Fellesorganisasjonen

FO fornøyd med statsoppgjøret

Del

Sytten timer på overtid kom partene i statsoppgjøret til enighet. FO er fornøyd med gjennomslag.

Marianne Solberg, nestleder i FO
Marianne Solberg, nestleder i FO

– Vi har fått en veldig god likelønnsprofil i årets oppgjør. Vi kjempet hardt for likelønn og solidaritet, og fikk gjennomslag for det. Sammen med LO Stat har vi tatt ansvar for å finne løsninger i meklingene. Samtidig har vi sørget for gode resultater, sier FO-nestleder Marianne Solberg, som representerer FO i LO Stat.

Partene ble enige om en lønnsvekst på 2,73 prosent, noe høyere enn resultatet i frontfaget. En såkalt likelønnsbro sørger for at FOs medlemmer kommer godt ut av de sentrale forhandlingene. Dette skyldes at profesjonene FO organiserer i stor grad ligger på midten lønnsmessig. Det er disse gruppene likelønnsbroen er rettet mot. 

– Arbeidsgiversiden ville fordele alt lokalt, og dersom noe skulle fordeles sentralt skulle det gis som flate prosenttillegg. Da er det vanskelig å få til en god likelønns- og lavtlønnsprofil. Nå har vi fått gjennomslag for en kombinasjon av krone- og prosenttillegg, en god lavtlønnsprofil og en viktig satsning på likelønn. Det skal vi være fornøyde med, sier Solberg. 

Hun mener innretningen på til tilleggene er viktigere enn den totale rammen. 

– En god profil på oppgjøret kan ha mer å si for lønnen til våre medlemmer enn selve rammen. Årets oppgjør er betydelig bedre enn i fjor, hvor de sentrale tilleggene utelukkende ble fordelt i prosenttillegg, med litt ekstra til likelønn. I år treffer profilen kvinner og lavlønte langt bedre, og i tillegg er rammen større, sier FO-nestlederen. 

Lokale forhandlinger gir rom for mer lønnsvekst

I tillegg er halvparten av de disponible midlene satt av til lokale forhandlinger. Det betyr at FOs lokale tillitsvalgte også vil kjempe for ytterligere lønnsvekst utover det som er gitt sentralt. Disse forhandlingene skal være gjennomført innen 31. oktober, og har virkning fra 1. juli.

– Vi har dyktige tillitsvalgte i hele landet som er klare til forhandling. De vet hvor viktig likelønn og solidaritet er, og tar dette med seg til forhandlingsbordet, sier Solberg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Marianne Solberg, nestleder i FO
Marianne Solberg, nestleder i FO
Last ned bilde

Lenker

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1992 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer over 31.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Våre medlemmer har ekspertkompetanse innenfor barnevern, Nav, tjenester til utviklingshemmede, vold og trusler i arbeidslivet, samt tariff og likelønn.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom