Blå Kors

Fotball EM – Bare fryd og gammen?

Del

Det er sommer og fotball-EM. I tillegg er det ferietid for mange og det betyr utbetaling av feriepenger. En farlig miks for noen. Fotballkampene kan bli mer spennende hvis en spiller. Muligheten for å spille eller «bette» er nærmest uendelige. For mange er dette uskyldig moro. Men ikke for alle.

Ukene under EM er blant de verste for dem som har utfordringer knyttet til spilling (Illustrasjonsbilde)
Ukene under EM er blant de verste for dem som har utfordringer knyttet til spilling (Illustrasjonsbilde)

Jeg jobber på Blå Kors Poliklinikk Oslo. Gjennom hele vårsemesteret har det vært ukentlige gruppemøter på klinikken, for mennesker som har utfordringer knyttet til spilleavhengighet. Dette har foregått på Teams. Heldigvis har smittenedgangen gjort at vihar vært fysisk sammen de siste tre gangene. I februar tok alle gruppedeltakerne to tester på henholdsvis symptomtrykket og opplevd mestringstillitknyttet til gambling. 

I den neste siste samlingen,
rett før sommeren, svarte deltakerne på de samme spørsmålene. Vi så positive endringerhos de aller fleste, men hvorfor var de ikke enda bedre? Da sa et gruppemedlemHusk vi svarte på hvordan det hadde vært siste uken, og nå er det EM i fotball!

Ukene under EM er blant de verste for dem som har utfordringer knyttet til spilling. Det er ikke slik det var før, at man måtte besøke nærbutikken for spillepå oddsen. I dag er de med oss hele tiden, på nett og på mobilen i lomma.I Norge kan 55.000 personer karakteriseres som problemspillere, mens 122.000 er moderate risikospillere. Det viser den siste befolkningsundersøkelsen fra Universitetet i Bergen. Det er en klar økning fra tidligere år. Dersom du legger til alle rundt spilleren som rammes, er det snakk om veldig mange mennesker. Et forsiktig anslag viser at 300.000-400.000 nordmenn er rammet av spilleproblemer i ulik grad. 

Bekymringsfull utvikling 

Blå Kors Poliklinikk Oslo merker pågangen av mennesker som har utfordringer knyttet til spilleavhengighet. I 2020 ble det utført 2143 konsultasjoner hvor spilling var problemet, det ble henvist 118 nye spillepasienter eller pårørende til disse. Dette var omtrent halvparten av alle henvisningene totalt det året. Henvisningen relatert til rus-avhengighet og pårørende til var 133 i 2020. Utviklingen er bekymringsfull og pågangen av mennesker som trenger hjelp er stabilt høy

Mange fortsetter å spille selv om de ikke ønsker det. Spillingen dominerer livet – både tanker, følelser og atferd. Vi hører ofte pasienter si at det er som å bli utsatt for en kraft som tar over styringen i livet. Spiller du for mer og mer penger? Spiller du mer enn det du kan fortelle til dine nærmeste? Da kan du være i faresonen

Hva skaper mest problemer?
 

Jo raskere et spill er jo mer avhengighetsskapende er det. Kasinospill eller digitale hjulspill i regi av de utenlandske spillselskapene skaper mest problemer.
Men under EM, ser vi at odds-spillene, og særlig liveodds er vanskelig for mange.
Spillindustrien framstår som en kynisk bransje som er ute etter penger. Det ser vi på antallet spilleavhengige som kommer til oss og hvor vanskelig de har det. 

Spillindustrien er en bransje som husker sine "trofaste" kunder, og som gjerne glemmer dem som faller helt ut. Reklametrykket under EM er enormt. Sterkere regulatoriske tiltak må settes inn for å stanse ulovlig spillreklame og markedsføring. Jeg er glad for at regjeringen nylig har lagt frem forslag til ny pengespillov. Forhåpentligvis vil den være med å beskytte sårbare spillere. 

Høy gjeld og helsemessige konsekvenser 

Ofte er det først når gjelden er blitt for stor, at mange søker hjelp. Det går overende når de begynner å ta opp forbrukslån. Når feriepengene er brukt opp er lett å kaste seg på nye tilbud om dyre forbrukslån. Mange av spillpasientene på Blå Kors Poliklinikk Oslo har en spillegjeld på flere hundre tusen og noen ganger flere millioner kroner. Med en million i gjeld, og en rente på 20% har man månedlige renteutgifter på kr 16.666, og da står lånet stille. Da har gjerne spilleproblemene blitt oppdaget av familien, og jobben kan være i fare. 

 De helsemessige konsekvensene er store for dem som har problemer med spilleavhengighet. Angst, depresjon, stress, dårlig kosthold, dårlig søvn, tap av arbeid og selvmordsproblematikk rammer dessverre mange av våre pasienter. I tillegg rammer spilleavhengighet familie og pårørende tilsvarende. Jeg hører ofte historier om forhold som ryker og om barn som har det svært vanskelig. Dette er historier som gjør dype 
inntrykk.Det er helt avgjørende at flere får hjelp for sin avhengighet på et tidligere tidspunkt. Har du har et spilleproblem eller bekymret for andre? Be om hjelp, den finnes!

Visste du forresten at ordet gammen betyr nesten det samme som fryd. Gammen betyr glede eller fornøyelse. Ordet stammer fra norrønt gaman, beslektet med det engelske ordet game. Altså spill er forbundet med glede eller fornøyelse. Jeg håper fotballkampene kan stå for spenningen alene nå innspurten i EM.   

Rolf Brumoen
Klinisk sosionom/famileterapeut
Blå Kors Poliklinikk Oslo

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ukene under EM er blant de verste for dem som har utfordringer knyttet til spilling (Illustrasjonsbilde)
Ukene under EM er blant de verste for dem som har utfordringer knyttet til spilling (Illustrasjonsbilde)
Last ned bilde
Rolf Brumoen, klinisk sosionom/famileterapeut ved Blå Kors Poliklinikk Oslo.
Rolf Brumoen, klinisk sosionom/famileterapeut ved Blå Kors Poliklinikk Oslo.
Last ned bilde

Om Blå Kors

Blå Kors
Blå Kors
Storgata 38
0182 Oslo

22 03 27 40http://www.blakors.no

I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Rus er en av våre største samfunnsutfordringer og Blå Kors har i over hundre år gjort en viktig innsats i Norge for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.

Blå Kors eier og driver 54 virksomheter fordelt over store deler av Norge. Vi har behandlingsinstitusjoner, poliklinisk virksomhet, arbeid for barn og unge, videregående skoler, gatenære tiltak, boligsentre, lokale stiftelser og foreninger med mer.

Følg pressemeldinger fra Blå Kors

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Blå Kors

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom