Utviklingsfondet

Et bistandsbudsjett som vil takle kriser?

Del

Vi vil rose regjeringens tydelighet om betydningen av klimatilpasning og matsikkerhet for de fattigste i bistandsbudsjettet, sier Jan Thomas Odegard, leder i Utviklingsfondet. Men regjeringen skaper usikkerhet om de faktisk vil sette handling bak ordene. Les hans uttalelser her.

Jan Thomas Odegard er daglig leder av Utviklingsfondet.
Jan Thomas Odegard er daglig leder av Utviklingsfondet.

Vi vil gjerne tolke budsjettet dit hen at det er en reell økning innen klimatilpasning og matsikkerhet, ved at deler av Post 71 Matsikkerhet, fisk og landbruk er overført til samme formål først og fremst til Regionbevilgningen for Afrika. Samtidig skaper de nye endringene i budsjettstrukturen usikkerhet om hvor sterke føringer som følger disse overføringene. Vi forventer derfor at Utviklingsministeren gir tydeligere signaler om at disse skal gå til matsikkerhet når midlene skal fordeles i 2021.

Vi er positive til at den kraftig økte regionbevilgningen til Afrika «skal bidra til å bygge opp motstandskraften til fattige og personer i utsatte situasjoner». Kombinasjonen av kriser som korona-pandemien, økte tørke og flom, og gresshoppeinvasjoner betyr at det internasjonale samfunnet må støtte fattige lokalsamfunn så de kan stå imot disse utfordringene samtidig som de bedrer sine liv. De fattige har bidratt minst til klimaendringene, men blir hardest rammet av dem.

At støtten til å styrke sivilsamfunn i Sør står på stedet hvil betyr reell nedgang, og er en tapt mulighet til å styrke de som når ut til de aller mest sårbare, også nå under korona-pandemien. Sivilsamfunn er under økende press i mange land fordi de utfordrer myndighetenes og økonomiske interessers maktmisbruk og diskriminering, og dette har økt under pandemien. Likevel innser vi at budsjettet er under hardt press og velger å tolke dette som at Utviklingsministeren vil forsvare dagens støttenivå mot kutt.

Vi synes Regjeringen er modige som opprettholder nivået på støtten til klima- og skog initiativet. Det er avgjørende at vi ikke glemmer klimakrisa og naturkrisa under pandemien, og bra at Norge opprettholder sin internasjonale lederrolle på dette området.

Selv om det er negativt for de fattigste at bistandsbudsjettet kuttes fra 2020 nivå, er vi glad for at Regjeringen opprettholder lovnaden om at bistanden skal utgjøre 1% av BNI. Verdens fattige trenger Norges støtte mer enn noen gang.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jan Thomas Odegard er daglig leder av Utviklingsfondet.
Jan Thomas Odegard er daglig leder av Utviklingsfondet.
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

Krisen i India rammer Nepal med full styrke7.5.2021 14:56:51 CEST | Pressemelding

Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom