Opplysningskontoret for frukt og grønt

Forskjellen på spisskål og nykål

Del

Det er mange gode grunner for å “kåle” det til. Kål er noe av det sunneste du kan spise. Men er det noen forskjell om du velger spisskål eller nykål i sommer?

Legg nykål og spisskål på grillen i sommer.
Legg nykål og spisskål på grillen i sommer.

Forskjellig form og farge

Spisskål har en karakteristisk form som skyldes at bladene ikke bøyer seg så lett innover vekstpunktet, forklarer Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

- Konsistensen på både spisskål og nykål er ganske lik, de har begge løst knyttede, saftige blader. Smaken er mild og fin. Det finnes også rød spisskål, men jeg har enda til gode å se rød nykål.

Hvilken kål gir mest næring?

Næringsinnholdet i både nykål og spisskål er ganske likt som i vanlig hodekål. Felles for alle kålsortene er at de er svært gode kilder til fiber og vitamin C. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle, forklarer hun og fortsetter;

- Det er nok heller ikke så mange som tenker på kål som en kilde til Vitamin C. Faktisk er det mer vitamin C i hodekål enn appelsin. Vitamin C bidrar til å styrke immunforsvaret og øker opptaket av vegetabilsk jern.

Bærekraftig kål

Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Det er mange gode grunner til å spise norsk kål. Både det å dyrke, og det å spise kål, har lav innvirkning på miljøet forklarer Bogstrand Sagen.

- Frilandsgrønnsaker som kål krever lite ressurser og er en effektiv grønnsak å produsere. Det er med andre ord mange grunner til å spise mer kål, både hodekål, nykål, spisskål og alle andre spennende norske kålvarianter.

Oppskrifter med nykål og spisskål

Du kan bruke nykål og spisskål til de samme rettene. Velg norsk nykål og spisskål når det er tilgjengelig i butikken.

Nykål og spisskål på grillen

Slik damper du nykål og spisskål

Kremet nykålsalat med tagliatelle

Stekte kålbåter med sitron og honning

Wok med rød spisskål

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Legg nykål og spisskål på grillen i sommer.
Legg nykål og spisskål på grillen i sommer.
Last ned bilde
Dampet nykål - det enkle er ofte det beste.
Dampet nykål - det enkle er ofte det beste.
Last ned bilde
Pannestekte kålbåter med litt honning og sitron.
Pannestekte kålbåter med litt honning og sitron.
Last ned bilde
En frisk og kremet salat med strimlet nykål sammen med hakket kruspersille og vårløk.
En frisk og kremet salat med strimlet nykål sammen med hakket kruspersille og vårløk.
Last ned bilde
En nydelig og enkel wok med rød spisskål smakt til med chili og ingefær.
En nydelig og enkel wok med rød spisskål smakt til med chili og ingefær.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom