Et ønske om å ta sunnere valg, også når vi griller
Ernæringsrådgiver i OFG, Iselin Bogstrand Sagen, tror ønsket om å spise mer fisk, grønnsaker og kylling skyldes at mange sitter på kunnskapen om at dette er matvarer som gjør godt for kroppen.
- Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi spiser fisk 2-3 ganger i uken og 500 gram frukt og grønnsaker hver dag. Det virker som at mange vet hva som er bra for helsen, at vi gjerne ønsker å ta de gode valgene også når vi griller. Ønsket står imidlertid sterkest blant kvinner. Mange synes nok også det høres godt ut å variere grillmåltidene litt mer, de aller fleste av oss liker både grønnsaker, fisk og kylling.
Svært mange ønsker fortsatt å ha rødt kjøtt og pølser på grillen
Både kvinner og menn griller ganske mye pølser, hamburgere og rødt kjøtt, men ønsket er desidert størst blant mennene. Det kan se ut som kvinnene i større grad ønsker lettere og sunnere alternativer som fisk, grønnsaker og kylling.
Andelen som valgte vegetarburger på grillen sist de grillet var kun 3 %. Dette samsvarer godt med antallet som kaller seg vegetarianer eller veganer.
Spiser godt med grønnsaker til grillmåltidet
De fleste spiser grønnsaker til grillmåltidet, hele 85 % har enten grønnsaker på grillen, en salat eller noen grønnsaker ved siden av grillmaten. Salat er helt klart vinneren, hele 65 % serverte en grønn salat til grillmåltidet sist de grillet.
Iselin Bogstrand Sagen synes det er svært positivt.
- Grønnsaker, frukt og bær bør inngå i alle dagens måltider, også grillmåltidet. Kostrådet om å spise “5 om dagen” (totalt 500 gram, halvparten frukt og halvparten grønnsaker) er velbegrunnet. Vi vet at det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer.
Vil få flere til å legge grønnsaker på grillen
Det er fint å se at så mange som 29 % la grønnsaker på grillen sist de grillet, men enda flere ønsker å grille grønnsaker. Hele 71 % av kvinnene ønsker å ha grønnsaker på grillen. Hvorfor er spriket så stort?
- Jeg tror det skorter litt på både matvarekunnskap og fantasi. Men det trenger ikke være vanskelig eller komplisert, mener matfaglig rådgiver i OFG Toril Gulbrandsen.
Hun deler sine beste og enkleste grilltips med deg som vil legge mer grønnsaker på grillen:
- Grillspyd er enkelt og godt og blir raskt ferdig. Tre på like store biter av paprika, sopp og løk på spydet, eller andre grønnsaker du måtte ha tilgjengelig. Pensle det med olje og legge det på grillen. En super måte å få brukt opp rester på. Jeg liker best å bruke stålspyd, så slipper jeg å ta meg tiden til å bløtlegge trespydene. Et annet tips er grillet blomkål i skiver. Eller hva med hel spisspaprika. Fjern frøene, fyll den med fetaost og sleng den på grillen. Grillet hjertesalat er også noe du må prøve. Del hjertesalaten i to, pensle den med olje og grill i et par minutter. Strø på ristet kapers og ha over litt sitronsaft før servering. Grillede grønnsaker får en raffinert og nydelig smak. Alt kan grilles, hele, i skiver, i biter på spyd eller pakket i folie.
Vil du gjøre salaten enda mer spennende? Da anbefaler hun å kombinere den med litt grillet frukt.
- En av mine favoritter er en godt blandet grønn salat med masse spinat og ruccula, grillet nektarin, rødløk, mozzarella, en god olivenolje, frisk timian og balsamicodressing.
Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsfaglig rådgiver, tlf. 954 18 998, e-post: iselin.sagen@frukt.no
Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom