Fem hyggelige ting å lage i førjulstiden
Våt og kald førjulstid gir anledning for hyggelige inneaktiviteter. Her er våre beste førjulstips til lange mørke kvelder. Kos til nytte og hygge for hele familien.

Lag appelsinkalender
En appelsin med 24 nellikspiker dufter aldeles nydelig hvis den får ligge i vinduskarmen. En enkel og hyggelig nedtelling mot jul, som passer for både unge og gamle. Hvis du vil ha det som en hyggelig dekorasjon vil kanelstenger, nøtter, kongler og granbar gjøre susen.
Er det noen som har tips i fryseren? Rips egner seg veldig godt til chutney med sin utpregede og syrlige smak. Ripschutney er et pikant tilbehør til asiatisk mat og smaker kjempegodt til en god og modnet ost. Du kan også lage chutney av epler, stikkelsbær, plommer og tomater. Fantastisk hyggelige gaver i et pent glass.
Grønnkål er en spennende og smakfull grønnsak som kan høstes hele året – også under snøen. Bytter vi ut basilikum med grønnkål og pinjekjerner med mandler får vi en deilig nordisk variant av pesto som passer til julebordet eller som gave til dem som har alt.
Hjemmelaget eplegløgg er litt mer tidkrevende enn å varme gløgg fra flaske, men så blir det så godt. Passer når førjulskvelden skal nytes eller etter en deilig tur i frisk luft.
Er det en julekake du skal sette på listen i år anbefaler jeg å teste ut denne engelske fruktkaken. Den må lages i god tid før jul og er nesten som konfekt. Den er proppfull av deilig tørket frukt og nøtter, og den dynkes gjerne i rom – da blir den en skikkelig smaksopplevelse for voksne. Den kan også lages uten alkohol, og dynkes med appelsinsaft.
Alle oppskriftene og mange, mange flere finnes på frukt.no.
Nyt tiden frem mot jul – sett av tid til å være sammen!
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
952 83 171gerd.byermoen@frukt.noBilder





Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning. Fargerik matglede er sentralt i alt vi gjør.
Vi ønsker å fremheve fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Julematen – gamle tradisjoner og nye impulser3.12.2019 10:54:45 CET | Pressemelding
Julematen er tradisjonsmat hos svært mange av oss. Surkålen er en vinner, sammen med ribbe og mandelpoteter på julaften. 84 % spiser surkål til middag på julaften, men bare en av tre lager den selv. Halvparten av befolkningen oppgir at de spiser kålrotstappe på julaften, og her er det 9 av 10 som lager den selv.
Vi kaster for mye mat – hva kan du gjøre?13.11.2019 08:51:58 CET | Pressemelding
Totalt sett ble det kastet 73 kg. mat pr. innbygger i Norge i 2017, og størstedelen av dette (58%) kom fra private husholdninger. Dette er ikke bra hverken for økonomien eller miljøet. Det er et mål å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, og alle kan bidra med noe. Her er noen tips til hva du kan gjøre hjemme hos deg.
Bli med å redde en banan6.11.2019 10:02:23 CET | Pressemelding
- Bananer er den suverent mest populære frukten i Norge. Totalt sett spiser vi i snitt nesten 16 kg, altså over 90 bananer hver i året. Banan er lett å spise for både unge og gamle, men har begrenset holdbarhet. Resultatet er dessverre at for mange bananer ender som søppel. Det er ikke bra, men vi kan alle gjøre en innsats for å begrense svinnet, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Vinneren av NM i Sunn fastfood 2019 er kåret17.10.2019 13:47:24 CEST | Pressemelding
Zawai på Briskeby i Oslo er vinner av årets konkurranse, med sin Zawaiian Classic. Marinert rå laks, salat, mango agurk, syltet rødløk, vårløk, chilimajones, sesamfrø, wasabinøtter. Kunden kan velge ris, fullkornsris eller salat som base til retten, og retten kan tilpasses etter eget ønske. - Her nærmer vi oss restaurantstandard, sa jurymedlem og kokk Bård Greni.
Poteten er sunn, rimelig og bærekraftig26.9.2019 12:48:11 CEST | Pressemelding
Den er sunn, anvendelig i mange slags retter, rimelig og ikke minst bærekraftig. Potet er egnet å dyrke i hele landet, og den tåler godt lagring. Fra gammelt av var hensikten med høstferien at familien skulle være med å få potetene i hus. Selv om dette ikke er tilfelle for så mange lenger, kan vi glede oss over å finne nyhøstede norske poteter i hele landet på denne tiden av året, og ta del i markeringen av den norske potetdagen.
Epledagen - en dag for å feire de norske eplene16.9.2019 13:25:20 CEST | Pressemelding
Den norske eplehøsten er i gang og vi gleder oss til å nyte disse søte, friske og sprø eplene som vi er så glade i. De som har vokst frem i norsk natur, med lange lyse dager og kjølige netter og er plukket, pakket og distribuert til alle landets butikker med stor omsorg.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom