Fagforbundet

Fagforbundet er i streik for en trygg og livsvarig pensjon

Del
Ansatte i private barnehager organisert i NHO er i streik. Fagforbundet krever de samme pensjonsvilkårene som er vanlig i kommunale og andre private barnehager. – Dette er en streik for rettferdighet, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

Fra arbeidsdagens start torsdag 16. februar er 42 barnehageansatte fordelt på seks barnehager i streik for en trygg og livsvarig pensjon.

Nektes lik pensjon som andre i barnehagesektoren

– Barnehageansatte er på ingen måte blant lønnsvinnerne i Norge. Nå vil arbeidsgiver nekte oss den samme pensjonen som alle andre i barnehagesektoren har, sier Green Nilsen.

Fagforbundet har både i forhandlingene med NHO og hos Riksmekler kommet med krav om en pensjon lik bransjestandarden som sikrer alle ansatte i barnehagesektoren en anstendig pensjon.

NHO 590 er det minste tariffområdet i privat barnehagesektor. Fra før av har PBL, Norlandiabarnehagene og FUS kommet fram til avtaler om ordningen som mange kaller «barnehagepensjon».

– Pensjonen skal være livsvarig og kjønnsnøytral, fordi kvinner lever lenger og det må derfor settes mer av til dem og ansatte skal ta en mindre risiko for svingninger i aksjemarkedet, sier Green Nilsen.

Pensjonsutgiftene dekkes av det offentlige

Fagforbundet presiserer at barnehageeierne får dekket sine utgifter til pensjon gjennom offentlige tilskudd.

– Pensjonen vi ber om blir dekket av disse tilskuddene og vi lurer på: Når alle andre barnehager kan tåle å gi de ansatte en slik pensjon, hvorfor kan ikke NHO-barnehagene det? Fagforbundet krever kun en like god pensjon som alle andre i barnehagesektoren har, sier Green Nilsen.

Det har vært viktig for Fagforbundet å få på plass en barnehagepensjon også i NHO for å ikke undergrave pensjonsordningene i hele sektoren.

– Sånn sett er dette området siste skanse for oss når det gjelder å få innført en kjønnsnøytral og livsvarig pensjonsordning for alle ansatte i private barnehagesektor, sier Green Nilsen.

Hilsen til barn og foreldre

Som alltid ved en konflikt er det en tredjepart som blir rammet.

– Til alle foreldre og barn, beklager at dere blir rammet av denne streiken. Vi håper at konflikten blir kortvarig, avslutter Fagforbundets forhandlingsleder.

Dette er barnehagene som er rammet av streiken i første omgang:

Auglendsdalen, Frelsesarmeen barnehage i Stavanger AS

Solgry, Frelsesarmeens barnehage i Drøbak

Trollstua, Frelsesarmeens barnehage i Asker AS

Teisentoppen, Frelsesarmeens barnehage i Oslo AS

Birralee internasjonale Kindergarten, Trondheim

Ås barnehage, Stord

Lønnsoppgjøret i avtaleområde NHO 590 er en del av 2022-oppgjørene. Etter flere runder med forhandlinger hvor partene sto langt fra hverandre i pensjonsspørsmålet, gikk det videre til mekling.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Fagforbundet

Fagforbundet
Fagforbundet
Keysersgate 15
0165 Oslo

23 06 40 00http://www.fagforbundet.no/

Fagforbundet er LOs største forbund, med over 400 000 medlemmer. Vår hovedoppgave er å sikre medlemmene gode og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Som landets største arbeidstakerorganisasjon har vi også tyngde og politisk gjennomslagskraft til å styrke og videreutvikle velferdsstaten

Følg pressemeldinger fra Fagforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fagforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fagforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom