Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Flotte skiforhold med en liten bismak

Del
Det er fremdeles tidlig å si hvordan snøskredfaren vil være i påskeferien, men slik det ser ut nå kan det være at et av de skredproblemene vi må forholde oss til i påsken er det beryktete «vedvarende svake lag».
Ferskt skred på Sunnmøre, delt gjennom Varsom appen. Foto: KmB/Regobs
Ferskt skred på Sunnmøre, delt gjennom Varsom appen. Foto: KmB/Regobs

 – Mange steder er det i ferd med å utvikle seg vedvarende svake lag høyt i snødekket sier Solveig Kosberg som er vaktleder i Snøskredvarslingen.

Vedvarende svake lag er, som navnet tilsier, et problem som vedvarer. Det er vanskelig å se på overflaten og det er det skredproblemet som tar flest liv. Slik det ser ut nå blir det et skredproblem vi må forholde oss til i påsken.

Sunnmøre peker seg ut i dag

 – Allerede nå vet vi at det for eksempel på Sunnmøre har dannet seg et svakt lag høyt i snødekket som det er svært lett å løse ut skred i, forteller Kosberg.

Her har det allerede gått en del skred på grunn av et ganske nytt vedvarende svakt lag som er dannet rett under den siste nysnøen. Også i andre regioner i Sør-Norge er det observert at det er i ferd med å danne seg kantkorn høyt i snødekket. Det er usikkert hvordan det vil utvikle seg videre, men vi følger situasjonen.

Snøskredfaren i Nord kan bli betydelig

I Nord-Norge er det mange steder ganske stabile forhold i øyeblikket, men det vil endre seg raskt. For også her har finværet hatt en bismak: Snøen i overflaten er i ferd med å omdanne seg til kantkorn, og vi har også rimkrystaller i overflaten.

– Når vi får påfyll av snø kombinert med vind, slik vi gjør på torsdag, vil snøskredfaren øke, advarer Kosberg.

Årsaken er at det som i dag ligger av kantkorn og rim i overflaten vil bli til et svakt lag under den nye snøen. Det kan gi skumle forhold og skredfaren vil øke raskt.

Observasjoner av skred og svake lag gjør varslene mer presise

–  Det er viktig at de som skal til fjells holder seg oppdatert på snøskredvarselet. Vi følger situasjonen fremover og oppdaterer varslene daglig, sier Kosberg.

Om du deler det du ser og hører i Varsom-appen vil det hjelpe oss og andre til å oppdage hvordan snøen utvikler seg. Det gjør at varslene blir bedre og du advarer andre om det du ser. I Varsom-appen kan du også se de siste observasjonene som er gjort i området.

*********

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter  og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no


NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Ferskt skred på Sunnmøre, delt gjennom Varsom appen. Foto: KmB/Regobs
Ferskt skred på Sunnmøre, delt gjennom Varsom appen. Foto: KmB/Regobs
Last ned bilde
Svinger i løssnøen er drømmen for mange i påsken, her fra Sunnmøre 26. mars. Foto: FrankT/Regobs
Svinger i løssnøen er drømmen for mange i påsken, her fra Sunnmøre 26. mars. Foto: FrankT/Regobs
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom