Akan

Endelig jobbfest igjen!

Del
Èn-meteren gjelder fortsatt, men landet er i ferd med å gjenåpnes og mange kolleger møtes endelig igjen. Ikke bare i Teams, men i virkeligheten. Det er liten tvil at vi har savnet hverandre. Vi har savnet venner, vi har savnet kollegene og arbeidsplassen vår. Det er naturlig å feire gjensynet med kolleger med en jobbfest. Her er tre konkrete råd for en fest hvor flere vil føle seg inkludert.

Da Norge stengte ned 12. mars i år ble svært mange arbeidstakere henvist til hjemmekontor, og mange ble permittert. Nå åpner landet gradvis og det er hyggelig å feire gjensynet med kolleger og med arbeidsplassen.

Parallelt med den for mange av oss, uvante jobbsituasjonen, har det vært mye fokus i media på fordeler og ulemper med hjemmekontor kontra det å være fysisk til stede på jobben. Mange har pekt på behovet for å se hverandre og at den digitale kaffekoppen ikke kan erstatte den daglige praten ved kaffemaskinen eller en felles lunsj. Kanskje ikke så rart at invitasjonen til en fest med kolleger nå tas imot med glede.

Viktig sosial møteplass
Jobbfester er en viktig sosial møteplass for de aller fleste av oss som er i jobb, og en fin anledning for ledelsen til å gjøre stas på sine medarbeidere. I en undersøkelse Folkehelseinstituttet (FHI) har gjennomført (2016) svarer nesten 1 av 3 at det å drikke alkohol styrker arbeidsmiljøet. På jobbfesten slapper vi av sammen, vi snakker om andre ting og vi blir kjent på en ny måte. Samtidig vet vi også at flere enn 1 av 10 både opplever drikkepress og at like mange uteblir fra jobbfesten fordi de synes kolleger drikker for mye (FHI 2019). I rene tall er dette i overkant av 300.000. Nå vet vi ikke om disse tallene er relevante for den nye situasjonen vi er i, men de er greie å ha i bakhodet for ledere og festkomitèen, når festen skal planlegges.    

Tre råd: for «endelig-tilbake-på-jobb-fest»:

  1. Ha mindre oppmerksomhet på alkoholen og mer på aktivitetene, maten, eller rett og slett på det å ha det hyggelig sammen
  2. Tilby alkoholfrie alternativer som har minst like god kvalitet som den alkoholholdige drikken, og sørg for at de er lett tilgjengelige
  3. Ikke spør hvorfor kollegaen din ikke drikker alkohol. Det er en privatsak.

I tillegg er det lurt å tenke på at du som leder er rollemodell, og at du må være forberedt på at ting kan skli ut. Da er vårt råd at du tar en prat med den/de det gjelder.

Rådene legger et grunnlag for en fest hvor flere føler seg inkludert, og ikke minst, tør jeg påstå, vil de bidra til at det blir lettere å huske myndighetenes viktige råd om èn meter avstand og god håndhygiene.

Investering i arbeidsmiljøet

I tillegg anbefaler vi alle arbeidsplasser å ha tydelige retningslinjer for alkoholbruk. Rapporten fra FHI viser en klar forventning blant norske arbeidstakere om at arbeidsplassen skal ha retningslinjer om alkoholbruk, også utenfor arbeidstiden. Å ha en klar holdning, nedfelt i en policy som er kjent for alle ansatte, er det beste tiltaket for en vellykket jobbfest. Vårt budskap er ikke å kutte ut alkohol på jobbrelaterte sammenkomster, men å ha en bevissthet på hvor grensene går. Det øker ikke bare sann­synligheten for at flere vil føle seg inkludert. Det er også en klok investering i arbeidsplassens arbeidsmiljø, sikkerhet og omdømme.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Akan

Akan
Akan
PB 96, Sentrum
0101 Oslo

22 40 28 00http://akan.no/

Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.

Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.

Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo

- Gevinsten ligger i åpenheten -

Følg pressemeldinger fra Akan

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Akan

Er januar fortsatt hvit?26.1.2024 08:00:00 CET | Aktuelt

Hvit januar går som en farsott. I følge alkovettorganisasjonen Av-og-til vurderte hele 1 av 4 å frivillig unngå å drikke alkohol i løpet av januar. Fenomenet er mer populært enn noen gang. Mange av oss har gått inn i det nye året med troen på at 31 hvite dager gir friskere hud, mer energi, bedre søvn, du blir slankere, sover som en sten og konto’n fylles opp. En drømmestart på året der altså og et kjempeskritt i retning årets sommerkropp.

Ny rapport: Mer risikofylt alkoholbruk blant sysselsatte enn ikke-sysselsatte i Norge.24.1.2024 08:00:00 CET | Pressemelding

En ny rapport fra FHI, på oppdrag fra Akan kompetansesenter, viser at risikofylt alkoholbruk er mer utbredt blant sysselsatte enn ikke-sysselsatte. I tillegg viser rapporten at bruk av illegale rusmidler blant sysselsatte er nært forbundet med risikofylt alkoholbruk. -Dette er et viktig argument for at virksomheter bør ha en bevissthet til egen alkoholkultur i sosiale situasjoner og forebygger at deres ansatte blir en del av statistikken, sier Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder Akan kompetansesenter.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye