Flotte skiforhold med en liten bismak

– Mange steder er det i ferd med å utvikle seg vedvarende svake lag høyt i snødekket sier Solveig Kosberg som er vaktleder i Snøskredvarslingen.
Vedvarende svake lag er, som navnet tilsier, et problem som vedvarer. Det er vanskelig å se på overflaten og det er det skredproblemet som tar flest liv. Slik det ser ut nå blir det et skredproblem vi må forholde oss til i påsken.
Sunnmøre peker seg ut i dag
– Allerede nå vet vi at det for eksempel på Sunnmøre har dannet seg et svakt lag høyt i snødekket som det er svært lett å løse ut skred i, forteller Kosberg.
Her har det allerede gått en del skred på grunn av et ganske nytt vedvarende svakt lag som er dannet rett under den siste nysnøen. Også i andre regioner i Sør-Norge er det observert at det er i ferd med å danne seg kantkorn høyt i snødekket. Det er usikkert hvordan det vil utvikle seg videre, men vi følger situasjonen.
Snøskredfaren i Nord kan bli betydelig
I Nord-Norge er det mange steder ganske stabile forhold i øyeblikket, men det vil endre seg raskt. For også her har finværet hatt en bismak: Snøen i overflaten er i ferd med å omdanne seg til kantkorn, og vi har også rimkrystaller i overflaten.
– Når vi får påfyll av snø kombinert med vind, slik vi gjør på torsdag, vil snøskredfaren øke, advarer Kosberg.
Årsaken er at det som i dag ligger av kantkorn og rim i overflaten vil bli til et svakt lag under den nye snøen. Det kan gi skumle forhold og skredfaren vil øke raskt.
Observasjoner av skred og svake lag gjør varslene mer presise
– Det er viktig at de som skal til fjells holder seg oppdatert på snøskredvarselet. Vi følger situasjonen fremover og oppdaterer varslene daglig, sier Kosberg.
Om du deler det du ser og hører i Varsom-appen vil det hjelpe oss og andre til å oppdage hvordan snøen utvikler seg. Det gjør at varslene blir bedre og du advarer andre om det du ser. I Varsom-appen kan du også se de siste observasjonene som er gjort i området.
*********
Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no
Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)
Følg oss på Twitter og Facebook
Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no
NVEs pressetelefon: 489 97 667
Snøskredvarslingen
Tel:488 80 100snoskredvarsling@nve.noBilder


Lenker
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE gir Statnett tillatelse til å utvide Orkdal transformatorstasjon26.5.2023 16:08:51 CEST | Pressemelding
NVE har gitt Statnett SF tillatelse til å utvide og fornye Orkdal transformatorstasjon i Trøndelag fylke. Dette øker kapasiteten og tilrettelegger for forventet forbruksvekst i Orkanger-området i årene framover.
NVE har vurdert nettløsning for elektrifisering av Melkøya25.5.2023 13:56:56 CEST | Pressemelding
Dersom gassanlegget på Melkøya skal driftes med kraft fra land, må det bygges nett som kan frakte strøm ut til anlegget. NVE har nå vurdert om nettanleggene Equinor har søkt om er den beste løsningen, hvis det blir politisk bestemt å elektrifisere Melkøya. Innstillingen fra NVE er sendt til Olje- og energidepartementet, som skal ta den endelige beslutningen i saken.
Flommen er på retur i Troms og Finnmark, og flomtoppen er nådd flere steder på Østlandet24.5.2023 14:30:36 CEST | Pressemelding
For flere steder i landet ser flommen ut til å være over for denne gang. Dette betyr likevel ikke at flommen ikke kan ta seg opp igjen senere da det fortsatt er mye snø igjen i fjellet. For noen steder på Østlandet, slik som i Otta, Gudbrandsdalslågen og Mjøsa, vil ikke smelteflommen komme før etter pinse.
NVE gjev løyve til å teste havvindteknologi i Mehuken vindkraftverk24.5.2023 10:50:06 CEST | Pressemelding
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) gjev Kvalheim Kraft DA konsesjon for å bygge og drifte ein testturbin for havvindteknologi i Mehuken vindkraftverk.
Flom på oransje nivå i deler av Troms og Finnmark22.5.2023 14:33:38 CEST | Pressemelding
NVE oppjustert i går flomvarselet for Altavassdraget nedenfor Altadammen til oransje nivå. Varselet er i dag utvidet og omfatter også området mellom Tromsø og Porsanger. Dette er en sjelden situasjon som kan føre til alvorlige skader.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom