HelloFresh

Felles måltider kan gjøre barn smartere og gladere – likevel dropper mange det

Del

– Middag er kronen på verket, sier ernæringsfysiolog.

Ni av ti nordmenn mener det er viktig å spise minst ett måltid sammen hver dag, men bare fire av ti gjør det.
Ni av ti nordmenn mener det er viktig å spise minst ett måltid sammen hver dag, men bare fire av ti gjør det.

Norske familier tilbringer mindre tid sammen enn de fleste andre i Europa. Grunnen er travle dager, med jobb, skole og forskjellige fritidsaktiviteter.

– Å ha rutine på når man spiser, faste tidspunkter for både middag og de andre måltidene, er utgangspunktet for å spise sunt, sier klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder i Kostholdsendring.no Helge Andreas Felberg.

Ved at man sørger for å lære barna gode rutiner for å både planlegge, lage og spise mat, gir man de både den energien de trenger for å leke, lære og utvikle seg i hverdagen og et godt fundament for en sunn livsstil når de selv blir voksne, mener Felberg. 

Spis før du er skrubbsulten
I en undersøkelse utført av Respons analyse, på vegne av matleverandøren HelloFresh, sier ni av ti respondenter at de mener det er viktig å spise minst ett måltid sammen hver dag. 

Samtidig er det bare fire av ti som faktisk gjør det. Årsakene til at man ikke får det til er jobb og at familiemedlemmer har ulike fritidsaktiviteter. Felberg har stor forståelse for at det kan være vanskelig å få til helt faste rutiner i en travel hverdag, men da kan rutiner og gode vaner hjelpe. 

– Man trenger ikke spise til nøyaktig samme tidspunkt, men innenfor samme tidsintervall. Og ikke vent til hele familien er helt tomme. Når man er skrubbsulten, er det ikke sunn mat, grønnsaker eller nye oppskrifter som står i fokus, da er det bare å få i seg noe, forklarer han. 

Et felles måltid hver dag
Dette gjelder både barn og voksne, men for barn som går gjennom perioder i utviklingen der de er mer kresne, er det ekstra viktig med ro og tålmodighet fra voksne. I tillegg kan felles måltider styrke barns kommunikative, kognitive, sosiale og følelsesmessige ferdigheter, ifølge en rekke studier.

– Det er foreldrenes oppgave å skape et miljø med ro og tid til å utforske maten. Middag er kronen på verket. Etter at familien har vært fra hverandre store deler av dagen, er det fint å sikte seg inn på en fast rutine, sier Felberg.

Nanna Elisabeth Kaldan Vestergaard, kulinarisk sjef i matkasseleverandøren HelloFresh, mener også at middag er en god anledning for å tilbringe tid sammen som familie. 

– Et godt måltid handler ikke bare om hva man spiser, men hvem man spiser sammen med. Skal man prioritere ett måltid sammen i løpet av en dag, burde det være middag siden det ofte er det lengste måltidet, sier hun. 

Selv om det å spise sammen er forbundet med sunnere kosthold, bedre helse og økt trivsel, er det mange som ser på middagen som et stressende oppdrag som bare må gjøres.

Tips til vellykket familiemiddag i en travel hverdag:

Planlegg godt
Lag menyer og la selve planleggingen være en hyggelig aktivitet der alle har like mye å si. Å gå i butikken flere dager i uken er bare stressende for alle, så unngå for mange handledager.

Involver barna
La barna delta i avgjørelser rundt hva de skal spise og i selve matlagingen. Det trigger nysgjerrigheten og gir eierskap til måltidene. 

Gi barna variert mat
Oppmuntre dem til å prøve ulike grønnsaker og frukt. Gjentatt eksponering for en ukjent matvare vil øke sannsynligheten for at barnet aksepterer den.

Ikke legg lista for høyt
Gjør det enkelt for deg selv, og ikke still for høye krav. Noen ganger er hvordan man spiser viktigere enn hva man spiser. 

FAKTA: «1 om dagen»:

  • Oppfordring til alle om å samles til minst ett felles måltid hver dag
  • Dette måltidet kan gjerne være middag, siden man ofte har best tid da
  • Både familier, par og venner oppfordres til å spise sammen
  • Matkasse fra HelloFresh gjør det enklere å planlegge, tilberede og servere mat alle liker, slik at alle senke skuldrene og snakke om de tingene som betyr mest.

Relevante kilder:

Forskningsartikkel: Is frequency of shared family meals related to the nutritional health of children and adolescents? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21536618/ 

The family dinner project: https://thefamilydinnerproject.org/ 


Om undersøkelsen:  
Undersøkelsen er utført av Respons Analyse i uke 19 2022. Den er landsrepresentativ og hadde 1140 respondenter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ni av ti nordmenn mener det er viktig å spise minst ett måltid sammen hver dag, men bare fire av ti gjør det.
Ni av ti nordmenn mener det er viktig å spise minst ett måltid sammen hver dag, men bare fire av ti gjør det.
Last ned bilde
Klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder i Kostholdsendring.no Helge Andreas Felberg
Klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder i Kostholdsendring.no Helge Andreas Felberg
Last ned bilde

Om HelloFresh

HelloFreshFast traslate
Icon translate

HelloFresh er verden største leverandør av matkasser og operer i USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Australia, Østerrike, Sveits, Canada, New Zealand, Sverige, Frankrike, Danmark og nå Norge. I første kvartal 2021 leverte HelloFresh 239 millioner måltider til nesten 7,3 millioner aktive kunder. HelloFresh ble grunnlagt i Berlin november 2011 og notert på børsen i Frankfurt i november 2017. HelloFresh har kontorer i New York, Berlin, London, Amsterdam, Sydney, Toronto, Auckland, Paris og København.

Fast traslate
Icon translate