Eplemost i særklasse fra Telemark og Øvre Eiker

Kategorien "eplemost" blomstrer
Tildelingen fant sted under premieutdelingen til Norges beste eplemost, sider og fruktvin på Bruket i Oslo. Fagsjef for Spesialitet Marit Strand sto for Spesialitet-tildelingen: - Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med HANEN og Norsk Eplefest. Å legge Spesialitet-vurderingen av eplemost til en spesialisert og sterk drikkefaglig jury bidrar til å synliggjøre de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen av denne kategorien.
Kategorien norsk eplemost har vokst betydelig de siste årene. Det reflekteres i antallet påmeldte produkter i NM i eplemost, sider og fruktvin. Hele 260 eplemoster fra 72 ulike produsenter var påmeldt. - Forbrukeren har virkelig fått sansen for norsk drikke og konkurranser som Norges beste eplemost, sider og fruktvin bidrar utvilsomt til dette, sa fagsjef Marit Strand.
To Telemarksprodusenter tildelt Spesialitet
Epleblomsten og Nyhuus Gard holder begge til i et av landets beste fruktdistrikter, nemlig Telemark.
Epleblomsten Aroma lages av de fineste Telemarksepler og er en godt balansert eplemost med et fint sitruspreg. Epleblomsten Eple og Solbær lages på ulike sorter Telemarksepler avhengig av temperatur og kvalitet på eplene, samt solbær av typen Ben Tron fra regionen. Juryen trekker fram smaken av eple som er frisk, innbydende og fint balansert med solbær i avslutningen.
Nyhuus Gard sin Gvarvianer Sorbus på Aroma-epler og rognebær har en perfekt balanse mellom fruktigheten fra eplene og bitterheten fra rognebærene. Det er brukt hele 8% rognebær som vokser på gården. - Tanken bak å tilsette rognebær er å tilføre tanninstruktur i eplemosten, sa Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard.
Fiskum Fruktpresseri med restaurantsamarbeid i Kongsberg
Eplemost av Gravenstein fra Fiskum Fruktpresseri er et resultat av et samarbeid med restauranten Jordnær i Kongsberg, kunne Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri fortelle. Restauranten ønsket en syrlig eplemost og Gravenstein-eplene ble derfor høstet to uker tidligere enn vanlig. Juryen trekker fram en fruktig aroma med hint av nyslått gress og en fin friskhet finish - et leskende produkt i særklasse.
Om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom