Forsker: Seksualpolitikk bør handle mer om lyst

Skrevet av Tyra Kristiansen Stave, Kilden kjønnsforskning.no
‒ Norge er et land som internasjonalt blir sett på som seksuelt liberalt, åpent og frilynt, sier Anette Skilbred, stipendiat ved Norges idrettshøyskole.
‒ Men som man ser i tidligere forskning er det den ansvarlige seksualiteten som er skrevet frem i politiske dokumenter, og vi er kanskje ikke så frie likevel.
Dette har hun sammen med kolleger sett nærmere på i artikkelen «Begjær til besvær: en analyse av Solberg-regjeringens strategi for seksuell helse, ‘Snakk om det!’», som er basert på Skilbreds masteroppgave. I den analyserer de den forrige regjeringens strategi for seksuell helse fra 2016.
Ville inkludere det positive
Strategien Solberg-regjeringen la frem var en sammenslåing av to tidligere strategier: en for å minke aborttall og en for å hindre spredning av kjønnssykdommer, samt at de ville legge til mer om det positive ved sex.
Planen var, ifølge Skilbred, at ved å lage én samlet strategi kunne regjeringen belyse flere av seksualitetens sider, utover å forebygge abort og kjønnssykdommer.
‒ Man kunne derfor forventet at den skulle handle om det man vil ha mer av, ikke bare det man vil forebygge og redusere.
‒ Men når man ser på strategien med et kritisk blikk, ser man at ansvarlig seksualitet ligger i bunn.
Handler om hva man vil ha bort
De temaene som får mest plass i strategien er abort, kjønnssykdommer og å lære seg å sette grenser. Strategien fremmer også parforholdet som en garantist for god seksuell helse.
‒ Det er mange gode grunner til å snakke om disse temaene, og man skal ta problematiske områder, som metoo, sexpress på russebusser og spredning av nakenbilder på Snapchat på høyeste alvor, sier Skilbred.
‒ Men i lys av at det ikke snakkes om det positive ved sex, understreker det nytteperspektivet til strategien.
Dette er et utdrag av en artikkel i Kilden kjønnsforskning.nos nyhetsmagasin. Les hele saken her.
Kontakter
Anette Skilbred, stipendiat ved Norges idrettshøyskole, anettesk@nih.no
Kari Nyheim Solbrække, professor ved Universitetet i Oslo, k.n.solbrakke@medisin.uio.no
Kari Hernæs Nordberg, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Kari.Nordberg@usn.no
Bilder

Lenker
Om Kilden kjønnsforskning.no
Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.
Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Er unge menn blitt mer religiøse?19.6.2025 14:12:14 CEST | Pressemelding
Unge har begynt å gå mer i kirken, og særlig blant gutta ser man en økning. Fenomenet får forskerne til å undre seg.
Gayatri Spivak fikk Holbergprisen18.6.2025 10:20:55 CEST | Pressemelding
Gayatri Spivak signerer underskriftskampanjer og går i protester når hun kan. Den akademiske verdensstjernen mottok Holberg-prisen i Bergen i juni.
Kjønnsforskning styrker demokratiet12.6.2025 10:51:44 CEST | Kronikk
Vi må kjempe for grunnforskningen, faglig mangfold og demokrati i akademia. I denne kampen kan sentrene for kjønnsforskning ta et særlig ansvar, skriver Rebecca Lund.
– Straff er ikke nok for å stoppe volden5.6.2025 14:37:52 CEST | Pressemelding
Straffenivået har økt, og stadig flere former for vold er blitt kriminalisert. Men rettssystemet alene kan ikke løse alt, advarer professor i kriminologi May-Len Skilbrei.
– Englekurs og bøker om selvhjelp tetter hull i velferdsstaten, mener finsk professor5.6.2025 13:34:06 CEST | Pressemelding
Det er slående hvor mange kvinner som går på yogatimer og forsøker seg på alternativ healing, forteller Suvi Salmenniemi. Hun forsker på den terapeutiske kulturen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom