Folk sør i landet griller mest
En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 1 av 3 nordmenn griller minst en gang i uken nå i grillsesongen, og det er folk sør i landet som griller aller mest.

- Folk elsker å grille og de som bor på østlands- og sørlandsområdet er de som griller oftest. Undersøkelsen viser at mange kan med fordel legge enda mer grønnsaker på grillen. Det som grilles aller mest er kjøtt, pølser og burgere og det som grilles minst er grønnsaker, fisk og frukt, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Grillede grønnsaker fremhever smak og saftighet
- Å grille grønnsakene fremhever smaken og gjør dem ekstra saftige og gode. Grillede grønnsaker er med på å heve sommermåltidet. Det er lett å imponere med. Og det beste av alt: Det meste kan grilles - til og med desserten, fortsetter Sagen.
Gode helsegevinster med mer grønt på grillen
Sagen mener det er flere gode grunner til at grønnsaker på grillen er et godt valg.
- Griller du mye grønnsaker blir det mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. Grillmåltidet kan fort bli noe av det mest næringsrike du lager i sommer, og da ser jeg ingen grunn til å ikke grille hver dag det er fint vær ute, sier hun og fortsetter;
- Det som derimot er gledelig er at hele 8 av 10 sier de oftest eller alltid spiser en salat til grillmåltidet, så grønnsakene kommer inn på et vis. Men husk grønnsaker på grillen også, det gir variasjon, gode smaker og matglede.
Derfor bør du spiser mer grønnsaker
Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.
- For at vi skal spise nok gjennom dagen er en god huskeregel at halve tallerken bør være grønnsaker og frukt, og husk potetene tilhører «den andre halvdelen», avslutter ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Se filmen Slik griller du grønnsaker.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nytt skoleår - nye muligheter11.8.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Etter to år med pandemi er det nå klart for et nytt skoleår. Skolemåltidet er viktig for kosthold, helse og trivsel. Erfaring tilsier også at et måltid midt på dagen hjelper elevene å holde konsentrasjonen oppe gjennom en lang skoledag.
Kvinner griller mer grønnsaker enn menn22.7.2022 11:09:37 CEST | Pressemelding
Blant dem som griller oppgir 46 % at grønnsakene vanligvis utgjør mindre enn 16 % av grillen. Kvinner griller mer grønnsaker enn menn, 19 % av kvinnene griller grønnsaker hver gang. Til sammenligning er det kun 8 % av mennene som sier det samme.
Grillsalaten som har tatt helt av19.7.2022 15:14:14 CEST | Pressemelding
Over 2 av 10 sier de bruker den til grillmaten og det er den mest populære salatoppskriften på frukt.no (1). Det er en salat proppfull av næring som smaker skikkelig godt, sier ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.
Slik imponerer du med grillingen14.7.2022 15:50:49 CEST | Pressemelding
Sommermaten tas til et nytt nivå når du gir mer plass til grønnsakene på grillen. - Grill en regnbue av grønnsaker. Det er ingen kunst foruten enkel matmagi, sier kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Forskjellen på spisskål og nykål12.7.2022 11:14:36 CEST | Pressemelding
Det er mange gode grunner for å “kåle” det til. Kål er noe av det sunneste du kan spise. Men er det noen forskjell om du velger spisskål eller nykål i sommer?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom