Er puben nøkkelen til karrieren?

Aftenposten skrev nylig en sak om dette, hvor de løftet viktigheten av å delta på fredagspilsen etter jobb. Vi mener at saken mangler flere vesentlige punkter fra studien som vi ønsker å belyse.
Representasjon, after-work og karriere
I mange bransjer er representasjon og networking helt avgjørende for karrierebygging. Ikke sjeldent skjer dette i form av lunsjer, middager, after-work og andre sosiale samlinger utenfor kontoret. Hvor viktig er egentlig alkohol i disse settingene?
Studien vi henviser til, ble utført i 2021 av KoRus-rådgiver Silje Lill Rimstad og professor Hildegunn Sagvaag. De intervjuet åtte norske kvinner som jobber i London om hvordan drikkekulturen i jobbsammenheng er der. I tillegg gjorde de feltarbeid på after-work puber. De hadde noen interessante funn.
Fra kaldt kontor, til varm pub
På kontoret var de formelle, høflige og distanserte. Så ble de invitert på puben. Der var det en varm atmosfære blant de ansatte, hierarkiet ble brutt og alle snakket med alle. De merket at puben var et viktig sted å være for sin karriere.
De norske ansatte utviklet etter hvert noen strategier for ikke å bli for fulle. De valgte ofte å spandere den første runden, slik at de hadde bidratt økonomisk og sosialt. Da ble det både lettere å velge alkoholfritt senere på kvelden, og å gå hjem litt tidligere.
«Er det sånn at alkohol + arbeidsliv = sant? Da blir mange ubevisst ekskludert. Hvor bevisste er vi på dette?» spurte Silje-Lill Rimstad under et av Akans arrangement om tematikken under Arendalsuka.
Bli med på leken – hvis du klarer
«Å bli med på fredagspilsen trenger ikke bety at du må drikke alkohol, selv om det finnes et sosialt drikkepress», sier BI-professor, Jan Ketil Arnulf, i saken.
Dette er lettere sagt enn gjort. Noen av de som har tatt et aktivt valg om å ikke drikke alkohol generelt, eller bare akkurat for en kveld, står godt i eget valg. Det gjelder imidlertidig langt fra alle. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 12 prosent har opplevd drikkepress, og over 300.000 arbeidstakere har uteblitt fra sosiale arrangementer i jobbsammenheng på grunn av alkoholbruk
Da har vi bommet. For hensikten med disse sosiale arrangementene er å bygge relasjoner, ikke ekskludere. Det er et behov for å snakke om hvordan man vil ha det på jobben i disse anledningene slik at det oppleves inkluderende, hyggelig og trygt for alle å være der, uten at de må forklare hvorfor de ikke drikker.
«Du bør skjønne at du alltid er på jobb når du gjør noe i jobbsammenheng – også etter jobb.» sier BI-professoren.
Nettopp dette krever klare rammer fra arbeidsplassen. Og det viktigste ved å diskutere slike rammer, er nettopp samtalene som løfter fram eventuelle dilemmaer de ansatte opplever.
Lederansvar å snakke om dette på jobb
Har dere ansatte som er ofte ute og representerer, snakk om det! Vi møter mange arbeidstakere som har representasjon som en stor del av stillingen sin, men som aldri har snakket om alkoholbruk i de anledningene. De blir overlatt til seg selv å bedømme hvor grensene går, og de fleste klarer det fint. Men noen ganger sklir det ut, og blir uheldig for relasjoner og omdømmet. Andre ganger beskrives opplevelse av drikkepress når det forventes at man skal være med på “å skåle inn avtaler”.
Ved å snakke om hvordan vi vil ha det når vi drikker sammen under representasjon, jobbreiser, lønningspilsen og jobbfester, bidrar vi til forutsigbarhet, større åpenhet og det blir lettere å håndtere eventuelle ubehagelige hendelser.
Vi anbefaler alle virksomheter å stille seg spørsmålet om hvordan de vil ha det for at alle skal føle seg inkludert uansett om de drikker alkohol eller ikke. Beskriv hva som er greit og ikke greit, og hvem de ansatte kan snakke med dersom de opplever ubehagelige situasjoner. Disse rammene kan formuleres i en policy som er i tråd med bedriftens kultur og verdier.
Av:
Elisabeth Ege, direktør & Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder, Akan kompetansesenter.
Nøkkelord
Bilder

Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Sjefen din er trolig oftere fyllesyk enn deg12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse fra Respons Analyse, gjennomført for Akan kompetansesenter svarer 14 % av norske arbeidstakere at de har vært mindre effektive på jobb, på grunn av alkoholinntak dagen før.
Årets julebord – gode minner eller bare sure oppstøt?19.12.2024 13:15:52 CET | Kronikk
Det var garantert noen som ikke kom på årets julebord. Årsaken kan være noe helt annet enn at man har vaska gølv og børi ved og pynta tre, men rett og slett trenger kvile og puste på ei stund. Det er liksom ikke helt akseptert å takke nei til julebordet, fordi man ikke liker kolleger som blir berusa og fulle. Da byr førjulstiden «heldigvis» på et hav av små unnskyldninger og bortforklaringer.
For første gang er det to vinnere av Akan-prisen28.11.2024 13:55:52 CET | Pressemelding
Årets pris går til Fredrikstad kommune og BaneNor. For første gang oppfyller alle de nominerte minimumskriteriene for å få Akan-prisen. Det har vært en grundig utvelgelsesprosess, som endte i noe som aldri tidligere har skjedd: delt førsteplass og to vinnere av Akan-prisen 2024.
Akan kompetansesenter utfordrer norske toppledere på drikkekultur i julebordstiden27.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når Norges toppledere får servert pils med en uvanlig bismak? I disse dager har nærmere 250 ledere over hele landet mottatt en sixpack med øl fra Akan kompetansesenter. Innholdet er alkoholfritt og på flaskene er det statistikk om alkoholbruk, en litt annerledes type «alkoholprosent» som er ment å trigge samtaler.
Økt bekymring om kokainbruk i arbeidslivet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
De siste årene er det registrert en økning i antall henvendelser som omhandler kokain til Akan kompetansesenters veiledningstjeneste. Denne økning har fortsatt i første halvår 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom