Etterforskernes syn på ny politimetode

Politipatruljer landet rundt er nå blant annet utstyrt med smarttelefon som brukes til å sikre bevis og ta avhør på stedet. Tidligere var dette oppgaver primært forbeholdt etterforskere.
Politiarbeid på stedet er et av tiltakene for å løfte etterforskningsfeltet i politiet.
- Det «politiarbeid på stedet» først og fremst handler om er nemlig politipatruljens etterforskningsarbeid på stedet, forklarer professor Tor-Geir Myhrer ved Politihøgskolen.
Etter patruljene har gjennomført de aller første etterforskningsskrittene på stedet sendes sakene typisk videre til etterforskningsavdelingene som overtar.
De 27 etterforskerne som er spurt om å drøfte fordeler og ulemper med dette er også masterstudenter i etterforskning ved Politihøgskolen, og professor Tor-Geir Myhrer har skrevet en ny artikkel om funnene.
Sikrer bevis når de er som ferskest
Det de aller fleste etterforskerne trekker fram som fordelen ved politiarbeid på stedet er muligheten for bevissikring i det som på engelsk betegnes som «the golden hour».
Kriminaltekniske bevis kan reduseres eller ødelegges både av tid, klimatiske forhold og ved menneskers utilsiktede og tilsiktede handlinger. Når patruljen som er først på stedet kan sikre spor umiddelbart, sikrer man dermed bevisene når de er på sitt aller ferskeste.
- Forklaring fra en mistenkt som er avgitt før vedkommende har fått anledning til å tilpasse innholdet til det han eller hun vet at politiet kjenner til, kan også ha betydelig verdi, utdyper Myhrer.
Patruljer i tidsklemme
Politipatruljene må ofte haste fra oppdrag til oppdrag. Når en patrulje ønsker å gjennomføre avhør på stedet binder dette patruljen opp i noe tid. På den negative siden er det spesielt to forhold som dominerer.
- Mer enn 2/3 fremhever tidspress og stress som svakheter ved metoden. Både mange konkurrerende oppgaver på åstedet og andre ventende oppdrag som operasjonssentralen ønsker å bruke patruljen til, trekkes fram som stressfaktorer, sier Myhrer.
Etterforskerne frykter også at patruljen ved bruk av PPS kan gå i bekreftelsesfellen og lete etter bevis som bekrefter det de tror har skjedd basert på det de ser akkurat der og da. En annen svakhet som trekkes frem er at patruljen som skal starte straksetterforskning ikke har tid til å få god nok oversikt over situasjonen og dermed ikke stiller de mest kritiske spørsmålene.
- Vil man for eksempel i en stresset situasjon ha et våkent øye for at en liten andel av meldinger om innbruddstyveri, er forsøk på forsikringsbedrageri, eksemplifiserer Myhrer.
Om artikkelen
Artikkelen skrevet av Tor-Geir Myhrer består av tre deler. Den første delen behandler begrepet «politiarbeid på stedet» (PPS), bakgrunnen for etableringen av arbeidsmetoden og forankringen av denne. Deretter redegjøres for hva som er innholdet i «politiarbeid på stedet», hva som er den tilsiktede effekten av arbeidsmetoden, og hvilke resultater det på bakgrunn av eksisterende forskning er grunn til å forvente.
Til slutt presenteres synspunktene som kom frem da 27 til dels meget erfarne etterforskere som er studenter ved «Master i etterforskning» ved Politihøgskolen, besvarte arbeidskravet: «Drøft hvilke fordeler og ulemper «politiarbeid på stedet» (PPS) kan innebære for kvaliteten på etterforskningen.»
Nøkkelord
Kontakter
Tor-Geir MyhrerProfessor
Tor-Geir.Myhrer@phs.noPressevakt
Tel:488 87 934 (kl. 09 - 15) - ikke SMSinfo@phs.noBilder

Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Nyutdannet politi raskere i fast jobb22.5.2025 11:08:43 CEST | Pressemelding
Gjennom 2024 var det en tydelig bedring i jobbsituasjonen for uteksaminerte med vitnemål fra Politihøgskolen. De nye tallene nå viser at den positive utviklingen fortsetter. Flere kommer raskere i jobb i etaten, og også andelen i faste stillinger øker markant.
Flere reelle søkere til politiutdanningen30.4.2025 10:28:03 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen har i år 1 442 reelle søkere etter at den første delen av opptaksprosessen er unnagjort. Dette betyr at 253 flere søkere enn i fjor har fullført søknadsprosessen ved å sende inn nødvendig dokumentasjon.
Skal utdanne bank og finans mot svindel29.4.2025 10:38:50 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har fått oppdraget med å utdanne ansatte i bank- og finansnæringen i en forsterket innsats mot svindel og hvitvasking.
Mange utdanninger for flere enn politiansatte11.4.2025 10:14:35 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har en rikholdig meny for Etter- og videreutdanninger rettet inn mot ansatte i politiet. Men over 55 utdanninger er åpne for flere, i første rekke samarbeidende etater og virksomheter.
Slik var søkertallene fra hele landet10.3.2025 14:48:48 CET | Pressemelding
3 020 personer har søkt opptak til politiutdanningen innen fristen 1. mars. Det er en fremgang på 136 søkere (+ 5 %) sammenlignet med 2024. Av de 3 020 søkerne har 2 214 søkt politiutdanning som sitt høyest prioriterte studieønske. Søkerinteressen til pilotprosjektet med samlingsbasert politiutdanning i Alta var markant.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom