Nansen Fredssenter

Er du etterkommer av en norsk sjømann fra første verdenskrig?

Del

Dialogbyen Lillehammer er en fredskonferanse som arrangeres 19. til 23. juni 2018 av Nansen Fredssenter i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Konferansen samler norske og internasjonale fredsforkjempere for å snakke om hvordan dialog bidrar til å bygge varig fred og forhindre fremtidige konflikter og krig. I år er det 100 år siden 1. verdenskrig ble avsluttet og Dialogbyen Lillehammer setter søkelys på hvordan mange av dagens konflikter kan løses ved å lære av fortiden. I den forbindelse ønsker arrangørene å komme i kontakt med etterkommere av norske sjømenn som døde under 1. verdenskrig.

Fra slaget ved Verdun i Frankrike under den første verdenskrig. Bildet viser en fransk soldats grav.  Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix
Fra slaget ved Verdun i Frankrike under den første verdenskrig. Bildet viser en fransk soldats grav. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

”Er du etterkommer av en av de 2.000 norske sjømenn som døde under 1. verdenskrig eller av en av de som overlevde? Vi ønsker å høre fra deg”, sier Alfredo Zamudio, leder ved Nansen Fredssenter på Lillehammer.

”Man vet mye om det som forårsaket 1. verdenskrig, men svært lite om de norske ofrene. Vi har mye å lære av hvordan krigen kunne vært unngått. Vi møtes for å forstå fortiden og for å forebygge fremtidige krigers mareritt”, sier Zamudio.

I tillegg til et solid faglig program skal det holdes en minnemarkering for de norske ofrene. En av dem som skal minnes er August Dahlberg som omkom 7. januar 1918. Skipet D/S Egda var på vei fra Bergen til England og ble senket av en tysk torpedo utenfor Cardiff.

”Vi håper at mange etterkommere av norske sjøfolk som omkom – eller som overlevde – tar kontakt med oss. Vi vil høre fra deg om du er i slekt med noen av disse, eller hvis du har historier eller bilder som du vil dele med oss. Alle historier og bilder vi får inn vil bli tatt vare på i samarbeid med Minnehallen i Stavern”, sier Alfredo Zamudio, leder ved Nansen Fredssenter.


Ta kontakt med Nansen Fredssenter på e-post: dialogbyen@peace.no

Les mer om konferansen på www.lillehammerdialoguecity.org

Faktaboks om Dialogbyen Lillehammer

Nansen Fredssenter på Lillehammer oppfordrer til dialog for tillit, inkludering og mangfold, og inviterer til fredskonferansen Dialogbyen Lillehammer 19. – 23. juni 2018.

Dialogbyen Lillehammer samler mennesker fra hele verden som arbeider for fred og forsoning. Konferansen ønsker å bidra til forsoning, inkludering og demokrati.2018 markerer 100 år siden slutten på første verdenskrig. Lærdommen fra denne krigen er viktig for dagens globale bilde og behovet for dialogarbeid.Dialogbyen Lillehammer åpner for samtaler om inkluderende dialog, forsoningsarbeid i delte samfunn, tvungen fordriving og utfordringer med migrasjon, Bærekraftsmål 16 om inkluderende institusjoner, og FNs resolusjoner 1325 og 2250 om kvinner og ungdom i fred og sikkerhet.

Nansen Fredssenter ble etablert i 1995 og har bred erfaring med dialogarbeid i Norge og internasjonalt. Støttespillere for konferansen er Lillehammer kommune, Høgskolen i Innlandet, Oppland Fylkeskommune, Rederiforbundet, Kunnskapsdepartementet og BMW Foundation. 


Faktaboks om D/S Egda

Millioner av mennesker mistet livet under 1. verdenskrig, deriblant 2.000 norske sjømenn. De fleste av disse døde da flere hundre norske skip ble senket under krigen, selv om Norge var et nøytralt land. Det antas at halvparten av den norske handelsflåten ble senket.

En av disse båtene var D/S Egda som den 7. januar 1918 ble torpedert og senket utenfor England med en besetning på 25 personer. Alle ble reddet med unntak av 34 år gamle August Dahlberg fra Bergen som druknet da han falt overbord.

(...) ”Det var klart veir. Ca. Klokken 10.30 formiddag den 7de januar sang utkikken paa poopen ut: ”Torpedo om styrbord”. Umiddelbart efter fandt en eksplosion sted agterut. Deponenten sprang straks ind i bestiklugaren for at hente en mappe indeholdende mandskapspapirerne. Da han efter ca. 10 sekunders forløp atter kom ut paa broen, ligger hele agterskipet under vand. Agtermasten med bommer falt ned. Deponenten antar, at torpedoen har truffet om styrbord mellem nr. 3 og 4 luke. Alle mand løp straks til baatene. Disse blev laaret, men da ”Egda” fremdeles hadde stor fart, skar motorlivbaaten sig ut fra skibet med den følge, at føreren og flere mand av besætningen maatte kaste sig i vandet. De blev alle straks etterpaa tat opp av livbaatene med undtagelse av stuert August Dahlberg av Bergen, der sandsynligvis er druknet. (...)

Den dramatiske sjøforklaringen om senkningen av D/S Egda finnes her: LINK

Referanse maleri for DS Egda: LINK

Referanse for avisutklipp Aftenposten, Aftennummer 9. Januar 1918 (bak betalingsmur): LINK

Bilder

Fra slaget ved Verdun i Frankrike under den første verdenskrig. Bildet viser en fransk soldats grav.  Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix
Fra slaget ved Verdun i Frankrike under den første verdenskrig. Bildet viser en fransk soldats grav. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix
Last ned bilde
Avisutklipp Aftenposten, Aftennummer 9. Januar 1918
Avisutklipp Aftenposten, Aftennummer 9. Januar 1918
Last ned bilde
DS EGDA i opprørt sjø på åpent hav. Foto: Bergens Sjøfartsmuseum.
DS EGDA i opprørt sjø på åpent hav. Foto: Bergens Sjøfartsmuseum.
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Nansen Fredssenter

Nansen Fredssenter
Nansen Fredssenter
Bj. Bjørnsons plass
2613 Lillehammer

http://www.peace.no

Nansen Fredssenter arbeider nasjonalt og internasjonalt med å fremme og undervise om dialog for fred, for å forebygge konflikt og for å styrke sosiale og politiske relasjoner.

Følg pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nansen Fredssenter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Går Nobels Fredspris til Afrika i år?2.10.2018 13:33:15 CEST | Pressemelding

Førstkommende fredag annonseres årets mottaker av Nobels Fredspris. Nansen Fredssenter har vurdert hvem som er de sterkeste kandidatene i 2018. Fredsprisen skal være en inspirasjon og belønning for heltemodig innsats for fred. Svært ofte hører vi mer om krigen enn om fredsforkjemperne, fordi krigens vold lager mye mer støy enn freden, men i år er det fire sterke kandidater med resultater, der to fra Afrika peker seg ut.