Enovastøtte til elektriske veger

- Veitrafikken står for 18 prosent av Norges klimagassutslipp. Derfor er det avgjørende at vi utvikler teknologi som bidrar til utslippskutt på våre veier. Dynamisk induktiv lading er en ung teknologi som vil gi oss verdifull kunnskap om vegen videre. Enova støtter de som går foran og vi vil følge prosjektet med interesse, sier Marie Tranaas Skjærvik, markedssjef i Enova.
Grave ned infrastruktur
Induktiv lading er en teknologi hvor strøm overføres trådløst fra et felt under veidekket og til én eller flere mottakere i kjøretøyet ved hjelp av induksjon. Når kjøretøyet er i fart, kalles det dynamisk induktiv lading. Testområdet for piloten blir på Sandmoen bussdepot sør for Trondheim. Inne på depotområdet skal infrastruktur graves ned i veien slik at to testbusser kan kjøre ruten gjennom en hel vinter. Pilotprosjektet vil gi kunnskap om hvordan funksjonaliteten og holdbarheten til dynamisk induktiv lading er i kalde og våte klimatiske forhold
-Samtidig vil prosjektet gi god kunnskap om bruk av effekt og eventuelle strålingslekkasjer, sier Skjærvik.
Metrolinjene neste
41 % av alle påstigninger i Trondheimsområdet skjer på en av AtBs metrolinjer. Dette er sentrale, langtgående busslinjer som kjøres intensivt og som bruker mye energi. En av utfordringene har vært nettopp hvordan disse store bussene skal lades.
-Lykkes vi med pilotprosjektet, vil ikke metrobussene trenge like store batteripakker. Vi slipper høy ladeeffekt på ladestasjonene og vi vil få lavere driftskostnader, sier Pål Revheim, seniorrådgiver teknologi og forretningsutvikling i AtB.
-Gleder oss til å komme i gang
Pilotprosjektet drives av Trøndelag fylkeskommune, AtB og Miljøpakken. Miljøpakken er et samarbeid mellom Trondheim kommune, Statens vegvesen og Trøndelag fylkeskommune. Ambisjonen mellom de tre partene er høye: Alle busser i stor-Trondheim skal være utslippsfrie fra oppstart av ny kontraktsperiode i 2029.
– Dette er veldig spennende, og vi gleder oss til å komme i gang med pilotprosjektet. Vi har lenge jobbet for å tilrettelegge for miljøvennlige løsninger, og lading undervegs kan være nødvendig for å få elektrifisert disse viktige metrolinjene, sier Konrad Pütz, direktør for samferdsel i Trøndelag fylkeskommune.
Innovasjon på internasjonalt nivå
Det er få elektriske veier med dynamisk induktiv lading i verden. Den nærmeste testbanen ligger på Gotland i Sverige. Prosjektet i Trondheim representerer innovasjon på internasjonalt nivå og det knytter seg derfor stor interesse til erfaringene fra prosjektet.
-Både Trøndelag fylkeskommune og AtB har god tradisjon for å dele informasjon om de prosjektene de gjennomfører. Deling av informasjon vil gi et bedre beslutningsgrunnlag for aktører som vurderer dynamisk induktiv lading, noe som igjen kan forhindre kostbare feilinvesteringer, sier Skjærvik.
-Kollektivtransporten skal bli utslippsfri, da må vi tenke innovativt og teste ut ny teknologi. Lading av kjøretøy direkte gjennom veien er en spennende idé som både bidrar til omstilling, reduserer belastningen på strømnettet og bidrar til kostnadsreduksjoner for kollektivselskapene. Alt dette er viktig å få til i omstillingen vi skal gjennom, og jeg vil rose AtB for at de tenker innovativt og tester ut denne nye teknologien, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).
Nøkkelord
Kontakter
Eiliv FlaknePressesjef/Head of media
Tel:+47 950 66 565eiliv.flakne@enova.noMarie Tranaas SkjærvikOmrådeleder Landtransport
Tel:+47 411 47 026marie.tranaas.skjaervik@enova.noKonrad PützDirektør for samferdselTrøndelag fylkeskommune
Tel:+47 936 22 482konpt@trondelagfylke.noGrethe OpsalDirektør marked og kommunikasjonAtB
Tel:+47 924 71 195grethe.opsal@atb.noBilder

Om Enova
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
Eramet Norway får 132 millioner kroner til energi- og klimaprosjekter i Sauda30.3.2023 12:05:00 CEST | Pressemelding
Eramet Norway Sauda skal bygge verdens første energigjenvinningsanlegg der ovnsgass fra manganlegeringsproduksjon omdannes til elektrisk og termisk energi, samt CO2. I tilknytning til energigjenvinningsanlegget skal det også etableres et pilotanlegg for testing av karbonfangst. Enova støtter satsingene med 132 millioner kroner.
Enova endrer støtten for batteri i fartøy7.3.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
Enova endrer støtteprogrammet for batteri i fartøy. Støtten til havbruksflåten tas bort mens innsatsen mot fiskeflåten opprettholdes. Årsaken til at støtteprogrammet endres er at omstillingen til batteriløsninger i havbruksflåten har skjedd raskere enn forventet. Enova har støttet til sammen 178 havbruksfartøy og 38 fiskefartøy under programmet Batteri i fartøy siden november 2020.
Skal produsere aluminium utslippsfritt2.3.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Hydro Aluminum AS tar neste steg i utviklingen av en ny metode for å produsere aluminium utslippsfritt. Produksjonsteknologien, som kalles HalZero, skal testes ut på Herøya i Porsgrunn de neste årene. Enova går inn med 141 millioner kroner i støtte til prosjektet
Removr skal fjerne CO₂ direkte fra lufta28.2.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Det norske selskapet Removr skal utvikle og teste en miljøvennlig teknologi som skal fjerne CO₂ direkte fra lufta. Piloten blir den første av sitt slag på Technology Centre Mongstad. Enova går inn med 36,3 millioner kroner i støtte.
Enovastøtte til karbonfangstanlegg i Øygarden26.2.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Selskapet CCB Energy Management skal vurdere å bygge et rense- og flytendegjøringsanlegg for CO2 i Energiparken i Øygarden. Prosjektet skal bidra til å utvikle en løsning som vil kutte kostnadene for rensing og flytendegjøring av CO2 fra flere produsenter, før den går til lagring. Enova støtter forprosjektet med 10 millioner kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom