Mattilsynet

Flere meldinger om syk og død villaks i flere elver i Sør-Norge

Del

Mattilsynet og Veterinærinstituttet har de siste dagene fått melding om syk og død villaks i flere elver i Sør-Norge. Det er foreløpig ikke klart hva fisken lider av, eller om fisken i de ulike elvene feiler det samme.

Veterinærinstituttet fikk 24. mai melding fra Mattilsynet om syk og død fisk i Enningdalselva (Berbyelva) i Østfold i forbindelse med oppstart av årets fiskesesong. Fisken fra denne elven har tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken.

Etter det har det kommet meldinger om syk og død villaks med lignende symptomer i Sandvikselven i Akershus, Tovdalselva (Aust-Agder), Mandalselva (Vest-Agder), Bjerkreimselva i Bjerkreim (Rogaland), Emblemselva i Ålesund (Møre og Romsdal), Nidelava (Agder) og Otra (Agder).

- Det er normalt at noe villaks i en elv dør. Spørsmålet er imidlertid om det er snakk om et utbrudd av noe smittsomt og om fisken i de ulike elvene lider av det samme. Det jobber vi med å finne ut av, sier Lars Erik Rondestveit, seniorinspektør i Mattilsynet avdeling Østfold og Follo.

- Det er heller ikke nødvendigvis slik at dødsårsaken er den samme selv om bildet ser likt ut, legger han til.

Fiskehelsepersonell fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet har vært ute og tatt ut prøver. I tillegg har fiskere fra Enningdalselven og Sandvikselven kommet til Veterinærinstituttet i Oslo med syk og død fisk. Prøvene blir undersøkt videre ved Veterinærinstituttet.

Ingen konkrete mistanker

Status per 12. juni er at Veterinærinstituttet ikke har påvist noen meldepliktige eller annen sykdom i elvene Enningdalselva og Sandvikselven. Svar på øvrige undersøkelser fra disse elvene følger i tiden framover.

Veterinærinstituttet starter å analysere prøver fra de andre elvene så rask prøvene er i hus.

- Foreløpig har vi ikke noen konkret mistanke til hva fisken lider av. Derfor jobber vi bredt. Diagnostikere og forskere samarbeider og benytter et bredt spekter av faglige metoder som histopatologi, cellekultur, dyrking av bakterier samt PCR og andre molekylærbiologiske metoder, sier Ole Bendik Dale, seksjonsleder for forskningsseksjonen for akvatisk biosikkerhet ved Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet og Mattilsynet jobber i håp om å oppklare saken raskt.

Viktig at mulige smittestoffer uskadeliggjøres

Alle brukere av elver, som fiskere og padlere, er pålagt å gjøre viktige forebyggende tiltak for å unngå spredning av eventuell sykdomssmitte.

Det er forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Dette kravet gjelder uansett, og er særlig viktig å overholde nå som vi er i en situasjon der det dør fisk uten at man så langt kjenner årsaken.

I tillegg er det viktig at det mulige smittestoffet uskadeliggjøres. For å hindre spredning av mulig smittestoff skal fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i et vassdrag desinfiseres før de flyttes til andre steder. Desinfeksjon kan for eksempel skje med Virkon S.

- Generelt er det også viktig med gode smittehygieniske tiltak hvis man beveger seg mellom en lakseelv og et oppdrettannlegg, sier Rondestveit. 

Meld fra til Mattilsynet

Dersom noen observerer eller fanger fisk som ser syk ut, er det viktig å melde fra til Mattilsynet. Det kan man gjøre enten ved å kontakte nærmeste avdelingskontor eller ved å bruke «Varsle oss»-knappen på Mattilsynets nettsider.

- Syk fisk kan inneholde bakterier. Derfor er det viktig med god håndhygiene. Har du har sår på hender er det lurt å bruke hansker. Villfisk bør generelt varmebehandles med koking eller steking siden de kan inneholde parasitter, avslutter Rondestveit.   

Kontakter

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom