Forskere skal jakte på verdier i “mørke data”
- Mørke data er data som finnes der ute, men som fordi de er vanskelige å håndtere, ikke blir tatt i bruk i utviklingen av produkter og tjenester. Når vi får tatt i bruk slike data, så åpner det seg mange muligheter, sier Dumitru Roman, som leder det det nyoppstartede EU-prosjektet DataCloud.
Ny teknologi for å utnytte data
I tingenes internett (Internet of Things) produseres data i selve "tingen", for eksempel medisinsk utstyr eller kameraopptak. DataCloud vil styrke databehandlingen i eller nær disse "tingene" slik at for eksempel kryptering, filtrering eller anonymisering skjer lokalt (på tingene). Deretter sendes data videre gjennom nettskyen til ulike mottakere som helsepersonell eller pasientjournalsystemer, eller man kan lokalt analysere data for å detektere risiko for hendelser.
- DataCloud er et prosjekt i det faglige skjæringspunktet mellom Big Data, programvareutvikling og beregningsinfrastrukturer. Prosjektet adresserer behovet for en enklere måte å integrere Big Data i bedriftenes forretningsprosesser og for å gjøre fleksible Big Data pipelines tilgjengelig til flere brukere, uansett hvilken infrastruktur man har på maskinvaren, sier Roman.
Norske Tellu med i prosjektet
Tellu er norsk partner i prosjektet og kjent for å levere moderne løsninger innen e-helse. I DataCloud vil Tellu teste ut ny teknologi for mer avansert utnyttelse av muligheter som ligger i skybasert dataprosessering og dataprosessering distribuert i tingenes internett.
Eksempelvis kan det bidra til trygg hjemmeoppfølging av kronisk syke pasienter og trygg omsorg for hjemmeboende. Gjennom avansert sensorikk og datanalyse vil man kunne detektere situasjoner som oppstår (som at pasienten faller), detektere situasjoner før de oppstår (som risiko for fall) eller tidlig predikere utviklingen av en diagnose. Et stort antall pasienttyper kan dra nytte av denne type systemer. For eksempel kan eldre pasienter med omsorgsbehov bo lenger hjemme, diabetes-, Kols- og nyrepasienter kan få bedre hjemmeoppfølging og støtte til egenbehandling og Covid 19-pasienter kan få god hjemmeoppfølging som også vil redusere spredning av virus.
- Det er veldig viktig for Tellu å delta på denne type prosjekter. Det gjør at vi kan tilby mer avanserte tjenester som bidrar til fremtidsrettede og bærekraftig helsetjenester og det bidrar til å øke vår konkurranseevne i Norge og internasjonalt, sier Arnor Solberg i Tellu.
Fakta om DataCloud-prosjektet:
• Prosjektet heter DataCloud: Enabling the Big Data Pipeline Lifecycle on the Computing Continuum
• I EU-prosjektet har flere europeiske organisasjoner gått sammen om å utvikle nye metoder og verktøy for effektiv styring og utnyttelse av Big Data
• Prosjektet er finansiert av Horisont 2020, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon
• Tidsrammen er fra januar 2021 og desember 2023
• Partnere:
SINTEF Digital (Norge), Bosch (Tyskland), Tellu (Norge), iExec (Frankrike), Ubitech (Hellas), JOT Internet Media (Spania), MOG Technologies (Portugal), Ceramica Catalano (Italia), Sapienza University of Rome (Italia), University of Klagenfurt (Østerrike), Royal Institute of Technology (Sverige)
Nøkkelord
Kontakter
Mala Wang-NaveenKommunikasjonssjefSINTEF Digital
Tel:+47 971 90 339mala.wang-naveen@sintef.noDumitru RomanSeniorforskerSINTEF Digital
Tel:982 83 943dumitru.roman@sintef.noArnor SolbergChief DevOps OfficerTellu
Tel:95 90 07 41arnor.solberg@tellu.noOm SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom