Flere byttet strømleverandør i 3. kvartal
Rundt 141 000 husholdningskunder byttet strømleverandør i løpet av 3. kvartal 2020, en økning på 17 prosent fra 2. kvartal 2020. Bytteaktiviteten er samtidig omtrent på nivå med 3. kvartal 2019. Det viser tallene i sluttbrukermarkedsstatistikken fra Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME).
- Bytteaktiviteten blant næringskunder var lavere i 3. kvartal 2020 enn på flere år, med 7182 skifter. Ikke siden 2016 har kvartalstallet for bytteaktivitet blant næringskunder vært under 10000, sier fungerende seksjonssjef i NVE, Siri Steinnes.
Her finner du statistikk over leverandørbytter
Fortsatt avtagende markedsandeler i husholdningsmarkedet
Ved utgangen av 3. kvartal 2020 hadde den største strømleverandøren i husholdningsmarkedet i norske nettområder en markedsandel på 68 prosent av antall kunder. Dette tilsvarer en nedgang på 2,2 prosentpoeng fra samme kvartal i 2019.
Statistikken fra Elhub har vist en svak månedlig reduksjon i den største strømleverandørens markedsandel blant husholdningskunder, reduksjonen fortsetter i 3 kvartal 2020. Lavere markedsandeler kan på sikt bidra til økt konkurranse og lavere priser i sluttbrukermarkedet.
RME beregner gjennomsnittlig markedsandel i nettområdene per prisområde. Det var reduksjon i markedsandelen til den største kraftleverandørens i alle prisområder i 3. kvartal sammenlignet med siste måned i 2. kvartal 2020. Størst var reduksjonen i Sørøst-Norge (NO1) med en nedgang på 1,2 prosentpoeng, det er også i NO1 man finner den laveste gjennomsnittlige markedsandel for den største kraftleverandøren på 55 prosent av husholdningskundene.
Høyest markedsandeler i husholdningsmarkedet har nettområdene i Nord-Norge (NO4), med et gjennomsnitt på 77 prosent for den største strømleverandøren. I de øvrige prisområdene var gjennomsnittlig markedsandel for den største leverandøren mellom 68-70 prosent.
Små endringer i antall husholdningskunder på pliktleveranse fra 2. til 3. kvartal 2020
Over tid er det positivt med en reduksjon i antall kunder på leveringsplikt. Pliktleveranser er ment som en midlertidig ordning og er en leveranse av strøm på dyrere vilkår enn normalt.
Ved utgangen av 3. kvartal 2020 var det 60 500 husholdningskunder på leveringsplikt. Dette utgjør 2,2 prosent av antall kunder og 1,7 prosent av forbruket. Av det totale antallet av husholdningskunder på leveringsplikt hadde 42 000 av dem vært på pliktleveranse i mer enn 6 måneder, og 24 000 av dem i mer enn et år.
Siden 3. kvartal 2019 har det vært en nedgang i antall husholdningskunder på leveringsplikt på 15 prosent, mens antallet på leveringsplikt i mer enn 6 måneder er redusert med 23 prosent. Fra 2. til 3. kvartal 2020 er antall husholdninger som har vært på pliktleveranse i mer enn 6 måneder redusert, mens antallet på pliktleveranser under 6 måneder har økt. Samlet var det en nedgang på 1 prosent, tilsvarende 425 kunder, i totalt antall husholdninger på pliktleveranse fra 2. til 3. kvartal.
Før du sammenlikner tall i statistikken:
Merk at tallene over leverandørskifter før 2019 har vist seg å være noe høyere enn tallene brukt fra Elhub. Det betyr at vi må være forsiktige med å sammenlikne statistikk over antall leverandørskifter i 2016 og 2020. Her kan du lese mer om bruddet i tallserien på grunn av endret datagrunnlag (lenke til driftsdokumentet over statistikken).
FAKTA: Hva forteller leverandørskiftetallene oss?
Antall leverandørskifter kan være en indikator for graden av konkurranse i sluttbrukermarkedet. I et velfungerende kraftmarked med aktive og velinformerte strømkunder, vil strømkundene velge de mest konkurransedyktige strømavtalene. Tiltakende bytteaktivitet kan tyde på økt konkurranse i markedet, men avtagende bytteaktivitet kan tyde på redusert konkurranse.
FAKTA: Markedsandeler i sluttbrukermarkedet
Markedsandeler sier noe om hvor stor andel av kunder og forbruk strømleverandører har innenfor ulike deler av sluttbrukermarkedet. RME beregner et nasjonalt gjennomsnitt av markedsandelene for den største aktøren innenfor hvert enkelt nettområde i Norge.
RME navngir ikke selskaper i markedsandelstatistikken da vi anser dette som konkurransesensiv informasjon.
FAKTA: husholdningskunder på leveringsplikt
Kunder som ikke har valgt strømleverandør er på leveringsplikt hos nettselskapet. Dette kan skje ved flytting, dersom en strømleverandør går konkurs eller når kunden ikke betaler strømregningen. Prisen for kunder på leveringsplikt er regulert de første seks ukene. Etter de seks første ukene skal nettselskapet sette en høyrere pris for at kundene skal ha insentiv til å velge strømleverandør. Her kan du lese mer om ordningen med leveringsplikt
Om Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME)
Reguleringsmyndigheten for energi er en enhet i NVE. RME utvikler og følger opp regelverk for kraftmarkedet og kraftnettet. RME har blant annet ansvar for økonomisk regulering av Statnett og øvrige nettselskap, regulering av kraftbørser, engrosmarkeder og systemdrift, vilkår for bruk av mellomlandsforbindelser, regulering av leveringskvalitet, tariffer og omsetning av kraft og gass til sluttbrukere. Les mer om RME her
(+47) 22 95 95 95
Kontakter
Fungerende seksjonssjef Siri Steinnes
mobil: 99 79 89 85
Førstekonsulent Oda Kristine Østbye Bratlie
mobil: 40 01 91 20
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVEs videre arbeid i Gjerdrum15.1.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
En viktig del av arbeidet den nærmeste tiden er å jobbe for å klarere evakuerte områder, slik at evakuerte kan flytte hjem til de områder som viser seg å være trygge.
NVE gir Eidefoss Nett løyve til å oppretthalde kraftleidninga mellom Tolstadåsen og Vågåmo12.1.2021 11:32:49 CET | Pressemelding
Det vart i 2015 satt vilkår om å rive kraftleidninga som går gjennom Vågå og Sel. NVE har no gjeve Eidefoss Nett løyve til å behalde den, mellom anna av omsyn til forsyningstryggleiken i området.
Økende snøskredfare i Sør-Norge i helgen8.1.2021 12:56:06 CET | Pressemelding
Når vinden øker lørdag ettermiddag vil det være svært lett å løse ut skred i Sør-Norge. Den vindtransporterte snøen vil legge seg over vedvarende svake lag av rim og kantkorn. Vær obs, og legg helgeturen til lørdag formiddag før vinden øker på.
NVE anbefaler at evakuering oppheves for området rundt Gjerdrum barneskole og Vestvang-området7.1.2021 18:07:28 CET | Pressemelding
NVE har gitt råd til politiet om å frigi arealet som omfatter barneskolen, Herredshuset, boligområdet Skjønhaugtunet sør for skolen og Fv120 fra Gjerivegen sørover til og med avkjøring til Hønsigutua, samt Vestvang-området i Gjerdrum kommune.
Et stort og omfattende arbeid ligger foran oss5.1.2021 21:46:08 CET | Pressemelding
- Den intense perioden med søk etter overlevende i Gjerdrum er over. På vegne av NVE vil jeg kondolere til de som har mistet sine kjære, og uttrykke vår sorg og medfølelse til alle de berørte og evakuerte, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.
Redningsaksjon trappes ned - NVE fortsetter sin bistand5.1.2021 16:25:55 CET | Pressemelding
Politiet meldte tirsdag ettermiddag at redningsaksjonen på Gjerdrum nå trappes ned. NVE fortsetter med å bistå både kommune og politiet i det videre arbeidet.
NVE fortsetter bistand i redningsarbeid og vurdering av evakuerte områder3.1.2021 19:09:05 CET | Pressemelding
NVE fortsetter å bistå nødetatene, både med faglig rådgivning om hvordan redningsarbeidet kan gjennomføres på en tryggest mulig måte og vurderinger av evakuerte områder.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom