Fortsatt økning i antall brunbjørn i Norge

Rovdata overvåker bjørnebestanden årlig, og i 2022 ble det for fjortende år på rad gjennomført en landsomfattende innsamling av prøver fra brunbjørn for DNA-analyse.
Fant 175 ulike individer
I løpet av fjoråret ble det mottatt og analysert 1389 prøver med antatt opphav fra brunbjørn. Av disse gav 770 prøver, eller 55 prosent, en fungerende DNA-profil som kunne brukes til å avgjøre kjønn og individ.
Til sammen ble det med metoden identifisert 175 ulike brunbjørner som er et minimumstall for bjørner som har vært innom Norges grenser i løpet av 2022. 79 av disse var hunnbjørner, mens 96 var hannbjørner. 14 av bjørnene er dokumentert døde i perioden.
– Dette er en økning på 15 påviste individer sammenlignet med 2021, og er det høyeste antallet individer som er påvist siden den DNA-baserte overvåkingen av brunbjørn ble landsdekkende i 2009, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.
Bjørnene ble hovedsakelig påvist i og omkring tidligere kjente og avgrensede brunbjørnområder i Norge; øst i Hedmark, nordøst i Trøndelag, indre Troms, Anárjohka-Karasjok og Sør-Varanger.
Antall hunnbjørner fortsetter å øke
Det som er viktigere for bjørnebestanden er antall hunnbjørner, siden det er de som føder unger. De 79 hunnbjørnene som ble påvist i landet i fjor er 12 flere enn året før. Dermed fortsetter trenden med økning i antall hunnbjørner i Norge de siste årene.
Siden antall ungekull estimeres ut fra påviste hunnbjørner gikk også dette antallet opp, med en økning på 1,4 kull til 9,5 kull i 2022 (95 % usikkerhetsintervall: 4,6-15,1).
– Dette er både det høyeste antall hunnbjørner og det høyeste antall estimerte årlige ynglinger av brunbjørn siden den landsdekkende DNA-baserte overvåkingen startet i 2009 i Norge. Siden bestandsmålet er rettet mot årlige bjørnekull er det positivt for bestanden at antall hunnbjørner øker, forklarer Kindberg.
Hedmark skiller seg ut
Den største økningen i antall påviste individer var i rovviltregion 5, som er gamle Hedmark fylke, mens det var en nedgang i region 6 Trøndelag og en svak økning i antall individer i region 8 Troms og Finnmark. Den samme trenden ser vi for hunnbjørner, der det var en tydelig økning i antall hunnbjørner i region 5.
– Det er hovedsakelig region 5 Hedmark som bidrar til økningen i antall ynglinger av brunbjørn på landsbasis fra i fjor, hvor det gikk fra 3,6 til 5,1 bjørnekull. I region 6 Trøndelag ble det estimert 1,4 kull, som er en liten nedgang fra i fjor, mens det ble estimert 3 kull i region 8 Troms og Finnmark, som er en liten økning fra året før, avslutter Kindberg.
Stortinget har vedtatt et nasjonalt bestandsmål på 13 årlige bjørnekull i Norge, og bestanden var i 2022 under målet.
Du finner resultater fra alle analyserte bjørneprøver i Rovbase (lenke).
Les hele bjørnerapporten her:
Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
- I 2022 ble det for 14. år på rad gjennomført en innsamling av DNA fra brunbjørn over hele landet.
- Formålet med den DNA-baserte overvåkingen er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen av hunner og hanner, samt å beregne hvor mange kull med bjørnunger som blir født hvert år.
- Innsamlingen av ekskrementer, hår og urin i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver for DNA-analyse fra alle døde bjørner i løpet av året.
- Prøvene blir analysert av Senter for biodiversitetsgenetikk (NINAGEN) hos NINA, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata rundt 1. april hvert år.
Kontaktpersoner i Rovdata:
Jonas Kindberg, leder, tlf. 404 51 540, e-post jonas.kindberg@rovdata.no
Henrik Brøseth, fagansvarlig, tlf. 934 66 773, e-post henrik.broseth@nina.no
Nøkkelord
Kontakter
Jonas KindbergLederRovdata
Tel:+47 404 51 540jonas.kindberg@rovdata.noBilder



Om Norsk institutt for naturforskning - NINA

Høgskoleringen 9
7034 Trondheim
73 80 14 00http://www.nina.no
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Gaupebestanden har økt7.6.2023 15:09:36 CEST | Pressemelding
Det er i vinter påvist 71,5 familiegrupper av gaupe i Norge. Det er en oppgang på 13 familiegrupper fra i fjor, og gaupebestanden ligger nå over det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper som Stortinget har bestemt.
Bjørn på langtur kommer fra Innlandet7.6.2023 13:08:50 CEST | Pressemelding
Siden slutten av april er det gjort en rekke bjørneobservasjoner på Østlandet, nord for Oslo. Rovdata har nå analysert DNA-prøver samlet inn i tre ulike kommuner, og de stammer alle fra samme hannbjørn som tidligere år er påvist i Innlandet fylke. Begge foreldrene er kjent for overvåkingen fra før.
Villsvin sender viktige signaler for framtida7.6.2023 10:12:48 CEST | Pressemelding
Villsvin er på full fart inn i norsk natur igjen. Ved hjelp av radiosendere får forskerne peiling på hvor store områder villsvinene bruker, når de er aktive og hvordan de sprer seg.
Færre villsvin skutt i Norge30.5.2023 12:16:46 CEST | Pressemelding
For første gang siden jaktåret 2014/2015 har antall skutte villsvin i Norge sunket. Frekvensen av observerte villsvin på kamerafellene i Akershus og Østfold er stabil, mens antall observasjoner har gått kraftig ned i Innlandet.
Restaurerer Gudbrandsdalslågen etter brukollapsen25.5.2023 09:02:37 CEST | Pressemelding
NINA har i vår restaurert elveleiet Gudbrandsdalslågen etter at Tretten bru kollapset i fjor. Nå blir forholdene for storørret og fossekall bedre enn før kollapsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom