Er likestilling i forskning ferdig nå?
Forskningsrådets likestillingsprogram Balanse feirer ti år. Hva har det ført til, og hva har oppstått i kjølvannet av programmet?

Av: Kristin Aukland, Kifinfo
Forsker Lilli Mittner er en som har vært med i omtrent hele Balanse-programmets periode. Hun deltok i Kjønn og skjønn i kunstfagene sammen med Hilde Blix, og er nå en del av Prestisje-prosjektet. Begge prosjektene er ved UiT Norges arktiske universitet.
– Jeg har tenkt mye på hva som trengs og mangler for å få mer kjønnsbalanse på universitetet.
Hun mener vi jevnlig trenger å vise fram hvordan ståa er, og står bak to apper sammen med partneren, statistikeren Matthias Mittner.
– På den ene laster man opp egne data, og så viser den balansen mellom kvinner og menn. Vi jobber også med at den kan brukes til andre kategorier som gjør en forskjell i samfunnet vårt, som alder, bakgrunn eller etnisitet. Appen er åpent tilgjengelig for dem som ønsker å telle, og for alle arbeidsplasser.
– Den andre appen er spesielt designet for forskningssektoren, den henter opp data fra Database for statistikk om høyere utdanning her og nå, forklarer Mittner.
– Utviklingen over tid er viktig, og appen Balancinator kan kartlegge endringer i kjønnsbalansen over tid.
– Motivasjonen vår var å få det visuelle enkelt fram. Jeg jobber tverrfaglig innen humaniora, kunst og samfunnsfag, og har brukt mye tid på å utvikle nye tiltak for strukturell og kulturell endring i akademia.
En app ved middagsbordet: Et alternativ til saksediagrammet
Oppdagelser skjer ofte tilfeldig, uventet og, for deres tilfelle; ved middagsbordet, forteller Mittner.
– Det er vanligvis saksediagrammet som blir brukt når man ser på kjønnsbalansen, og det har grove form for mål. Da Matthias sendte meg en lenke på Twitter, en fin visualisering og ikke en saks, men søyler der hver person er en brikke og man ser antallet bak prosenten, ble jeg nysgjerrig.
Dette er flere år siden, men inspirert av samtaler i forskningsgruppen, gikk Mittner tilbake for å se om de kunne bruke dette til noe. Og så ble Balancinator til. Nå har Mittner presentert appen og prosjektet i inn- og utland.
– Kjønnsbalanseforskere må snakke sammen med statistikere. Vi lever i en visuell kultur, bilder virker så sterkt og blir “guide to our actions”, spesielt når vi tenker og handler raskt, sier Mittner.
– Hvem er appen nyttig for?
– Administrativt ansatte som følger med på kjønnsbalansen. Det er ganske unikt i Norge at vi har tilgang til denne statistikken. Vi har tallene for hele forskningssektoren åpent tilgjengelig, mens mange andre steder i Europa har man bare tall for sin egen institusjon.
– Det skal også være enkelt. Dersom du for eksempel lurer på hvordan kjønnsbalansen er blant instituttlederne på min institusjon, skal du enkelt finne ut av det. Eller hvordan er egentlig kjønnsbalansen ved NTNU sammenlignet med UiA? Det skal være lett å se, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Aldri har det vært så mange planer for likestilling, men hvem sikrer kvaliteten?1.2.2023 11:02:59 CET | Pressemelding
I dag har de fleste universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter handlingsplaner for likestilling. Institusjonene har selv ansvar for innhold og kvalitet på handlingsplanene, mener Kunnskapsdepartementet.
Idealet om likestilling havner i skyggen av internasjonalisering24.1.2023 11:14:21 CET | Pressemelding
Internasjonalisering i akademia blir ofte omtalt som et nødvendig konkurransefortrinn for å øke kvalitet og eksellense i forskning. Mulige negative konsekvenser snakkes det sjeldnere om. Stipendiat Julie Katrine Flikke ser på akkurat dette.
Rasisme og klasse på lesertoppen i 20225.1.2023 16:34:20 CET | Pressemelding
Sosial bakgrunn i akademia og hverdagsrasisme vekket mest interesse på Kifinfo i fjor. Se lista over våre mest leste nyhetssaker fra året som har gått.
Flere nøtter å knekke for mannsutvalget3.1.2023 15:10:04 CET | Pressemelding
– Kvinner sprer seg på flere fagretninger, men menn velger ikke utdanning like fritt, sier forsker og medlem i det nyoppnevnte utvalget Liza Reisel.
Etterlyser tiltak mot kjønnsbasert vold i akademia20.12.2022 14:08:46 CET | Pressemelding
– Kjønnsbasert vold rammer et flertall av studenter og ansatte i høyere utdanning, ifølge Fredrik Bondestam fra Göteborgs universitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom