Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Etterlyser flere organiserte innvandrere

Del

Innvandrerteknologer organiserer seg i mindre grad i fagforeninger enn norske teknologer. Det vil Tekna-president Lars Olav Grøvik ha en endring på.

Tekna ønsker nå å mobilisere flere innvandrere til fagforeningene. Tall fra SSB viser at andelen innvandrere i teknisk- naturvitenskapelige yrker som var organisert i fagforening i 2019 var på 42 prosent. Blant norske arbeidstakere var andelen 55 prosent.

- Vi sliter fortsatt med å nå fram til alle innvandrerne. Selv om vi ser en økende rekruttering fra denne gruppen, ligger den fortsatt langt under sine norske kolleger. Vi tror flere innvandrere hadde vært tjent med å organisere seg, sier Grøvik.

Tekna har som ambisjon at organisasjonsandelen blant innvandrere er på nivå med andelen blant nordmenn.

- Fagforeninger er en viktig årsak til at vi har klart å etablere et arbeidsliv vi kan være stolte av, der arbeidstakere har kontroll over viktige rettigheter. Skal vi klare å verne om dette, må vi klare å mobilisere alle gruppene i arbeidslivet, sier Grøvik.

Ulike tradisjoner

Grøvik mener kulturforskjeller og manglende tradisjoner for å være organisert er med på å forklare at færre innvandrere enn nordmenn organiserer seg.

- Vi vet jo at fagforeninger i mange land blir sett på med skepsis. Derfor må vi være flinke til å fortelle om vår måte å organisere arbeidslivet, basert på samarbeid, medvirkning og innflytelse over egen arbeidshverdag, sier han.

Grøvik mener de fleste innvandrere ville hatt store fordeler ved å være organisert.

-For det første er fagforeningene den beste garantisten for at man får den lønnen man bør ha, og de rettighetene i arbeidslivet man har krav på. Skolerte tillitsvalgte taler din sak på arbeidsplassen. I tillegg får man som organisert et faglig fellesskap og nettverk som er unikt, sier han.

Tekna-sjefen forteller at foreningen nå jobber for å utvikle et enda bedre engelsktilbud, for å være mer tilgjengelig for internasjonale medlemmer.

- Vi skal ha fullverdige tilbud for både norske og utenlandske medlemmer, sier han.


Om tallene:


Tallene for organisasjonsprosent er brutt ned på teknisk- naturvitenskapelige yrker, og er hentet inn fra SSB basert på fagforeningsfradrag i selvangivelsen. Det fremgår imidlertid ikke hvilken fagforening de respektive yrkesutøverne er medlem av, og utdanningslengden fremkommer heller ikke.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Dronning Mauds gate 15
0201 Oslo

22 94 75 00https://www.tekna.no/

Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap. Våre 90 000 medlemmer jobber hver dag med å løse samfunnets utfordringer gjennom innovasjon og ny teknologi. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.

Følg pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom