Stiftelsen Norsk Mat

Eplemost i særklasse fra Telemark og Øvre Eiker

Del

Epleblomsten, Fiskum Fruktpresseri og Nyhuus Gard kom gjennom nåløyet til den drikkefaglig sterke juryen under Norges beste eplemost, sider og fruktvin.

Stolte produsenter etter tildeling av Spesialitet for lokalmat- og drikke i særklasse. F.v. Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard, Torunn Irene Vale fra Epleblomsten, Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri og Fagsjef Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Stolte produsenter etter tildeling av Spesialitet for lokalmat- og drikke i særklasse. F.v. Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard, Torunn Irene Vale fra Epleblomsten, Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri og Fagsjef Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Kategorien "eplemost" blomstrer

Tildelingen fant sted under premieutdelingen til Norges beste eplemost, sider og fruktvin på Bruket i Oslo. Fagsjef for Spesialitet Marit Strand sto for Spesialitet-tildelingen: - Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med HANEN og Norsk Eplefest. Å legge Spesialitet-vurderingen av eplemost til en spesialisert og sterk drikkefaglig jury bidrar til å synliggjøre de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen av denne kategorien. 

Kategorien norsk eplemost har vokst betydelig de siste årene. Det reflekteres i antallet påmeldte produkter i NM i eplemost, sider og fruktvin. Hele 260 eplemoster fra 72 ulike produsenter var påmeldt. - Forbrukeren har virkelig fått sansen for norsk drikke og konkurranser som Norges beste eplemost, sider og fruktvin bidrar utvilsomt til dette, sa fagsjef Marit Strand.

To Telemarksprodusenter tildelt Spesialitet

Epleblomsten og Nyhuus Gard holder begge til i et av landets beste fruktdistrikter, nemlig Telemark.

Epleblomsten Aroma lages av de fineste Telemarksepler og er en godt balansert eplemost med et fint sitruspreg. Epleblomsten Eple og Solbær lages på ulike sorter Telemarksepler avhengig av temperatur og kvalitet på eplene, samt solbær av typen Ben Tron fra regionen. Juryen trekker fram smaken av eple som er frisk, innbydende og fint balansert med solbær i avslutningen.

Nyhuus Gard sin Gvarvianer Sorbus på Aroma-epler og rognebær har en perfekt balanse mellom fruktigheten fra eplene og bitterheten fra rognebærene. Det er brukt hele 8% rognebær som vokser på gården. - Tanken bak å tilsette rognebær er å tilføre tanninstruktur i eplemosten, sa Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard. 

Fiskum Fruktpresseri med restaurantsamarbeid i Kongsberg

Eplemost av Gravenstein fra Fiskum Fruktpresseri er et resultat av et samarbeid med restauranten Jordnær i Kongsberg, kunne Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri fortelle. Restauranten ønsket en syrlig eplemost og Gravenstein-eplene ble derfor høstet to uker tidligere enn vanlig. Juryen trekker fram en fruktig aroma med hint av nyslått gress og en fin friskhet finish - et leskende produkt i særklasse. 

Om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

Nøkkelord

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@norskmat.no

Bilder

Stolte produsenter etter tildeling av Spesialitet for lokalmat- og drikke i særklasse. F.v. Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard, Torunn Irene Vale fra Epleblomsten, Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri og Fagsjef Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Stolte produsenter etter tildeling av Spesialitet for lokalmat- og drikke i særklasse. F.v. Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard, Torunn Irene Vale fra Epleblomsten, Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri og Fagsjef Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Last ned bilde
Fagsjef Marit Strand under tildeling av Spesialitet på Bruket i Oslo. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Fagsjef Marit Strand under tildeling av Spesialitet på Bruket i Oslo. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Last ned bilde
Juryering av eplemost. Illustrasjonsbilde. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Juryering av eplemost. Illustrasjonsbilde. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom