Fikk eple-takk av statsministeren

–Jeg er ikke lettrørt, men jeg kan bli skikkelig stolt og da legger jeg ikke skjul på det. Nå er vi veldig stolte, ler en glad Elisabeth Grønvik.
Under Gladmat-festivalen onsdag ble eplemostprodusenten fra Grønvik Gard i Hjelmeland kalt opp på scenen og gratulert av statsminister Erna Solberg. To nye epleprodukter fra Grønvik er godkjent i merkeordningen Spesialitet, den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat- og -drikke i særklasse.
–Takk for at du bidrar til å sette Norge på kartet som matnasjon, sa Solberg og overrakte diplomer til Grønvik.
–Fokus på norske råvarer
–I en tid der avstanden mellom matproduksjon og forbrukere blir stadig større, er det viktigere enn noensinne å sette fokus på de flotte norske råvarene og lokale mattradisjonene vi har i Norge, sa statsministeren.
–Vi har fortsatt et stykke arbeid igjen før vi kan si at Norge er en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Men vi er på god vei, meldte Solberg.
Det gjelder i høyeste grad for Grønvik Gard, som satser på lokale epler. Elisabeth og Arvid Grønvik startet opp i 2011, og lager eplemoster, både økologiske og ikke-økologiske. De har høstet flere priser. Garden har nå til sammen fire Spesialitet-godkjente produkter.
Begeistret fagjuryen
De to nye Grønvik-produktene som er godkjent i merkeordningen, er eplemost av økologisk discovery-eple og en nyskaping kalt "Cavalier".
Cavalier er, ifølge Elisabeth Grønvik, en kraftig reduksjon av eplemost som du kan bruke for å gi fyldig eplesmak i matlaging.
–Vi har kokt eplemost av aroma ned til femti prosent konsentrert eple, så det er veldig mye smak. Den kan brukes til det meste, forteller hun.
Da fagjuryen fikk prøvesmake Cavalier i mars, vakte den stor begeistring. Flere av kokkene oppga under juryering at de umiddelbart fikk lyst til å eksperimentere med den på kjøkkenet.
–En viktig anerkjennelse
Også Grønvik Gards nye eplemost av økologiske discovery-epler fikk skryt av Spesialitet-juryen.
–Lukt og smak, alt er spot on, sa juryleder og stjernekokk Harald Osa under prøvesmaking.
–Jeg blir oppriktig kjempeglad av å høre dette, sier Elisabeth Grønvik.
–Å please kokker og fagfolk som i juryen...! Det betyr jo veldig mye - uansett hvordan du vender på det, så betyr det mye. Spesialitet er en viktig anerkjennelse og et kvalitetsstempel, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noMarit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom