Fanger CO2 med sol og speil

Forskere ved SINTEF jobber nå med å bygge et pilotanlegg for flytende sol. Dette er laget med en spesiell teknologi som fanger såkalt konsentrert sol ved hjelp av speil, skriver forskningsmagasinet Gemini.
Konseptet er laget slik at det kan roteres i vannet ved hjelp av propeller, sånn at man får best utnyttelse av sola, og fanger opp mest mulig dagslys.
Skal produsere strøm og varme
Den konsentrerte solen vil generere mye varme. Denne varmen skal solanlegget samle opp ved å legge en væske inne i rørene med solceller.
– På dagens anlegg for flytende sol kjøler vannet solcellene ned, og dermed mister man denne varmen. Dette anlegget vil derfor skille seg ut ved å ta vare på varmen i tillegg til den elektriske strømmen, forteller Bellmann.
Bidrar til CO2-fangst
Strøm og varme fra solanlegget skal brukes i et anlegg for CO2-fangst. Ettersom varmen fra solanlegget ikke får høy nok temperatur skal det også kobles på en varmepumpe. Denne skal utvikles av SINTEF Energi.
-Målet er å demonstrere et solarassistert karbonfangstsystem som helt eller delvis gir den nødvendige termiske energien for gasseparasjon, sier Bellmann.
Skal hjelpe europeisk tungindustri
– Prosjektet bærer navnet Trineflex og er et stort fireårig EU-prosjekt som startet opp i september 2022. Hovedmålet med prosjektet er å hjelpe tungindustri i omstilling til å oppnå sine bærekraftmål gjennom integrasjon av fornybar energi og digitalisering.
Prosjektet har en totalkostnad på 19,3 millioner euro og involverer 28 partnere, deriblant norske SINTEF.
Nøkkelord
Kontakter
Martin BellmannSenior forretningsutvikler SINTEF Industri
Tel:93 49 86 19martin.bellmann@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Det europeiske sirkulærøkonomi-prosjektet TREASoURcE vil installere stasjonære batterisystemer for energilagring ved to lokasjoner i Norge og Finland30.3.2023 09:48:57 CEST | Pressemelding
Som del av det fireårige sirkulærøkonomiprosjektet TREASoURcE skal det installeres stasjonære batterisystemer (Battery Energy Storage System, BESS) med brukte elbilbatterier ved to demonstrasjonsanlegg i Norge og Finland sommeren 2023.
Ny vaskemetode for betongbiler kan gi mindre avfall og mer klimavennlig betong28.3.2023 12:36:09 CEST | Pressemelding
Kan tilslag laget av betongrester og slam fra trommelbiler ha gode mekaniske egenskaper og i tillegg være bra for klimaet? Tester tyder på det.
SINTEF forsker med i dokumentar av Emmy-nominert regissør22.3.2023 15:29:16 CET | Pressemelding
Emmy-nominerte Ian Cheney sin nye dokumentar, The Arc of Oblivion, undersøker sporene menneskeheten legger igjen på kloden vår. I filmen blir Cheney med SINTEF-forsker Ida Beathe Øverjordet på forskningstokt til Arktis på leting etter legemidler i naturen.
Miljøvennlig bro ble kun 1 % dyrere22.3.2023 10:30:35 CET | Pressemelding
22.03.2023, Trondheim – CO₂-fangst og lagring (CCS) gir store utslippskutt på byggeprosjekter til en liten kostnad. Det viser en ny studie fra SINTEF og TU Delft. Nå får forskningen internasjonal oppmerksomhet
Skal gjøre detaljerte data fra bygg tilgjengelige for forskning og innovasjon16.3.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Forsknings- og innovasjonsmiljøer over hele landet skal kunne benytte seg av e-infrastrukturen som skapes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom