Miljøstiftelsen Bellona

Energimeldingen: Skrikende behov for infrastruktur

Del

– For defensivt av regjeringen. Arbeidet med å bygge infrastruktur må starte nå, sier fagsjef i Bellona, Christian Eriksen.

Fagsjef i Bellona, Christian Eriksen
Fagsjef i Bellona, Christian Eriksen

– Bellona er svært positive til føringen i energimeldingen om å ta krafta i bruk for å skape arbeidsplasser og verdier. Potensialet er godt hvis forholdene legges til rette for omstilling og nysatsing. Men det krever betydelig satsing og tempo i arbeidet med ny infrastruktur, sier Eriksen.  

I energimeldingen står det at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sett en stor økning i konsesjonssøknader om nettanlegg, men at det er «usikkert hvor mange av disse initiativene som faktisk vil bli etablert».  

– Dette bærer ikke akkurat bud om en storsatsing på ny industri. Vi kan ikke bygge infrastruktur kun for prosjekter vi vet om i dag, industrietablering krever ledig kapasitet i nettet som vi ikke har tid til å vente på i årevis. Tempo må økes betraktelig. Ny grønn industri i Norge er helt avhengig av tilgang på strøm, sier Eriksen.  

Han mener at behovet for infrastrukturutbygging er skrikende. For strøm, hydrogen og CO2.

– Olje- og energiminister Tina Bru er naturlig nok opptatt av å bygge effektivt og ikke for mye. Men industribygging krever satsing. Regjeringen risikerer en selvoppfyllende profeti – ingen infrastruktur, ingen industrietablering, sier Eriksen.  

Bellona er dypt uenige i energimeldingens behandling av oljenæringen, blant annet i perspektivene på elektrifisering av norsk sokkel.

– Olje- og energiministeren omtaler kraft fra land som eneste mulighet for utslippskutt, uten å vurdere karbonfangst eller nedstengning av felter. Det gjøres heller ingen endringer i oljepolitikken, selv etter en IEA-rapport som fraråder nye oljelisenser. Oljenæringen ser ut til å få det som de vil i denne meldingen, sier Eriksen.

Regjeringens energimelding kommer samme uke som oppdaterte utslippstall for Norge, som bekreftet at vi ikke når klimamålet for 2020. Likevel ønsker ikke regjeringen å begrense ny oljeleting.

– Statsminister Erna Solberg sa på dagens pressekonferanse at de ikke vil si nei til ny oljeleting, og at hvis de skulle gjort det, «måtte det vært del av en mye større plan». Bellona vil derfor utfordre regjeringen til å starte arbeidet med nettopp en slik plan. Det vil være av stor verdi både for våre folkevalgte og for næringen selv.

Kontakter

Fagsjef i Bellona, Christian Eriksen
+ 47 984 88 398

Bilder

Fagsjef i Bellona, Christian Eriksen
Fagsjef i Bellona, Christian Eriksen
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Vulkan 11
0178 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, London, Berlin, Murmansk og St. Petersburg, i tillegg til representasjoner i USA og flere EU-land. Våre nettsider finnes i norsk, engelsk og russisk utgave.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom