Fargeleggingen i trafikklyssystemet i havbruk er klar

– Vi sørger nå for ytterligere vekst i de områdene der påvirkningen av lakselus på villaks er akseptabel. Det vil legge til rette for videre vekst for å skape flere arbeidsplasser, mer norsk matproduksjon, større verdiskaping og økte eksportinntekter for Norge, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Samtidig tar vi hensynet til villaksen på alvor gjennom å redusere produksjonskapasiteten der påvirkningen er uakseptabel.
Fargen er satt basert på naturfaglige vurderinger av lakselusas påvirkning på villaks for årene 2020 og 2021. Oppdretterne i åtte av landets tretten produksjonsområder får grønt lys. Det betyr at de vil få mulighet til å øke produksjonen. Tre områder får gult lys, og to områder får rødt lys. I de røde områdene må produksjonskapasiteten reduseres.
Se kart over produksjonsområdene her (pdf-format)
Fremdeles rødt lys i to områder
Fiskeri- og havministeren har nå fastsatt hvilke farger områdene skal ha:
- Åtte produksjonsområder (PO) får grønt lys og kan øke produksjonskapasiteten med inntil 6 prosent: Svenskegrensen til Jæren (PO1), Nordmøre og Sør-Trøndelag (PO6), Helgeland til Bodø (PO8), Vestfjorden og Vesterålen (PO9), Andøya til Senja (PO10), Kvaløya til Loppa (PO11), Vest-Finnmark (PO12), Øst-Finnmark (PO13).
- Tre produksjonsområder får gult lys: Ryfylke (PO2), Stadt til Hustadvika (PO5), og Nord-Trøndelag med Bindal (PO7). I disse områdene skjer det ingen endringer i produksjonskapasiteten.
- To produksjonsområder får rødt lys og må redusere produksjonskapasiteten med 6 prosent: Karmøy til Sotra (PO3) og Nordhordland til Stadt (PO4). Dette er andre gang PO4 får trukket ned produksjonskapasiteten sin.
– Lusepåvirkningen er fremdeles størst på Vestlandet, og her må næringen ta grep for å sørge for at påvirkningen ikke bare reduseres som følge av nedtrekk, men også gjennom driftsforbedringer, sier Skjæran.
I de områdene ekspertene har gitt lik påvirkning begge år, følger utfallet av fargeleggingen ekspertenes vurdering. For tre av områdene var ekspertenes vurdering ulik i 2020 og 2021. Dette gjelder Ryfylke (PO2), Nordhordland til Stadt (PO4) og Stadt til Hustadvika (PO5). Som forutsatt i havbruksmeldingen er det i disse områdene gjort grundigere vurderinger av den samlede miljøtilstanden, der blant annet de fysiske forholdene i sjøen, tilstanden til villaksen etter kvalitetsnormen og forholdene for sjøørreten har blitt vurdert. Det er også sett på hvordan villaksen har blitt påvirket i alle år fra 2016 til 2021, og hva det betyr for påvirkningen i et større tidsvindu enn de siste to årene. I vurderingen av samfunnsøkonomiske konsekvenser er dødelighet og produktivitet i de enkelte PO blitt spesielt vurdert, i tillegg til effekten den foreslåtte kapasitetsjusteringen vil ha på verdiskaping.
- I disse områdene har jeg lagt størst vekt på tilstanden til vill laksefisk og påvirkningen av lakselus på villaksen over tid, sier Skjæran.
Faktaboks: Trafikklyssystemet for vekst i havbruksnæringen Trafikklyssystemet skal sørge for forutsigbar og bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Fargen settes ut fra hvordan lakselusa påvirker villaksen i området, og avgjør om oppdretterne i området får lov til å vokse, eller om de får sin produksjonskapasitet redusert. Produksjonskapasitet er den øvre grensen for hvor mye fisk en oppdretter kan ha i sjøen til enhver tid. Nærings- og fiskeridepartementet fargelegger produksjonsområdene annethvert år, basert på naturfaglige råd. I områder der påvirkningen av lakselus er ulik i de to årene, gjør departementet en grundigere vurdering av den samlede miljøtilstanden. Dette er i tråd med Havbruksmeldingen (Meld. St. 16 (2014-2015)). Innretning på tildelingsrunden 2022 Havbruksnæringen kan vokse med seks prosent i grønne produksjonsområder i 2022. Veksten blir tildelt i to omganger, først en del til fastpris, og deretter resten gjennom auksjon.
|
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Bilder


Dokumenter
Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Enighet med Malaysia om en økonomisk partnerskapsavtale11.4.2025 09:30:00 CEST | Pressemelding
Norge og de andre EFTA-landene er enige om en økonomisk partnerskapsavtale med Malaysia. Målet er økt handel og samarbeid mellom landene.
200 millioner kroner til forskning i industri og tjenestenæringene11.4.2025 06:53:20 CEST | Pressemelding
17 norske bedrifter kan nå sette i gang sine innovasjonsprosjekter.
Regjeringen styrker reiselivet med nye verktøy: Vil gi kommunene mulighet til å innføre et kommunalt besøksbidrag10.4.2025 11:49:46 CEST | Pressemelding
Det reises som aldri før i Norge. Med over 38 millioner overnattinger ble 2024 et rekordår for norske overnattingsvirksomheter. Regjeringen foreslår at kommuner som ønsker det skal kunne ta inn et besøksbidrag på tre prosent fra besøkende. Lovforslaget har vært igjennom en god høringsrunde, og regjeringen har lyttet og gjort noen viktige justeringer i forslaget som legges frem i dag.
Presseinvitasjon: Næringsministeren presenterer regjeringens forslag til lov om besøksbidrag9.4.2025 17:21:56 CEST | Presseinvitasjon
Næringsminister Cecilie Myrseth vil torsdag 10. april kl. 12.30 presentere regjeringens forslag til lov om besøksbidrag.
Norge og Ukraina signerte en ny, modernisert frihandelsavtale8.4.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
I dag, 8. april 2025, signerte Norge og de tre andre EFTA-statene Island, Liechtenstein og Sveits en ny og modernisert frihandelsavtale med Ukraina. Avtalen ble signert i Kyiv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom