Forsterket klimapolitikk påvirker kraftprisene
Betydelig vekst i kraftforbruket, valg av teknologiske løsninger og politiske veivalg vil prege utviklingen i kraftsystemet frem mot 2040.
- Vi forventer en betydelig vekst i kraftforbruket i Norge framover. Hvor mye kraftforbruket øker, vil blant annet avhenge av utbygging av nett og av kraftprisene. Hvor høye kraftprisene blir, vil igjen avhenge av hvor mye ny kraft som bygges i Norge, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.
I vårt basisscenario legger vi til grunn at kraftforbruket øker fra 138 TWh i 2021 til 174 TWh i 2040. Men vi har også et scenario med et kraftforbruk på rundt 200 TWh i 2040, sier Lund.
Vi antar at kraftforbruket kommer til å øke mer enn kraftproduksjonen de neste ti årene. Kraftproduksjon tar lengre tid å etablere enn kraftforbruk, fordi det er lange ledetider for utbygging av ny kraftproduksjon.
- Politiske avveininger vil få stor betydning for utviklingen fram mot 2040. Ønsket om mer, rimelig fornybar kraftproduksjon, som legger til rette for økt elektrifisering og industri, må balanseres opp mot ønsket om å minimere de negative virkningene av mer utbygging, sier Lund.
Store omstillinger i energisystemet i Europa
Bare det siste året har det skjedd endringer i Europa som trolig vil ha betydning for kraftsystemet og kraftprisene på lang sikt. EU har besluttet å oppjustere utslippsmålene for 2030 og lagt fram forslag til endringer i regelverk for å få dette til. Dette har allerede bidratt til å heve CO2-prisen betydelig, og gitt tydelige utslag i kraftprisene i Norge det siste året. Klimapolitikk vil være en sentral driver for utviklingen i kraftsystemet mot 2040.
- Analysen vår peker mot at vi kan forvente høyere kraftpriser i Norge framover enn det vi har sett historisk. Dette kommer blant annet av at utvekslingskapasiteten mellom Norden og Europa øker og at vi forventer en vedvarende høy CO2-pris i årene framover, forklarer Lund.
- I vårt scenario øker kraftprisene mot 2030, men faller på lenger sikt i takt med at den fornybare produksjonen i Europa øker, fortsetter Lund.
Mer fornybar kraftproduksjon i Europa gjør at kraftprisene kommer til å variere mer, både mellom år og sesonger og fra dag til dag. Kraftprisene i Norge blir lave når det er mye vind- og solkraft i Europa, men høye når termisk kraftproduksjon må tas i bruk. Mer fornybar kraftproduksjon i Europa gjør også at mellomlandsforbindelsene mellom Norge og Europa blir brukt mer til import i framtiden.
Omstillingen krever teknologiutvikling og omfattende fleksibilitetsløsninger
Fleksible forbrukere, som hydrogenprodusenter, kan tilpasse forbruket til lavprisperioder. I analysen ser vi at prisen hydrogenprodusenter i Europa er villige til å kjøpe strøm for, får stor betydning for kraftprisene i 2040. Teknologi- og kostnadsutviklingen for hydrogenproduksjon er usikker, og en sentral usikkerhetsfaktor i analysen.
Overgangen til et mer væravhengig kraftsystem i Europa, basert på fornybare energikilder, kan bli krevende. Særlig med tanke på at det skal skje samtidig som kraftforbruket i Europa er forventet å øke. Et mer elektrifisert Europa innebærer også at samfunnet blir enda mer avhengig av en stabil og sikker kraftforsyning. Det vil bli behov for et stort omfang av fleksibilitetsløsninger i systemet. Det er usikkert om, og i så fall når, nye og utslippsfrie fleksibilitetsløsninger som batterier, forbrukerfleksibilitet og hydrogen vil erstatte de tradisjonelle kildene i Europa i sin helhet. Dette avhenger både av teknologiutvikling og de politiske rammebetingelsene som blir lagt framover.
Nøkkelord
Kontakter
Ann Myhrer Østenby, seksjonssjef
Mobil: 99 69 72 02
Ingrid Endresen Haukeli, prosjektleder
Mobil: 41 90 64 34
Bilder
Lenker
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Konsesjon til Ørje solkraftverk18.11.2024 13:31:28 CET | Pressemelding
NVE gir Solgrid Ørje AS tillatelse til å bygge Ørje solkraftverk i Marker kommune. Dette blir det åttende bakkemonterte solkraftverket som får konsesjon i Norge, og det største så langt.
Avslår konsesjonssøknad for Bronkemoen solkraftverk18.11.2024 13:01:11 CET | Pressemelding
NVE avslår konsesjonssøknad for Bronkemoen solkraftverk i Elverum kommune. Årsaken til avslaget er negative konsekvenser for naturmangfold, kulturminner og friluftsliv.
NVE og kommunene holder folkemøter i Finnmark14.11.2024 10:55:26 CET | Pressemelding
De kommende ukene arrangerer NVE og kommunene ni folkemøter ulike steder i Finnmark. Tema for møtene er høringen av elleve vindkraftverk og fire kraftledninger i fylket. NVE håper på gode innspill fra lokalkjente om hvilke temaer som bør utredes videre.
Skredkvelder over hele landet12.11.2024 08:40:00 CET | Pressemelding
Tusenvis av mennesker kommer på skredkveld den kommende uken - fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør.
Ekstremværet Jakob: Flom- og jordskredfare nedjusteres til oransje og gult farenivå fredag1.11.2024 12:31:29 CET | Pressemelding
NVE nedjusterer farevarselet for jordskred til gult farenivå fredag. Det gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Farevarselet for flom nedjusteres til oransje farenivå fredag for deler av Sør-Norge, mens andre områder nedjusteres til gult farenivå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom