Familievolden tar ikke ferie
Julen nærmer seg med stormskritt og de fleste av gleder oss til juleferien. For mange er dette derimot en av årets vanskeligste tider. Høytiden er dessverre også en tid for økning i antall overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Familiedyrene er heller ikke fritatt. Tekst: Birgitte Fineid, Dyrebeskyttelsen Norge.

Dyrebeskyttelsen Norge er opptatt av dyrs rolle i saker om vold i nære relasjoner. Voldsproblematikk i nære relasjoner er ofte kompleks, og det er mange faktorer som er med på å vedlikeholde et voldelig forhold. Familiedyr kan være involvert på ulike måter, blant annet ved at de utsettes for mishandling eller brukes som et maktmiddel ved at det fremsette trusler om å skade eller avlive familiedyret.
Familiedyr i midlertidig forvaring
For å kunne forhindre at dyr blir skadelidende eller brukt som maktmiddel, mener Dyrebeskyttelsen Norge det er viktig at politiet og Mattilsynet får myndighet til å ta dyr i midlertidig forvaring, også i andre situasjoner enn ved rene brudd på dyrevelferdsloven. Frykten for at dyret skal utsettes for mishandling eller på annen måte bli skadelidende, er skadelig i seg selv. I slike tilfeller kan det være svært viktig for de involverte å vite at dyret har det trygt.
Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelinger ønsker å bistå så lang langt det lar seg gjøre, dersom dyr trenger et trygt sted å være.
Dyr tortureres til døde for å straffe mennesker
Dyrebeskyttelsen Norge mener det også må være sterkt skjerpende når dyr for eksempel tortureres til døde for å straffe en annen person. Det finnes mange eksempler på at rettssystemet ikke klarer å fange opp slike alvorlige voldshendelser, i form av vold mot dyr, som et ledd i annen voldsproblematikk.
Det er viktig å huske på at volden kan ramme alle typer familiedyr. Vi har ofte søkelyset på de største dyrene som hund og katt, men også familiens hamster på barnerommet vil være i faresonen. For å stanse vold i nære relasjoner er det viktig at man også får stanset vold mot alle dyrene i familien.
Alle har et ansvar
For å hjelpe alle de som lever i frykt for fysisk og mental mishandling hver dag, har vi alle et ansvar. Vi må være den brysomme «nabokjerringa» som melder ifra når vi mener noe er galt. Dersom du mistenker eller vet at noen utsettes for fysisk eller psykisk mishandling, er det viktig at du sier ifra. Kontakt Mattilsynet, politiet eller barnevernet slik at dyr og mennesker som lever i en voldelig hverdag kan få hjelp.
Vi håper alle er med og tar ansvar slik at både dyr og mennesker får en fredelig jul i år.
Viktige telefonnummer og lenker i jula
Alarmtelefon for barn og unge – 116 111
Vold- og overgrepslinjen – 116 006
Kirkens SOS – 22 40 00 40
Politiet – 02800 (ved akutt fare ring 112)
Mistanke om mishandling mot dyr? Varsle påwww.mattilsynet.no
Vold i nære relasjoner? Se politiets råd herhttps://www.politiet.no/rad/vold-i-nare-relasjoner/
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Håkon Sparre
Bilder

Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 28 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse.
Med flere tusen medlemmer i ryggen taler vi dyrenes sak overfor publikum, myndigheter og media. Vi sprer nye tanker der man ikke lenger ser verdien av et dyrs liv. Vi griper inn der dyr blir utsatt for urett.
Følg saker fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Dyrebeskyttelsen Norge
Jubler over EUs nye retningslinjer for avl av hund og katt23.12.2020 12:13:36 CET | Pressemelding
I november 2020 kom EU med to nye retningslinjer, en for avl av hund og en for katt. De nye retningslinjene bør være førende for all avl av hunder og katter i Norge. Tekst: Eva Hustoft, Dyrebeskyttelsen Norge.
Krever forbud mot fyrverkeri i privat regi21.12.2020 12:44:22 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge og øyelege Nils Bull krever at dagens lovverk endres og forbud mot bruk av fyrverkeri i privat regi innføres. Organisasjonen lanserer nå en underskriftskampanje mot fyrverkeri for å vise folkets misnøye overfor beslutningstakerne. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge.
Toppadvokaten Geir Lippestad skal representere Norsk Kennel Klub16.12.2020 22:33:04 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge stevnet den 23.november i år Norsk Kennel Klub, 2 raseklubber og 6 oppdrettere for ulovlig avl av rasehunder. Det er gledelig at NKK, raseklubbene og oppdretterne nå har fått seg en advokat. Advokat Geir Lippestad skal føre saken for disse. Tekst: Eva Hustoft, Dyrebeskyttelsen Norge.
Dyrebeskyttelsen Norge saksøker Norsk Kennel Klub, raseklubber og oppdrettere23.11.2020 12:00:51 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mener at mye av dagens raseavl bryter med norsk lov. Svært mange hunder fødes til et liv med sykdom og smerter. Dette vil organisasjonen nå sette en stopper for.
Oppfordrer til å kastrere pus på «Black Friday»17.11.2020 13:46:21 CET | Pressemelding
I forbindelse med «Black Friday» fredag 27. november, oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge katteeiere til å kastrere og ID-merke katten sin. Vi oppfordrer samtidig alle dyreklinikker til å gi pakkepris på kastrering og ID-merking av katter. Kampanjen arrangeres for å forhindre hjemløshet og dårlig dyrevelferd.
Sauer savnet - Dyrebeskyttelsen Norge utlover dusør9.11.2020 14:15:52 CET | Pressemelding
I høst forsvant sju søyer og 16 lam fra et beiteområde i Troms. Aktiv leting etter dyrene har ikke gitt resultater og dyrene er sporløst borte. Nå frykter Dyrebeskyttelsen Norge at søyer og lam har blitt stjålet og at dyrevelferden ikke blir ivaretatt.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom