UiO - Det medisinske fakultet

ERC Starting Grant til Helene Knævelsrud

Del

Knævelsrud skal i prosjektet FINALphagy finne ut mer om hvordan autofagi skrus av i kroppen. Drømmen er at forskningen hennes skal komme til nytte i kreftbehandling.

– Denne tildelingen gir meg muligheten til å prøve ut nye og litt ville idéer som kan gi oss en helt ny forståelse av autofagi, sier Helene Knævelsrud. Foto: Øystein Horgmo, UiO.
– Denne tildelingen gir meg muligheten til å prøve ut nye og litt ville idéer som kan gi oss en helt ny forståelse av autofagi, sier Helene Knævelsrud. Foto: Øystein Horgmo, UiO.

– Det er en stor glede og en ære å bli tildelt ERC Starting grant!

Det sier Helene Knævelsrud stolt. Hun er forsker ved CanCell – Senter for kreftcelle-reprogrammering, et Senter for fremragende forskning ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo og ved Oslo universitetssykehus.

Knævelsrud driver med grunnforskning rettet mot å finne nye behandlingsformer for kreft. Nå er hun tildelt nesten 15 millioner kroner fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) til sitt prosjekt FINALphagy: Final act of the autophagy symphony: Whole-organism orchestration of autophagy termination.

– Denne tildelingen gir meg muligheten til å prøve ut nye og litt ville idéer som kan gi oss en helt ny forståelse av autofagi, sier forskeren.

Vil finne ut hvordan autofagi skrus av i kroppen

Autofagi betyr «selvspising», og er en prosess som alle cellene i kroppen vår bruker til å gjenvinne sine egne ødelagte eller overflødige deler. Knævelrud skal i sitt prosjekt finne ut mer om hvordan kroppen selv kan regulere at autofagi skrus av.

– Hittil har vi lært mye om hvordan autofagi skrus på, for eksempel under sult. Men det er mye mindre kjent hvordan autofagi skrus av igjen. Spesielt lurer vi på hvordan dette styres i ulike deler av kroppen og justeres mellom forskjellige organer, sier Knævelsrud.

For å finne ut av dette bruker hun bananfluer i forskningen sin.

– Jeg har verktøy slik at jeg kan manipulere og studere autofagi i ulike organer og vev i bananfluelarvene, forteller hun.

Økt kunnskap om autofagi kan brukes i fremtidig behandling

Kunnskap om autofagi kan være en viktig brikke i behandlingen av ulike sykdommer. Knævelsrud er grunnforsker, men et mål med forskningen hennes er å bidra til nye behandlingsmuligheter for kreft.

– Siden autofagi spiller en rolle i mange ulike sykdommer kan dette også potensielt utnyttes i fremtidig behandling av disse sykdommene, sier hun.

– Kanskje kan det være nyttig å kunne justere hvor raskt autofagi skrus av i forbindelse med kreftbehandling? Eller kanskje i behandling rettet mot nevrodegenerative sykdommer?

En prestisjefull tildeling

ERC Starting Grants tildeles forskere to til syv år etter avlagt doktorgrad. Forskerne må ha vist potensiale for uavhengig forskning og demonstrert stor grad av vitenskapelig modenhet. Det er et trangt nåløye å komme gjennom.

– På vegne av Det medisinske fakultet gratulerer jeg Helene Knævelsrud med ERC Starting Grant. Vi er svært stolte og glade over at Helene har fått denne prestisjefulle tildelingen, sier forskningsdekan Jens Petter Berg.

Han trekker også frem Knævelruds forskningsmiljø på Cancell i sin hilsen.

– Gratulasjoner går også til forskningsmiljøene rundt SFF'et CanCell. Tildelingen viser at SFF-ordningen med satsning på langsiktig og grunnleggende forskning gir uttellinger og legger grunnlag for forskerkarrierer i hard internasjonal konkurranse om forskningsmidler. Helene har skaffet seg et glimrende utgangspunkt for avanserte studier av autofagi, og jeg ønsker henne lykke til med prosjektene, sier Berg.

Flere yngre forskere som markerer seg

Ved CanCell jobber de mot å identifisere kreftens "akilleshæler". Senteret vil utvikle metoder for å utnytte disse svake punktene til å reprogrammere kreftceller til å bli ufarlige. Forskningsmiljøet har satset mye på karrierebygging for yngre forskere.

– Helene Knævelsrud kommer fra et sterkt miljø på SFF CanCell hvor hun er representant for en ny generasjon av yngre forskere som nå er i ferd med å etablere seg. Prosjektet bruker basalmedisinsk forskning for å forstå (en liten del av) kreftgåten. Institutt for klinisk medisin har i de siste årene gjort målrettet grep for å sende inn flere ERC-søknader. Vi håper at denne tildelingen til Helene markerer starten på en trend hvor flere fra instituttet vinner ERC, sier nestleder ved Institutt for klinisk medisin, Shuo-Wang Qiao.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Denne tildelingen gir meg muligheten til å prøve ut nye og litt ville idéer som kan gi oss en helt ny forståelse av autofagi, sier Helene Knævelsrud. Foto: Øystein Horgmo, UiO.
– Denne tildelingen gir meg muligheten til å prøve ut nye og litt ville idéer som kan gi oss en helt ny forståelse av autofagi, sier Helene Knævelsrud. Foto: Øystein Horgmo, UiO.
Last ned bilde

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

ASCERTAIN: Nytt Horisont Europa-prosjekt vil forbedre tilgjengelighet og bærekraft ved innføring av innovative helseteknologier28.11.2022 16:00:00 CET | Pressemelding

Rotterdam og Oslo, 28.11.2022 Å innføre kostbare, innovative helseteknologier er utfordrende for europeiske helsesystemer, og krever utvikling av modeller som sikrer en bærekraftig balanse mellom tilgang til kostnadseffektive teknologier, behov for å stimulere innovasjon og entreprenørskap, samt vurdering av de miljømessige konsekvensene. I forskningsprosjektet ASCERTAIN (Affordability and Sustainability improvements through new pricing, Cost-Effectiveness and ReimbursemenT models to Appraise iNnovative health technologies) vil en europeisk gruppe utvikle modeller som tar hensyn til disse perspektivene. – Vårt oppdrag er å gjøre kostbare medisiner og teknologier mer tilgjengelige i Europa. ASCERTAIN gir oss muligheten til å jobbe mot dette målet, sier Carin Uyl-de Groot, professor ved Erasmus School of Health Policy & Management, og prosjektkoordinator for ASCERTAIN. Modellene vil bli utviklet, testet og validert for tre bruksområder: Presisjonsmedisin innen kreft, celle- og genterapi,

Selvmord med illegale rusmidler etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus30.8.2022 14:20:42 CEST | Pressemelding

31. august er Verdens overdosedag, og i den anledning lanserer Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling rapporten "Selvmord med illegale rusmidler etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus". Denne tematiske rapporten omhandler selvmord med illegale rusmidler blant personer som har vært i kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus det siste året før de døde.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom