Opplysningskontoret for frukt og grønt

Et ønske om å ta sunnere valg, også når vi griller

Del

En undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at mange ønsker å grille sunnere enn det de faktisk gjør. Nordmenn griller mye pølser, hamburger og rødt kjøtt, og mindre av hvitt kjøtt, fisk og grønnsaker. Men de ønsker å snu dette og grille sunnere.

Mange har et ønske om å ta sunnere valg - også på grillen.
Mange har et ønske om å ta sunnere valg - også på grillen.

Ernæringsrådgiver i OFG, Iselin Bogstrand Sagen, tror ønsket om å spise mer fisk, grønnsaker og kylling skyldes at mange sitter på kunnskapen om at dette er matvarer som gjør godt for kroppen.

- Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi spiser fisk 2-3 ganger i uken og 500 gram frukt og grønnsaker hver dag. Det virker som at mange vet hva som er bra for helsen, at vi gjerne ønsker å ta de gode valgene også når vi griller. Ønsket står imidlertid sterkest blant kvinner. Mange synes nok også det høres godt ut å variere grillmåltidene litt mer, de aller fleste av oss liker både grønnsaker, fisk og kylling.

Svært mange ønsker fortsatt å ha rødt kjøtt og pølser på grillen

Både kvinner og menn griller ganske mye pølser, hamburgere og rødt kjøtt, men ønsket er desidert størst blant mennene. Det kan se ut som kvinnene i større grad ønsker lettere og sunnere alternativer som fisk, grønnsaker og kylling.

Andelen som valgte vegetarburger på grillen sist de grillet var kun 3 %. Dette samsvarer godt med antallet som kaller seg vegetarianer eller veganer.

Spiser godt med grønnsaker til grillmåltidet

De fleste spiser grønnsaker til grillmåltidet, hele 85 % har enten grønnsaker på grillen, en salat eller noen grønnsaker ved siden av grillmaten. Salat er helt klart vinneren, hele 65 % serverte en grønn salat til grillmåltidet sist de grillet.

Iselin Bogstrand Sagen synes det er svært positivt.

- Grønnsaker, frukt og bær bør inngå i alle dagens måltider, også grillmåltidet. Kostrådet om å spise “5 om dagen” (totalt 500 gram, halvparten frukt og halvparten grønnsaker) er velbegrunnet. Vi vet at det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer.

Vil få flere til å legge grønnsaker på grillen

Det er fint å se at så mange som 29 % la grønnsaker på grillen sist de grillet, men enda flere ønsker å grille grønnsaker. Hele 71 % av kvinnene ønsker å ha grønnsaker på grillen. Hvorfor er spriket så stort?

- Jeg tror det skorter litt på både matvarekunnskap og fantasi. Men det trenger ikke være vanskelig eller komplisert, mener matfaglig rådgiver i OFG Toril Gulbrandsen.

Hun deler sine beste og enkleste grilltips med deg som vil legge mer grønnsaker på grillen:

- Grillspyd er enkelt og godt og blir raskt ferdig. Tre på like store biter av paprika, sopp og løk på spydet, eller andre grønnsaker du måtte ha tilgjengelig. Pensle det med olje og legge det på grillen. En super måte å få brukt opp rester på. Jeg liker best å bruke stålspyd, så slipper jeg å ta meg tiden til å bløtlegge trespydene. Et annet tips er grillet blomkål i skiver. Eller hva med hel spisspaprika. Fjern frøene, fyll den med fetaost og sleng den på grillen. Grillet hjertesalat er også noe du må prøve. Del hjertesalaten i to, pensle den med olje og grill i et par minutter. Strø på ristet kapers og ha over litt sitronsaft før servering. Grillede grønnsaker får en raffinert og nydelig smak. Alt kan grilles, hele, i skiver, i biter på spyd eller pakket i folie.

Vil du gjøre salaten enda mer spennende? Da anbefaler hun å kombinere den med litt grillet frukt.

- En av mine favoritter er en godt blandet grønn salat med masse spinat og ruccula, grillet nektarin, rødløk, mozzarella, en god olivenolje, frisk timian og balsamicodressing.

Nøkkelord

Kontakter

Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsfaglig rådgiver, tlf. 954 18 998, e-post: iselin.sagen@frukt.no
Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no

Bilder

Mange har et ønske om å ta sunnere valg - også på grillen.
Mange har et ønske om å ta sunnere valg - også på grillen.
Last ned bilde
Tall fra undersøkelsen.
Tall fra undersøkelsen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tilbake til gode matvaner16.4.2020 09:01:47 CESTPressemelding

Påsken er over for i år, men de fleste går ikke den vanlige hverdagen i møte, slik vi vanligvis ville gjort etter ferien. Mye tid hjemme kan utfordre de gode vanene vi vanligvis har. Vi kunne allerede før påsken startet, lese at dagligvarebutikkene solgte uvanlig store mengder søtsaker. Kanskje kjedespiser mange av oss? Eller er det en form for trøst? Det kan uansett være lurt å tenke litt på å komme seg tilbake til de gode matvanene nå. Fargerik, frisk og god mat gjør godt for både kropp og sjel.

Sunn og god mat på lavbudsjett14.4.2020 14:59:31 CESTPressemelding

Mange har fra tid til annen et litt stramt matbudsjett, og kanskje spesielt mange akkurat nå i disse usikre tider. Det kan løses uten at det går ut over helsen eller matgleden. - Rimelig, sunn og god mat får du når du gir grønnsakene en større plass på tallerkenen, forteller Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, som selv er kokk. Her er hennes beste tips til hvordan du kan få maks ut av matbudsjettet.

Smågodt som kan spises hver dag i påsken7.4.2020 09:02:51 CESTPressemelding

Det blir en litt annerledes påske i år, men det trenger ikke stå på kosen av den grunn. Du kan nyte god mat hver dag, men det trenger ikke være lørdag hele uken. Dagligvarebutikkene rapporterte om et voldsomt salg av søtsaker, selv før selve påskeuken. Påskekosen kan med andre ord se ut til å ha startet litt tidlig for mange i år. Her er våre tips til smågodt som man med god samvittighet både bør, og kan spise hver dag.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom