Flere i kultursektoren er blitt frilansere og selvstendig næringsdrivende

Kulturrådet har som en del av gjenoppbyggingsprosjektet nylig publisert et omfattende notat om kultursektorens økonomi under pandemien.
Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er det ikke noe som tyder på at pandemien har ført til nedgang i sysselsettingen innenfor kulturlivet generelt. Det som er viktig å merke seg er imidlertid endringen i sysselsettingsmønsteret i sektoren, og da spesielt innen musikk og scenekunst: Andelen av de sysselsatte som hadde sitt hovedarbeidsforhold i et enkeltpersonforetak, i motsetning til å være ansatt, økte med 25% fra 2019 til 2020
Dette er sannsynligvis også en av forklaringene til at sysselsettingen har holdt seg stabilt høy gjennom pandemien: andelen som er ansatte i aksjeselskaper og lignende går ned, mens det blir flere som driver enkeltpersonforetak.
Utviklingen over tid viser at det samlede antallet sysselsatte i kulturell og kreativ næring lå på litt over 80 000 i 2015 og på rundt 85 000 i 2020, før den gjorde et hopp til 88 600 i 2021. Det ser altså ikke ut til å være noen nedgang i sysselsettingen i 2020, og altså en oppgang i 2021.
Spesielt innen musikk og visuell kunst var det en forholdsvis stor økning i sysselsatte i 2020 sammenliknet med tidligere år, og sysselsettingen holdt seg stabil i 2021. Økingen i sysselsettingen har vært størst i Oslo.
- Det er urovekkende dersom utviklingen mot flere frilansere og færre ansatte får fortsette. Et liv som frilanser betyr gjerne lavere lønn, færre sosiale rettigheter og mer ustabilitet for enkeltkunstnere og andre små aktører i sektoren. Det er det motsatte av de de trenger nå, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet.
Ujevn fordeling av koronamidlene
Like etter Norge stengte ned i mars 2020 vedtok Stortinget flere tiltak som skulle kompensere for tapte inntekter. Blant annet ble en egen kompensasjonsordning for kulturlivet klar i starten av april 2020. Denne ble supplert med en stimuleringsordning høsten 2020. Totalt ble det bevilget seks milliarder kroner til kultursektoren i årene 2020-22. To tredjedeler av midlene ble fordelt gjennom disse nyopprettede kulturordningene.
En gjennomgang Kulturrådet har gjort av de to koronaordningene viser at relativt få aktører fikk store andeler av tildelingene i begge ordningene. Til sammen har 2831 mottakere fått støtte gjennom kompensasjonsordningen eller stimuleringsordningen, eller begge. Samtidig viser tallene at de 15 aktørene som har mottatt mest støtte gjennom de to ordningene, til sammen har mottatt 26 % av de samlede tildelingene.
- Ordningene gjenspeiler hvordan kultursektoren er innrettet, med mange små aktører og noen store motorer, sier Kristin Danielsen.
Hun fortsetter:
– Samtidig ser vi at ordningene har nådd målet, nemlig å unngå konkurser, opprettholde aktivitet og sørge for at sektoren kommer seg gjennom pandemien. Nå står hele verdikjeden i kultursektoren klare til å levere en etterlengtet festivalsommer og en rekke andre spennende kulturopplevelser. Det hadde ikke vært mulig uten disse ordningene.
Mest midler til aksjeselskaper
Den gjennomsnittlige tildelingen gjennom kompensasjonsordningen er på 900 000 kroner. Når det gjelder stimuleringsordningen er den gjennomsnittlige tildelingen på nesten 1,4 millioner kroner. Samtidig viser tallene at medianbeløpet for begge ordninger ligger på rundt 200 000 kroner. Det betyr at det er noen få store aktører i sektoren som trekker gjennomsnittet opp, noe som gir en ujevn fordeling av midlene i sektoren.
Blant mottakerne av tildelingene av kompensasjons- og stimuleringsmidler fins både enkeltpersonforetak, som i større grad representerer enkeltkunstnere, og aksjeselskap, som består av større og mindre bedrifter i kultursektoren, blant annet de store kulturarrangørene.
Funnene i notatet viser at mer enn 90 % av tildelingene, gjennom både kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen, gikk til andre selskapsformer enn enkeltpersonforetak, hovedsakelig aksjeselskaper. Enkeltpersonforetak utgjorde 40 % av mottakerne i kompensasjonsordningen og mottok til sammen 6 % av tildelt beløp, mens de utgjorde 25 % av mottakerne i stimuleringsordningen og mottok til sammen 5 % av tildelt beløp.
Kontakter
Sigmund HaugedalKommunikasjonsrådgiver
Tel:976 34 580sigmund.haugedal@kulturradet.noBilder


Om Kulturdirektoratet
Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet
50 000 nye elevar får no bøker frå Kulturrådet på skulebiblioteket sitt9.5.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Talet på skular som deltek i Kulturrådets skulebibliotekordning aukar frå 380 til 540 dei neste to åra. Alle biblioteka som no er inne på ordninga vil få endå fleire bøker enn før. Dette er eit resultat av styrkinga til regjeringa av ordninga med over 13 millionar kroner.
1 090 kunstnere får Statens kunstnerstipend18.3.2025 10:20:14 CET | Pressemelding
5 207 kunstnere søkte Statens kunstnerstipend i 2025. Nå er det klart hvem som får.
Ny undersøkelse: Folk flest mener det er riktig å bruke offentlige penger på kunst og kultur31.1.2025 09:00:09 CET | Pressemelding
Samtidig ønsker 7 av 10 nordmenn å øke eller beholde den offentlige finansieringen til kunst og kultur.
Kulturdirektoratet starter klima- og miljøprogram for kultursektoren29.1.2025 14:02:58 CET | Pressemelding
Kulturdirektoratet er klare med et nytt klima- og miljøprogram for kultursektoren. Fem prioriterte tiltak skal få fart på det grønne skiftet i kulturlivet.
Ny rapport: Konsertinntektene falt i 202327.1.2025 10:19:12 CET | Pressemelding
Inntektene i den norske musikkbransjen gikk ned med 10 prosent i 2023, etter et rekordår i 2022. Den største årsaken er en kraftig nedgang i inntekter fra store konserter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom