn av slurvete eller dårlig oversettelse av "vårfruesdag".
Vafler for alle
Som med mange andre matdager er det gode historier rundt flere av dem.
De fleste av oss feirer nok ikke vaffeldagen fordi Jesus kom i magen på Jomfru Maria, men kanskje mest fordi vi synes det kan være en god anledning til å spise vafler! Og vafler er godt, spesielt vafler med litt ekstra næring.
Bring (din)e bær i røra
Mos bringebærene i melken med en stavmikser, deretter blander du inn resten av ingrediensene i en bolle og visper inn bringebærmelken. Bringebærvafler med rørte bær smaker av vår og sommer og er populært hos store og små. Smak til med bringebær eller andre bær; som blåbær, i røra neste gang du skal lage vafler.
– Eplevafler med bringebær og vaniljeis smaker herlig, smiler Toril Gulbrandsen og anbefaler den gjerne som dessert eller når du er fysen på noe godt!
“Grønne” vafler
Putt grønnsakene i vaffelrøren! Her er mulighetene mange. Grønnsakene velger du etter lysten. En god vaffelrøre med revet pastinakk og poteter er et klokt alternativ til brødskiver, også er de helt glutenfrie! Server vaflene til store og små som tapas eller tilbehør til suppemiddagen.
Kålrot, persillerot og sellerirot kan også benyttes i tillegg til poteter og gulrøtter. Et sprekt tilbehør til middagen, eller ute på tur. Med disse oppskriftene kan du enkelt få i deg mer frukt, bær og grønnsaker i løpet av dagen. Det er ikke noe problem å spise halvparten grønt med disse vaflene! Gode på smak og godt for kroppen! Det er vinn-vinn.
Riv epler på rivjern og ha i den glatte røren, smak gjerne til underveis.Det er noe av det morsomme ved matlaging. Så steker du vaflene i et smurt vaffeljern til de er gylne. Server med friske bringebær og vaniljeis eller eplemos og en liten skje med krem, litt kanel på toppen gir det lille ekstra. Nam.
Vaffel funfacts
- Når vafflene først kom til Norge på rundt tidlig 1700-tallet var de ikke vanlig husmannskost, vaflene var forbeholdt bryllup da ingrediensene var dyre.
- Den 25. mars er nøyaktig 9 måneder før vi feirer Jul og Jesu fødsel. Det sies at engelen Gabriel kom med nyheter til jomfru Maria at hun ventet Guds barn.
- Vaffelhjertet er et symbol på hjertevarme og hjemmelengsel og hvert år konkurrerer Sjømmanskirkene med hverandre om den beste vaffelrøren. I år blir det 20. året.
- Vafler som omtanke i over 150 år. Vafler har blitt brukt som kjærlighetsrett, fasterett og som kos hele året. Det sies at vaffelen har røtter tilbake til middelalderen og ble delt ut under nattverden. Det antas at disse småkakene skal være forløperen til Sjømannskirkens vafler.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noIselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og midlertidig pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder





Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Norsk rabarbra til 17. mai13.5.2022 14:40:06 CEST | Aktuelt
Mange forbinder rabarbra med noe godt som man fant i bestemors hage som liten. I dag får man kjøpt rabarbra i butikken i store deler av landet, og herligheten høstes nå, akkurat i tide til nasjonaldagen.
Nå kommer de norske salatene12.5.2022 12:20:57 CEST | Pressemelding
Nå er den herlige norske grønne sesongen her og høstingen av både crispisalat, lollosalat og hjertesalat er allerede i gang.
Fargerike 17. mai desserter som frister9.5.2022 09:35:27 CEST | Aktuelt
Imponer med fargerike og friske desserter til 17. mai-feiringen. Opplysningskontoret for frukt og grønt gir deg de beste tipsene til en god avslutning på måltidet.
Asparges vokser ikke på trær3.5.2022 12:40:54 CEST | Pressemelding
Asparges er grønnsakenes konge. Nå må du se etter nydelige bunter med norsk asparges i butikken. Sesongen er kort, den varer bare til St. Hans og knapt nok det.
Skadelig markedsføring av kosttilskudd – vanlig mat er bra nok2.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sett på bruken av ulovlige påstander om kosttilskudd og publiserte nylig en rapport som avslørte at hele 90 % av produktene som inngikk i prosjektet var markedsført med medisinske påstander.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom