Felles satsing på mer bærekraftig fôr til husdyr og fisk
Tilgang på bærekraftige fôringredienser som også dekker dyrenes ernærings- og velferdsbehov, er en av de største utfordringene innen husdyrhold og fiskeoppdrett.
Import av kraftfôr til husdyr og fisk bidrar til CO2-utslipp og andre negative miljøpåvirkninger som tap av biomangfold. Utslippene kan knyttes både til produksjonen av råvaren, til foredlingsleddet og til transport. Fôrindustrien søker derfor etter nye råvarer som kan anvendes i fôrproduksjon.
Nye kilder til fôr
Norge har høy kompetanse og sterke tradisjoner knyttet til utnyttelse av nasjonale bioressurser. Vi har alle forutsetninger for å være en ledende aktør innen produksjon av mer bærekraftig fôr. Å utvikle nye fôrkilder og ingredienser er viktig for både landbruket og fiskeri- og havbruksnæringen.
Eksempler på alternative innsatsfaktorer som har vært foreslått inkluderer ingredienser basert på mikroorganismer eller insekter, høsting av nye marine ressurser og bioforedling av ulike typer biomasse slik som gress eller skogressurser.
Norske bedrifter er gode på å ta i bruk teknologi som forenkler produksjons- og foredlingsprosesser. Det ligger godt til rette for at dette nå kan realiseres innen produksjon av nye fôrråvarer og fôringredienser.
Felles satsing
Mange gode initiativer er på gang, og Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Siva og Enova går nå sammen for å løfte noen av disse helt frem og ut i markedet. Bedrifter kan søke om midler til prosjekter via en felles satsing: Mer bærekraftig fôr til husdyr og fisk – fra ide til marked.
Målet er å bidra til å akselerere utviklingen av bærekraftig fôr til husdyr og fisk. Utlysningen retter seg mot realisering av fôrkilder og ingredienser, som i full industriell skala vil gi et betydelig bidrag til å dekke norske fôrbehov og gjøre oss selvforsynte i høy grad. Målet er fôr med lavere CO2-utslipp enn dagens alternativer, og som også scorer godt på andre bærekraftsindikatorer. Satsingen tar utgangspunkt i våre eksisterende støtteordninger med mål om at norsk husdyr- og oppdrettsnæring lykkes i en bærekraftig omstilling.
Her finner du satsingen Mer bærekraftig fôr til husdyr og fisk – fra ide til marked
Nøkkelord
Kontakter
Ole Jørgen Marvik
ole.jorgen.marvik@innovasjonnorge.no
911 95 876
Marit Heller
mhe@forskningsradet.no
995 11 616
Anders VinnoggSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:93 669 204anders.vinnogg@innovasjonnorge.noLenker
Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Brødrene Freberg vinner regional landbrukspris!6.11.2025 14:50:00 CET | Pressemelding
Grønnsaksprodusenten fra Nøtterøy vinner bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Vestfold i 2025.
Renndølsetra vinner regional landbrukspris6.11.2025 10:34:12 CET | Pressemelding
Renndølsetra vinner bedriftutviklingsprisen for landbruket i Møre og Romsdal for 2025.
Bergen Carbon Solutions får 30 millioner i tilskudd fra Innovasjon Norge5.11.2025 09:43:37 CET | Pressemelding
Styret i Innovasjon Norge har innvilget et miljøteknologitilskudd på inntil 30,3 millioner kroner til Bergen Carbon Solutions. Prosjektet skal gjøre det mulig å produsere bærekraftig karbon til batteriindustrien. - Dette er innovasjon på internasjonalt nivå hvis prosjektet lykkes, sier Håkon Haugli i Innovasjon Norge.
Winther Ysteri vinner landbrukspris4.11.2025 14:08:24 CET | Pressemelding
Winther Ysteri er årets vinner av bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo.
Siljanhjort vinner regional landbrukspris4.11.2025 12:24:37 CET | Pressemelding
Hjortefarmen fra Siljan vinner bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Telemark for 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
