Nærings- og fiskeridepartementet

ESA godkjenner finansiering av Ocean Space Centre

Del

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, har i dag 15. desember besluttet å godkjenne full statlig finansiering av Ocean Space Centre i Trondheim.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Foto: yngve Angvik
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Foto: yngve Angvik

- Dette er svært gode nyheter. Ocean Space Centre vil bli et verdensledende senter for forskning, utdanning og næringsliv innen maritime og marine næringer. Dette senteret vil bli viktig når vi skal legge til rette for grønn omstilling og større verdiskaping fra havet, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Ocean Space Centre skal bli et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og undervisning på hav, og mulighetene som ligger i havrommet. Den viktigste forutsetningen for godkjenningen fra ESA er at minimum 80 % av senterets samlede kapasitet benyttes til ikke-økonomiske aktiviteter som utdanning og uavhengig forskning. Øvrig kapasitet kan benyttes til oppdragsforskning for næringslivet.

- Senteret skal bli det nasjonale kunnskapssenteret for havromsteknologi, og utdanne fremtidens spesialister. Det vil bidra til å sikre næringsliv og myndigheter tilgang til ledende kompetanse knyttet til høsting og forvaltning av havrommet, sier havminister Bjørnar Skjæran.

Ocean Space Centre skal inneholde våte og tørre laboratorier med havbasseng, konstruksjons- og maskinlaboratorier, undervisningslokaler og undervisningslaboratorier, kontor- og møtelokaler. Laboratoriene vil inneholde svært avansert utstyr. Senteret vil bestå av flere ulike bygg og totalt være cirka 49.000 kvm.

Regjeringen har foreslått en oppstartsbevilgning for Ocean Space Centre på 500 millioner kroner i 2022. Dette er en del av en samlet kostnadsramme på 8,2 milliarder kroner. Arbeidet med å ferdigstille reguleringsplanen pågår i Trondheim kommune.

- Arbeidet strekker seg over flere år og flere regjeringer. Med godkjenningen fra ESA er en avgjørende forutsetningen for realiseringen av Ocean Space Centre nå på plass. Nå kan vi se fram til byggestart i 2022, og jeg gleder meg allerede til å delta på snorklipping i 2028, sier havminister Skjæran.

Kontakter

Bilder

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Foto: yngve Angvik
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Foto: yngve Angvik
Last ned bilde

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom