Virke

Et tøft år for treningssenterbransjen

Del

Årets treningssenterrapport fra Virke viser at treningssentrene tapte 900 millioner kroner i 2020. Perioder med nedstenging, andre smittevernstiltak og færre besøkende, forklarer nedgangen.

Mee Eline Eriksson, bransjeleder Virke Trening
Mee Eline Eriksson, bransjeleder Virke Trening

- Treningssentrene har måtte snu seg rundt og ta kraftige grep for å holde hodet over vann. For mange har de økonomiske krisepakkene vært redningen i et utfordrende pandemiår, sier Mee Eline Eriksson, bransjeleder for trening i Virke.

Virkes analyser viser at bransjen omsatte for 4,8 milliarder kroner i 2020, ned fra en samlet omsetning på over 5,7 milliarder kroner i 2019.

Færre trener på senter og flere har helseplager

Tross pandemi og begrensninger på treningstilbud, er nordmenn fortsatt aktive, men færre trener på treningssenter. I en befolkningsundersøkelse kommer det frem at 14 prosent færre trener på senter i 2021, sammenlignet med 2019. Størst er frafallet i Oslo, der andelen har falt med 35 prosent siden målingen for to år siden.

Det er også større endringer i bruk av treningssenter som treningsarena blant ulike aldersgrupper. Særlig yngre mellom 19-29 år trener mindre på senter. Andelen har gått fra 47 prosent i 2019 til 36 prosent i 2021, viser befolkningsundersøkelsen fra Opinion.

-  Vi vet at sentrene har en viktig rolle både for folks fysiske helse og det sosiale, Treningssentrene følger smitteverntiltakene og er klare for å ta imot folk som vil trene, sier Eriksson.

Blant de som trener oppgir nærmere 60 prosent at de trener for å begrense eksisterende helseplager. Det er en økning på over ti prosent på to år.

- Mye kan tyde på at hjemmekontor, mindre hverdagsaktivitet og stengte treningssentre har gitt helseplager for mange, sier Eriksson.

Noen funn fra rapporten:

  • Bransjen omsatte i 2020 for 4,8 milliarder kroner, ned fra en samlet omsetning på over 5,7 milliarder kroner i 2019. Det tilsvarer et omsetningsfall på 16 prosent.
  • Mange opplever en rekke positive effekter av mosjon og trening. Hele 71 prosent av de som trener eller mosjonerer, opplever at de blir i bedre humør av det. Over 50 prosent opplever dessuten bedre søvn som følge av fysisk aktivitet. Flere nevner også bedre stressmestring (38 prosent), at de blir mindre syke (36 prosent) og bedre konsentrasjonsevne (34 prosent) som positive effekter av trening/mosjon.

Her finner du rapporten: Treningssenterbransjen 2021

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mee Eline Eriksson, bransjeleder Virke Trening
Mee Eline Eriksson, bransjeleder Virke Trening
Last ned bilde

Lenker

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 24 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom