Kilden kjønnsforskning.no

Feirer samenes nasjonaldag med nye artikler om samiske kvinners historie

Del

De populærvitenskapelige artiklene tar for seg temaer som samiske kvinner i vikingtida, samiske gudinner og kvinnelige noaider, tøffe samiske kvinner på Lofotfisket, i Kautokeino-opprøret og under andre verdenskrig.

Marit Banne med datteren Inga fotografert av Ellisif Wessel i 1897.
Marit Banne med datteren Inga fotografert av Ellisif Wessel i 1897.

Under temaet Samiske kvinner kan du lese om:

  • Snøfrid Svåsesdatter som forførte Harald Hårfagre og ble stammor til den norske kongeslekta
  • Den samiske gudinnen Sáráhkká som hersket over svangerskap og fødsel, og som kvinner ofret til hver dag
  • Buks-Berret, som gikk i bukser, var høvedsmann på egen båt på Lofotfisket, bjørnejeger, slakter og jordmor. I Nord-Norge har tøffe jenter blitt kalt "Buks-Berret", og Beret er faktisk en historisk person fra 1800-tallet.
  • Elen Aslaksdatter Skum, som var en av lederne i Kautokeino-opprøret i 1852, og som fikk dødsstraff for å ha oppildnet samer til opprør der lensmann og handelsmann ble drept og presten ble tatt til fange og pisket.
  • Margrete Kreutz som skaffet inntekter til familien ved å vise fram samisk levemåte på utstillinger i Paris og Chicago i en tid da presset mot reindrifta i sør-samiske områder ga vanskelige levekår.
  • De to krigsheltene fra andre verdenskrig, Mamma Karasjok og Anna i Makkvatnet, som reddet krigsfanger og flyktninger. Som takk for å ha hjulpet jugoslaviske fanger under krigen ble Mamma Karasjok invitert som æresgjest til Beograd av president Tito i 1957.
  • Dessuten har kvinnehistorie.no en artikkel om Ruth Rye Josefsen, som var leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget i 1979, og om den samiske foregangskvinnen og aktivisten Elsa Laula Renberg. Renberg var primus motor for det første samiske landsmøtet 6. februar 1917, som er bakgrunnen til at vi i dag feirer samenes nasjonaldag.

Nøkkelord

Kontakter

Trine Rogg Korsvik

Trine@kilden.forskningsradet.no

Tlf. 90516711

Bilder

Marit Banne med datteren Inga fotografert av Ellisif Wessel i 1897.
Marit Banne med datteren Inga fotografert av Ellisif Wessel i 1897.
Last ned bilde

Lenker

Om Kilden kjønnsforskning.no

Kilden kjønnsforskning.no
Kilden kjønnsforskning.no
Drammensveien 288
0283 Oslo

http://kjonnsforskning.no/nb

Kvinnehistorie.no er en nettside med populærvitenskapelige artikler om norsk kvinnehistorie, som driftes av Kilden kjønnsforskning.no. Kilden er et nasjonalt kunnskapssenter for kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning.

Følg saker fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom