NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Fikk du sparken under korona? Dette kan du ha krav på

Del

Vær oppmerksom hvis det dukker opp en stilling du er kvalifisert til hos din gamle arbeidsgiver. Fersk regelendring gjør at du kan ha krav på stillingen i to år, isteden for ett år. Her er det du må vite om regelendringen om fortrinnsrett.

NITO-advokat Fredrik Lund Skyberg. FOTO: NITO
NITO-advokat Fredrik Lund Skyberg. FOTO: NITO

Arbeidstakere som har blitt nedbemannet i løpet av siste halvår av 2021 på grunn av korona har ett ekstra år med fortrinnsrett. Det betyr at du kan ha krav på nye stillinger i to år etter oppsigelsen, selv om eksterne søkere er bedre kvalifisert.

Slik går du fram

Følg med på om bedriften lyser ut stillinger, dersom du gjerne vil jobbe der.

- Har bedriften tillitsvalgte kan det være greit å holde kontakten. Man kan også følge med på LinkedIn og bedriftens nettsider eller holde kontakt med gammelt nettverk, oppfordrer NITO-advokat Fredrik Skyberg. 

- Hvis det dukker opp en stilling eller ansettelse som du mener at du er kvalifisert til, er det en fordel å avklare mest mulig knyttet til innholdet av stillingen, før du eventuelt tar kontakt med arbeidsgiver og fremmer et krav. I den forbindelse kan det være lurt å få bistand av fagforeningen din for å få råd om hvordan du bør gå fram, sier Skyberg.

Derfor ble regelen endret

Regelendringen kom på grunn av koronapandemien.

- For å unngå at bedrifter skulle kutte lønnskostnader ved å skifte ut enkeltarbeidstakere som ikke var like høyt skattet som andre, ble det gjort en endring i arbeidsmiljøloven § 14-2 (4) i fjor sommer. Det er først nå i høst og vinter at regelen kan tas i bruk, forklarer NITO-advokaten. 

- Fortrinnsretten vil først og fremst være aktuell for arbeidstakere som har akseptert oppsigelsen uten å bestride den, men det kan også være aktuelt for ansatte som har tatt sluttpakker. Selv om slike avtaler ofte inneholder klausuler hvor man fraskriver seg fortrinnsretten, vil de i mange tilfeller kunne være ugyldige, avslutter Skyberg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NITO-advokat Fredrik Lund Skyberg. FOTO: NITO
NITO-advokat Fredrik Lund Skyberg. FOTO: NITO
Last ned bilde

Om NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Støperigata 1
0119 Oslo

http://www.nito.no

NITO organiserer ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad. 

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom