Et budsjett uten ambisjoner for å bekjempe sult

Klimaendringer rammer småbønder i fattige land først og hardest. Antall mennesker som sulter i verden øker for tredje år på rad. Det er nå over 820 millioner mennesker som ikke har nok mat.
- For å bruke et klassisk uttrykk: Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Vi kommer ikke til å klare å utrydde verken sult eller fattigdom, eller stoppe klimaendringene, uten en betraktelig større innsats fra rike land som Norge. Store ord er ikke nok. Norge gjør rett og slett ikke sin del av jobben, sier Odegard.
Tar ikke lederskap
- Norge har med handlingsplanen for bærekraftige matsystemer bestemt at de skal ta internasjonalt lederskap på feltet, som betyr en satsing på klimatilpasset landbruk for å bekjempe sult og fattigdom. Det gjør de ikke med dette budsjettet. Det store flertallet av befolkningen i Norges samarbeidsland lever av landbruket. Vi mener derfor at minst 10 % av bistandsbudsjettet bør gå til klimatilpasset landbruk, fortsetter Odegard.
I fjor økte Regjeringen bistanden til klimatilpasset landbruk med 60 millioner kroner. Det skjedde etter at Utenrikskomiteen spesifikt ba Regjeringen om å trappe opp innsatsen på feltet. Nye 100 millioner i årets budsjett er ikke tilstrekkelig for å oppnå målsetningene Regjeringen selv har satt.
Landbruket er en nøkkelsektor for å bekjempe sult og fattigdom, men har over de siste 30 årene blitt stadig nedprioritert av internasjonale finansinstitusjoner og donorland, Norge inkludert. Med den nye handlingsplanen skulle det endelig komme en større satsing. Foreløpig er det mest store ord og lite handling.
Tiden renner ut for å nå bærekraftsmålene
Den globale tilpasningskommisjonen kom nettopp med rapporten “Adapt now: A Global Call for Leadership on Climate Resilience”, hvor det anslås at det akutte finansieringsbehovet til klimatilpasning er på 16 000 milliarder kroner. Den globale etterspørselen etter mat vil øke med 50 % og avlingene vil gå ned med 30 % dersom vi ikke tar dette på alvor nå. En mer bærekraftig matframtid kommer til å kreve store investeringer i forskning og utvikling av landbruket. Investering i klimatilpasning nå kan gi fire til tidoblet avkastning i forhold til framtidig kostnader som følge av klimaendringer.
De over 500 millioner småbonde-husholdene som er mest truet av klimaendringer trenger en større innsats enn det som ligger i statsbudsjettet. Det at Norge endelig støtter FNs tilpasningsfond med 50 millioner er positivt. 200 millioner til det klimatilpasning gjennom det Grønne Klimafondet er bra, men ikke noe nytt da det er en del av doblingen av støtten som ble lovet i 2016.
Det haster med klimatilpasning i landbruket for de mest sårbare. De som har bidratt minst til klimaendringene er også de som rammes hardest. Dette ser vi gang på gang – i september varslet FN at vi står ovenfor en potensiell ny sultkrise i Somalia hvor over 6 millioner mennesker kan stå uten nok mat innen utgangen av året. Årsaken er at ustabile værmønstre og klimasjokk har gjort årets avlinger 70 % lavere enn normalt.
Det trengs langt større innsats dersom målene Norge har satt seg skal nås. Ingen andre sektorer er så fundamentalt avhengig av været som landbruket. Forslaget til årets statsbudsjett tar ikke dette på alvor. Med et rekordstort bistandsbudsjett burde klimatilpasset landbruk fått større plass.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:23 10 95 82 / 414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder


Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet støtter fattige lokalsamfunn så de kan produsere nok sunn mat i en verden med økende sult og klimaendringer.
I over 40 år har vi jobbet i noen av de fattigste og mest klimautsatte områdene i verden. Vi jobber sammen med lokalsamfunn for varige endringer og økt rettferdighet slik at de kan overvinne sult, takle kriser og skape positiv lokal utvikling. Vi når over en million mennesker på landsbygda i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Vi jobber helhetlig og kombinerer bærekraftige tiltak for å utvikle robuste lokalsamfunn. Sammen øker vi matproduksjonen gjennom klimatilpasset landbruk, lokale frøbanker, plantemangfold, bedret jordsmonn, tilgang på vann og vern av naturen. Målet er å styrke småbondens kunnskap, rettigheter og inntekter.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
– Nok et grått og usolidarisk revidert nasjonalbudsjett15.5.2025 11:24:02 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet og Spire er sterkt kritiske til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. De ber Stortinget sikre at Norge øker bistandsbudsjettet og støtten til sivilsamfunn og matsikkerhet.
Norske miljøorganisasjoner til FN: – Fossilindustrien må ut av klimatoppmøtet26.3.2025 07:59:20 CET | Pressemelding
250 organisasjoner globalt krever handling fra FN for å stanse fossilindustriens innflytelse over klimaforhandlingene.
Anja Cecilie Solvik ansatt i Utviklingsfondet7.2.2025 08:07:36 CET | Pressemelding
Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen, er ny kampanje- og advocacyrådgiver i Utviklingsfondet. Solvik skal jobbe med politisk påvirkning og kampanjearbeid for økt grasrotengasjement innen matsikkerhet og landbruk.
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom