Flere jenter søker guttedominerte utdanningsprogram

– Ungdom følger i stor grad tradisjonelle kjønnsmønstre når de søker videregående opplæring. De siste årene ser vi imidlertid at flere jenter velger fag som tradisjonelt har vært dominert av gutter, sier Irene Hilleren, avdelingsdirektør for statistikk og dataforvaltning i Utdanningsdirektoratet.
Nøkkeltall fra årets søkerstatistikk
- Flere jenter søker de tradisjonelt guttedominerte utdanningsprogrammene.
- 51 prosent av søkerne har yrkesfaglig utdanningsprogram som førsteønske.
- Søkningen til yrkesfag har økt de siste årene i et flertall av fylkene. I Oslo har utviklingen gått i motsatt retning. Her søker kun 25 prosent yrkesfag.
- Helse- og oppvekstfag har størst nedgang i antall søkere, både til skole og læreplass. Det er 1 700 færre søkere til vg1 sammenlignet med i 2020.
Store regionale forskjeller
Tallene viser at flere jenter velger elektro og datateknologi, i tillegg til teknologi- og industrifag.
Antall søkere til yrkesfag har generelt økt de siste årene i de fleste fylker.
– Andelen som søker yrkesfag har økt mest i Troms og Finnmark, mens utviklingen i Oslo har gått motsatt vei, forteller Hilleren.
I Møre og Romsdal, Nordland og Troms og Finnmark søker rundt 60 prosent av ungdommene et yrkesfaglig utdanningsprogram på vg1. I Oslo er andelen 25 prosent.
Færre søker helse- og oppvekstfag
Helse- og oppvekstfag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med flest søkere på vg1. Etter flere år med vekst, har det imidlertid blitt færre søkere til helse- og oppvekstfag de siste fem årene.
Nedgangen har vært størst siden 2020, og det har blitt 1700 færre søkere siden den gang.
Antall søkere til restaurant- og matfag og salg, service og reiseliv går også ned fra i fjor.
Økningen i antall søkere har vært størst i teknologi- og industrifag. Det er 1100 flere søkere til teknologi- og industrifag på vg1 enn i 2019. Også i salg, service og reiseliv har antall søkere økt, med 780 flere søkere siden 2020.
Mer statistikk og analyse
Her finner du alle søkertall for videregående opplæring skoleåret 2023–2024.
Her finner du Udirs analyse av årets søkertall til videregående opplæring.
Om statistikken
Statistikken er basert på registreringen i søkerportalen VIGO. Inntak til samtlige offentlige skoler gjøres gjennom denne portalen, mens bare noen private skoler er med i inntaksordningen. I Udirs analyser av søkertall er derfor bare offentlige videregående skoler inkludert.
Søkerne har mulighet til å forandre på rekkefølgen på ønskene sine utover våren. Fristen for dette varierer fra fylke til fylke. Derfor må tallene ses på som foreløpige, og de gir ikke det nøyaktige bildet på den endelige fordelingen av søkere til videregående opplæring for det kommende skoleåret.
Nøkkelord
Kontakter
Pressetelefon
Vi besvarer pressetelefonen mellom 08:00 – 15:45 på hverdager. For henvendelser utenfor arbeidstid, send en e-post.
Bilder





Om Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet er Kunnskapsdepartementets utøvende organ for barnehage, skole og fagopplæring og skal sette opplæringspolitikken ut i praksis.
Følg pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Historisk høyt antall inngåtte lærekontrakter23.2.2023 08:30:08 CET | Pressemelding
Det er høy trivsel og motivasjon blant lærlinger og over 8 av 10 trives på arbeidsplassen. Nye tall viser i tillegg et historisk høyt antall inngåtte lærekontrakter.
9 av 10 foreldre er fornøyde med barnehagen15.2.2023 08:00:09 CET | Pressemelding
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at mer enn 9 av 10 foreldre er fornøyde med barnehagetilbudet. Etter en nedgang i antall barnehagebarn de siste fem årene, har det blitt litt flere barnehagebarn i 2022. Trenden med større og færre barnehager fortsetter og nesten alle barnehager oppfyller bemanningsnormen.
Nytt verktøy for lærerne i opplæringen om samer og samiske forhold3.2.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Den samiske kulturarven er en del av kulturarven i Norge, og alle skoler i Norge skal gi opplæring om samer og samiske forhold. Samisk innhold er en integrert del av fagene, og nå har Sametinget og Utdanningsdirektoratet utviklet en ny nettressurs til støtte i opplæringen.
Norske elever trives på skolen og stadig flere fullfører videregående27.10.2022 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere fullfører videregående opplæring, de fleste barn og unge trives på skolen og foreldrene er godt fornøyde med hvordan barna deres har det i barnehagen. Det viser Utdanningsdirektoratets gjennomgang av tall og statistikk om barnehage og grunnopplæring i Norge 2021-22.
Utdanningsdirektoratet anbefaler å tilpasse nasjonale prøver i lesing for elever med dysleksi. – En gledens dag, sier Dysleksi Norge7.2.2022 09:37:54 CET | Pressemelding
Under dagens retningslinjer har ikke elever med dysleksi eller betydelige lesevansker mulighet til å bruke de vanlige hjelpemidlene sine på nasjonale prøver i lesing. Disse elevene får dermed ikke vist ferdighetene sine på prøven. Noen elever får heller ikke deltatt. Utdanningsdirektoratet og Dysleksi Norge har derfor vært i dialog i lengre tid om muligheten for endringer i gjennomføringen av nasjonale prøver i lesing.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom