Flere hamburgere og andre kjøttprodukter trekkes fra markedet
Mattilsynet har styrket mistanke til hamburgere som smittekilde til et utbrudd av E. coli(EHEC)-infeksjon. Nordfjord Kjøtt trekker tilbake flere ulike produkter laget med samme råvare.
De nye produktene som trekkes tilbake er:
- Hamburger classic (Best før-dato 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024, 30.03.2024, 01.04.2024)
- Prima Hamburger (Best før-dato 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024)
- Trippel cheese hamburger (Best før-dato 26.03.2024)
- Bacon Burger (Best før-dato 22.01.2024, 05.02.2024)
- Kjøttdeig 14 % (Siste forbruksdag 21.07.2023)
- Karbonadedeig (Siste forbruksdag 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023)
- Kjøttkakedeig (Siste forbruksdag 15.05.2023)
- Big Beef burger (Siste forbruksdag 20.07.2023, 22.07.2023)
- Burger Jalapeño (Siste forbruksdag 14.05.2023, 15.07.2023)
Mer informasjon om produktene som er trukket finnes på Matportalen.no.
Produktene som trekkes tilbake har blitt solgt hos Rema 1000. Produktene er fjernet fra butikkene, men forbrukere kan fortsatt ha disse hjemme i fryseren.
Hamburgere skal alltid være godt gjennomstekt
Alt rått kjøtt, også det som er fryst, inneholder bakterier. Noen av disse kan gjøre deg syk.
– Mattilsynet anbefaler alltid at hamburgere skal gjennomstekes for at de skal være trygge. Vask også hender og utstyr etter berøring med både fryste og ferske hamburgere. Bakteriene tåler frysing godt sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 70 grader. Særlig utsatte grupper som små barn, gravide og andre med nedsatt immunforsvar, kan bli svært syke av medium stekte hamburgere.
Utbruddsetterforskningen fortsetter
Mistanken til disse produktene har blitt styrket som følge av nye pasientintervjuer og et omfattende sporingsarbeid i matkjeden. I tillegg har Mattilsynet mottatt rester av to pakker hamburgere fra ulike pasienter. Foreløpige prøveanalyser fra Veterinærinstituttet har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere og mot et nytt parti av samme hamburgertype.
Til nå er det påvist smitte hos 17 personer med bakterien E.coli O26. Dette er et av de største utbruddet av sitt slag i Norge siden 2006.
– Mattilsynet fortsetter med ytterligere sporing. Det kan ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake, sier Svindland.
Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.
- Les mer hos Folkehelseinstituttet: Gjennomstek hamburgere og kjøttdeigprodukter – også de fryste!
Hamburger er ikke biff
Farlige E. coli-bakterier, som EHEC, finnes hos enkelte storfe og sau og kan komme over på kjøttet under slakting. Det skal veldig få bakterier til for å gi sykdom hos folk.
– Hele biffer er tilnærmet sterile på innsiden. Ved kverning av kjøtt blir imidlertid bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Bakteriene får lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet og gode vekstvilkår. Dersom kvernet kjøtt ikke stekes tilstrekkelig, vil bakteriene i midten kunne overleve, sier Svindland.
Bakteriene tåler frysing godt. Pass på god kjøkkenhygiene når du håndterer fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering.
Generelle råd om god kjøkkenhygiene
- All farsemat (kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) skal være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
- Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
- Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter også de fryste.
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C).
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av rå og fryste råvarer, før utstyret brukes til annen mat.
- Se video om hvordan du kan spre bakterier når du lager mat: Køkkenhygiejne i hjemmet (Fødevarestyrelsen)
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/8c2aa90c-9dc1-421a-898a-0eefd103ef6b-w_240.png)
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/d533c7cc-3ffc-41a8-adf8-37b136f2cacb-w_240.png)
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/c04cead4-90a3-42b8-a331-12ee59d4d8da-w_240.png)
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/444df657-e573-4fc7-8481-522d36470c7e-w_240.png)
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/77b4693d-6887-41c9-98af-f034c0a39f11-w_240.png)
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/c80c48e9-c833-496d-9ad3-8278ac9078de-w_240.png)
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/39a3b0f9-a642-454c-980f-f2cc84efe2d8-w_240.png)
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/6d90b02e-fcea-48f3-9e4d-9d51ad5a4807-w_240.png)
![Foto: Nordfjord Kjøtt AS](/data/images/public/10773547/17999894/56f7c26e-9000-4085-8381-cc5bf73b7be0-w_240.png)
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
![](/data/images/public/10773547/17999894/756d1fd4-6862-4c5e-ba56-9bba47546ecd-w_780.png)
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Solkrem holder ikke alltid det den lover5.7.2024 13:23:33 CEST | Pressemelding
En undersøkelse fra Mattilsynet avdekket flere solkremer med for dårlig beskyttelse og for dårlig merking. Riktig oppgitt solfaktor og instruksjoner for bruk, er viktig for at forbrukere skal kunne beskytte seg mest mulig mot skadelig UVB- og UVA-stråling.
Mattilsynet følger opp tilfeller av salmonellainfeksjon3.7.2024 12:59:13 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har blitt varslet av Folkehelseinstituttet om en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella Typhimurium de siste månedene. Smittekildene er foreløpig ikke kjent, men det er vanlig at slike mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer.
Dyrevelferdsåret 2023: Rekordmange bekymringsmeldinger og politianmeldelser27.6.2024 12:01:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynets tilsyn med dyrevelferd i 2023 avdekket 1 073 dyrehold med brudd på regelverket. I oppdrettsnæringen var det fortsatt betydelige utfordringer med dødelighet, fiskehelse og fiskevelferd.
Gode resultater fra overvåking av norsk oppdrettsfisk26.6.2024 10:00:26 CEST | Pressemelding
I 2023 tok Mattilsynet 1 815 prøver av oppdrettsfisk, som ble undersøkt for miljøgifter, legemiddelrester og ulovlige stoffer. Resultatene fra overvåkningsprogrammet var gode, og det var ingen funn over grenseverdiene.
Bård Skjelstad (56) blir direktør for ny tilsynsdivisjon akvakultur i Mattilsynet25.6.2024 14:00:31 CEST | Pressemelding
Mattilsynet styrker innsatsen for å bidra til bedre fiskehelse og -velferd, og reorganiserer akvakulturtilsynet til en nasjonal divisjon fra 1. september. Denne skal ledes av Bård Skjelstad fra Vikhammer i Trøndelag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom