Finnmark styrker posisjonen som lokalmatfylke

Norstat har gjennomført en spørreundersøkelse for Matmerk både i 2015 og 2019. Spørsmålet vi har stilt har vært det samme:
«Norge er rikt på mattradisjoner. Mens noen retter og tradisjoner kan betegnes som nasjonale, byr landet vårt også på en rekke matretter og tradisjoner som er unike for sin landsdel eller sitt lokalsamfunn. Om du ser bort fra ditt eget hjemfylke, hvilket fylke ville du reist til for å oppleve den mest karakteristiske lokalmaten?»
Resultatene viser at Finnmark er det fylket flest vil dra til for å oppleve lokalmat, og andelen har økt med 3 % siden forrige undersøkelse. I 2015 svarte 11 % at de ville reist til Finnmark, i 2019 svarte 14% at de vil reist lengst nord i landet for å finne den karakteristiske lokalmaten.
- Jeg tror mange nordmenn ser på Finnmark som et eksotisk matfylke. Råvarer som rein, multer og kongekrabbe og det at man driver landbruk så langt nord, gjør Finnmark spesielt. Her er det bare å satse videre på alle de flotte lokalmatprodusentene. Det er absolutt plass til flere. Jeg synes det er på tide at vi får på plass en beskyttet geografisk betegnelse på et produkt fra denne delen av Norge. Vi bør ha en nasjonal matskatt fra Finnmark også, og vi i Matmerk er mer enn klare til å ta i mot en søknad på reinsdyrkjøtt for eksempel, sier Sundqvist.
Undersøkelsen viser at Finnmark er det fylket flest ville dra til for å oppleve lokalmat. De neste plassene innehar Sogn- og Fjordane og Nordland. Flest nordmenn svarer likevel «vet ikke» når de blir spurt om hvor de ville dra for å oppleve karakteristisk lokalmat. Hele 36 % havner i denne kategorien, det er samme antall som i 2015. Det mener Nina Sundqvist gir grunn til ettertanke:
- Jeg skulle gjerne sett at vet-ikke prosenten var godt under 10, i hvert fall at den hadde sunket på fire år. Nå kommer det både omorganisering av fylkene og fylkeskommunene, også på lokalmatområdet. Da får vi håper at fokuset på å øke både kjennskap til og salg av lokalmat får et løft. Ikke minst tilknyttet reiselivet, der er det mye vi kan gjøre enda bedre. Den jobben må alle vi som elsker norsk mat og norsk lokalmat gjøre sammen, sier Sundqvist.
- Sommeren er ikke over enda, og er du på ferie i Norge, så ta en lokal matsafari. Prøv noen lokale produkter på matbutikken, sving innom et av de mange gårdsutsalgene til Hanen, du vil garantert få en positiv matopplevelse, avslutter Sundqvist.
Fakta: Undersøkelsen ble gjennomført i juli 2019 av Norstat/Mediacom Insight for Matmerk. den er gjennomført i et representativt utvalg. Samme type undersøkelse, med samme spørsmålsformulering ble gjennomført i juni 2015.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder

Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
