UiO - Det medisinske fakultet

Forskning i konfliktområder. Kulturhuset i Oslo 30. september

Del

I forbindelse med Forskningsdagene 2021 arrangerer Leger Uten Grenser og Det medisinske fakultet ved UiO seminaret "Forskning i konfliktområder". Hvordan - og hvorfor - forsker man i krig og under pågående konflikter?

Tid og sted:30. sep. 2021 19:0020:30 Kulturhuset

Forskningsdagene 2021 avholdes 22. september - 3. oktober og årets overordnede tema er "Fred og konflikt". 

Gjennom innlegg og panelsamtale vil deltagerne kombinere egne erfaringer fra felt og problemstilinger knyttet til aktive forskningsprosjekter i dag.

Program:
Kl. 1900-1905: Velkommen - Karine Nordstrand fra Leger Uten Grenser
Kl 1905-1945: Innlegg fra Morten Rostrup, Espen Bjertness, Veronica Alvarez og Bent Skjærstad. 
Kl 1945-2010: Panelsamtale ledet av Karine Nordstrand
Kl 2010-2030: Spørsmål og svar

Hovedtema:

  • Hvordan er det mulig å forske i konfliktområder?
  • Hvordan organisere datainnsamling under aktive konflikter?
  • Hvordan foregår kontakten med lokalbefolkningen i konfliktområder? 
  • Antibiotikaresistens, ebola, tuberkulose og krigsskader
  • Utfordringer med manglende tillit til myndigheter og organisasjoner
  • Angrep på sivile og sykehus i ustabile områder 
  • Det nytter! Fremskritt forskningen har gitt oss

Om deltagerne:

Karine Nordstrand, president i Leger Uten Grenser. 
Karine er lege og har tidligere jobbet i felt for Leger Uten Grenser i Den demokratiske republikken Kongo, Haiti, Indonesia og Hellas. Karine jobber til vanlig med Global Helse på Folkehelseinstituttet.

Morten Rostrup er overlege ved Ullevål sykehus og professor ved Det medisinske fakultet. Han startet Leger Uten Grenser i Norge og har ledet organisasjonen internasjonalt. Han har arbeidet i felt under borgerkriger i Angola, Liberia, Sudan, Libya, Syria og Kongo, hjulpet tsunamiofre i Indonesia og jordskjelvofre på Haiti. Blant annet.

Espen Bjertness er professor ved Det medisinske fakultet, i avdeling for samfunnsmedisin og global helse. Han har arbeidet med en rekke forskningsprosjekter innen helse i land og regioner med ulike utfordringer. Det pågående forskningsprosjektet innen folkehelse, medisinsk forskning og utdanning i Myanmar er midlertidig stoppet på grunn av militærkuppet tidligere i år. 

Veronica Alvarez er lege for Leger Uten Grenser. Hun har arbeidet for organisasjonen siden 2015 og har felterfaring fra Sør-Sudan, Mosambik og Irak. Hun har særlig arbeidet med resistent tuberkulose.

Bent Skjærstad er utenriksreporter i TV2. Han viser bilder og forteller fra egne opplevelser. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Forskning i krig og under aktive konflikter er komplisert, men svært viktig for å kunne gi best mulig hjelp.

Derfor er både organisasjonen Leger Uten Grenser - som har 50-årsjubileum i år! - og Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo aktivt til stede med denne type forskning som del av sitt arbeid.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus25.10.2021 10:38:21 CEST | Pressemelding

Nesten halvparten av alle selvmord i Norge skjer blant personer som har hatt kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus siste år før de døde. Nå lanseres den første nasjonale rapporten som kombinerer kliniske data fra helseforetakene i Norge med registerdata for personer som har dødd i selvmord innen ett år etter kontakt med psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Funnene viser tydelig at mange av de som dør i selvmord under og etter kontakt med disse tjenestene ikke bare har alvorlige tilstander, men også omfattende psykososiale belastninger og opphoping av ulike risikofaktorer.

Ti år etter 22. juli: Frivillige hjelpere var mer sårbare enn profesjonelt innsatspersonell20.7.2021 11:54:44 CEST | Pressemelding

Hvordan gikk det egentlig med de som bidro til hjelpearbeidet under og etter terrorhandlingene 22. juli 2011? De var profesjonelt innsatspersonell fra helse, brann og politi, men også naboer til Utøya og tilfeldig forbipasserende som ikke hadde erfaring med å bidra i krisesituasjoner. Professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo Trond Heir er en av forskerne bak en studie på hvordan det gikk med de som bidro.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom