Flere meldinger om syk og død villaks i flere elver i Sør-Norge
Veterinærinstituttet fikk 24. mai melding fra Mattilsynet om syk og død fisk i Enningdalselva (Berbyelva) i Østfold i forbindelse med oppstart av årets fiskesesong. Fisken fra denne elven har tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken.
Etter det har det kommet meldinger om syk og død villaks med lignende symptomer i Sandvikselven i Akershus, Tovdalselva (Aust-Agder), Mandalselva (Vest-Agder), Bjerkreimselva i Bjerkreim (Rogaland), Emblemselva i Ålesund (Møre og Romsdal), Nidelava (Agder) og Otra (Agder).
- Det er normalt at noe villaks i en elv dør. Spørsmålet er imidlertid om det er snakk om et utbrudd av noe smittsomt og om fisken i de ulike elvene lider av det samme. Det jobber vi med å finne ut av, sier Lars Erik Rondestveit, seniorinspektør i Mattilsynet avdeling Østfold og Follo.
- Det er heller ikke nødvendigvis slik at dødsårsaken er den samme selv om bildet ser likt ut, legger han til.
Fiskehelsepersonell fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet har vært ute og tatt ut prøver. I tillegg har fiskere fra Enningdalselven og Sandvikselven kommet til Veterinærinstituttet i Oslo med syk og død fisk. Prøvene blir undersøkt videre ved Veterinærinstituttet.
Ingen konkrete mistanker
Status per 12. juni er at Veterinærinstituttet ikke har påvist noen meldepliktige eller annen sykdom i elvene Enningdalselva og Sandvikselven. Svar på øvrige undersøkelser fra disse elvene følger i tiden framover.
Veterinærinstituttet starter å analysere prøver fra de andre elvene så rask prøvene er i hus.
- Foreløpig har vi ikke noen konkret mistanke til hva fisken lider av. Derfor jobber vi bredt. Diagnostikere og forskere samarbeider og benytter et bredt spekter av faglige metoder som histopatologi, cellekultur, dyrking av bakterier samt PCR og andre molekylærbiologiske metoder, sier Ole Bendik Dale, seksjonsleder for forskningsseksjonen for akvatisk biosikkerhet ved Veterinærinstituttet.
Veterinærinstituttet og Mattilsynet jobber i håp om å oppklare saken raskt.
Viktig at mulige smittestoffer uskadeliggjøres
Alle brukere av elver, som fiskere og padlere, er pålagt å gjøre viktige forebyggende tiltak for å unngå spredning av eventuell sykdomssmitte.
Det er forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Dette kravet gjelder uansett, og er særlig viktig å overholde nå som vi er i en situasjon der det dør fisk uten at man så langt kjenner årsaken.
I tillegg er det viktig at det mulige smittestoffet uskadeliggjøres. For å hindre spredning av mulig smittestoff skal fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i et vassdrag desinfiseres før de flyttes til andre steder. Desinfeksjon kan for eksempel skje med Virkon S.
- Generelt er det også viktig med gode smittehygieniske tiltak hvis man beveger seg mellom en lakseelv og et oppdrettannlegg, sier Rondestveit.
Meld fra til Mattilsynet
Dersom noen observerer eller fanger fisk som ser syk ut, er det viktig å melde fra til Mattilsynet. Det kan man gjøre enten ved å kontakte nærmeste avdelingskontor eller ved å bruke «Varsle oss»-knappen på Mattilsynets nettsider.
- Syk fisk kan inneholde bakterier. Derfor er det viktig med god håndhygiene. Har du har sår på hender er det lurt å bruke hansker. Villfisk bør generelt varmebehandles med koking eller steking siden de kan inneholde parasitter, avslutter Rondestveit.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom