Finnfjord og UiT får 93 millioner fra Grønn plattform

Prosjektet AlgOpti får 93,3 millioner kroner for å utvikle laksefôr ved hjelp av CO2 og etablere metoder for å dyrke fram nyttige alger i store tanker. Deltakere i samarbeidet er Finnfjord AS, UiT Norges arktiske universitet, Nofima AS, Sintef, Ewos Innovation og Flakstadvåg Laks AS.
En gledens dag
Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitet, er svært fornøyd med dagens tildeling:
– Dette er strålende! Det er en nasjonal anerkjennelse av et samarbeid vi har hatt tro på fra dag én.
Han fortsetter: – UiT og Finnfjord startet arbeidet med å dyrke kiselalger på smelteverket i 2015, og med god hjelp av regionale utviklingsmidler har vi gradvis kunne nærme oss kommersiell skala.
Olsen legger vekt på algenes betydning for sirkulærøkonomien:
– Med fullt fokus på utnyttelse av biomassen algene utgjør, vil vi komme ett steg nærmere et fullverdig bidrag til sirkulærøkonomien.
Direktør Geir-Henning Wintervold i Finnfjord, deler gleden med Olsen:
– Dette er en fantastisk dag for Finnfjord og UiT, og alle som har vært involvert i det spennende algeprosjektet. Finnfjord leter hele tiden etter måter å redusere CO2-avtrykket vårt på, og denne støtten fra Grønn Plattform er et utrolig viktig steg på veien mot null utslipp.
Algene spiser CO2
Samarbeidsprosjektet mellom UiT og Finnfjord går ut på å dyrke alger i store tanker som er plassert på smelteverket. Algene spiser CO2 fra industrirøyken og produserer samtidig viktig fiskefôr. Dette er CO2 som ellers ville sluppet ut i atmosfæren.
Richard Andre Ingebrigtsen, forsker og prosjektleder for UiT på Finnfjordprosjektet, er også veldig glad, fordi han nå kan forske videre på alger og CO2. Han forteller at ett av målene er å utvikle råvarer til et nytt og bærekraftig laksefôr.
– Lykkes vi, vil det kunne lede til en mer bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen.
Sammen med Sintef skal UiT også etablere metoder som gjør det mulig å dyrke ulike typer mikroalger i veldig store tanker.
– I hav og vann rundt i verden finnes det enormt mange forskjellige mikroalger med ulike egenskaper. De kan vi bruke til å produsere forskjellige kjemikalier eller bestanddeler som har kommersiell verdi. Man må bare finne de rette artene med de rette egenskapene, forteller Ingebrigtsen og avslutter:
– Kunnskapen vi får kan åpne opp helt nye muligheter i framtiden.
Les mer!
Her er pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Ønsker du et innblikk i algeeventyret på Finnfjord, kan du lese disse sakene fra UiT: På vei mot stupet og Fra "klima-versting" til "klima-besting" ved hjelp av alger.
Les mer om forskningen på https://uit.no/research/micro.
Om Grønn plattform
- Grønn plattform er en økonomisk støtteordning for bedrifter og forskningsinstitutter som utvikler ny bærekraftig teknologi og nye grønne løsninger.
- Den er en del av regjeringens tiltakspakke for grønn omstilling.
- Tiltaket bygger på eksisterende ordninger i Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og Siva. Samarbeidet inkluderer også Enova.
- Bevilgningen for 2021 er på 458 millioner kroner. De to neste årene er det satt av 333 millioner kroner til plattformen.
Kilder: Regjeringen.no og gronnplattform.no
Kontakter
Elisabet AaraasSenior kommunikasjonsrådgiverUiT Norges arktiske universitet
Tel:77 64 56 59Tel:97 11 94 55elisabet.aaraas@uit.noBilder







Lenker
Om UiT Norges arktiske universitet
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Matsikkerhet og folkehelse: Forsker på krisescenarier24.6.2025 14:40:56 CEST | Pressemelding
Hva skjer med matsikkerheten vår hvis europaveien gjennom Troms blir stengt på grunn av sabotasje? Eller hvis antall nordnorske bønder blir enda lavere?
Kronprins Haakon åpner UiT-arrangement i Nice5.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
H.K.H. Kronprins Haakon innleder på UiTs arrangement om fremtidens Arktis under FNs havkonferanse i Nice, tirsdag 10. juni. Den kommende seilasen gjennom Nordvestpassasjen er blant det som skal presenteres.
Feirer Verdens havdag med fest og forskning en hel uke4.6.2025 11:44:15 CEST | Pressemelding
Havuka 2. til 8. juni i Tromsø samler både eksperter innen havforskning, havnæringene og folk i gata til konferanse, sjømat-streetfood, tango, nordnorsk folkemusikk og populærvitenskapelige foredrag.
Her er UiT sine nye prorektorer2.6.2025 10:10:13 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret har i dag vedtatt å tilby Rikke Gürgens Gjærum og Jørgen Berge stillinger som prorektor fra 1. august 2025 for en periode på 4 år. Begge har takket ja.
Skal undersøke helsa til 140 000 norske kvinner2.6.2025 09:19:53 CEST | Pressemelding
Spørreundersøkelsen "Kvinner og helse" ser nærmere på hvordan levevaner og sosiale forhold i livet er knyttet til sykdomsrisiko, helse og helserelatert livskvalitet blant kvinner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom