Endelig jobbfest igjen!

Da Norge stengte ned 12. mars i år ble svært mange arbeidstakere henvist til hjemmekontor, og mange ble permittert. Nå åpner landet gradvis og det er hyggelig å feire gjensynet med kolleger og med arbeidsplassen.
Parallelt med den for mange av oss, uvante jobbsituasjonen, har det vært mye fokus i media på fordeler og ulemper med hjemmekontor kontra det å være fysisk til stede på jobben. Mange har pekt på behovet for å se hverandre og at den digitale kaffekoppen ikke kan erstatte den daglige praten ved kaffemaskinen eller en felles lunsj. Kanskje ikke så rart at invitasjonen til en fest med kolleger nå tas imot med glede.
Viktig sosial møteplass
Jobbfester er en viktig sosial møteplass for de aller fleste av oss som er i jobb, og en fin anledning for ledelsen til å gjøre stas på sine medarbeidere. I en undersøkelse Folkehelseinstituttet (FHI) har gjennomført (2016) svarer nesten 1 av 3 at det å drikke alkohol styrker arbeidsmiljøet. På jobbfesten slapper vi av sammen, vi snakker om andre ting og vi blir kjent på en ny måte. Samtidig vet vi også at flere enn 1 av 10 både opplever drikkepress og at like mange uteblir fra jobbfesten fordi de synes kolleger drikker for mye (FHI 2019). I rene tall er dette i overkant av 300.000. Nå vet vi ikke om disse tallene er relevante for den nye situasjonen vi er i, men de er greie å ha i bakhodet for ledere og festkomitèen, når festen skal planlegges.
Tre råd: for «endelig-tilbake-på-jobb-fest»:
- Ha mindre oppmerksomhet på alkoholen og mer på aktivitetene, maten, eller rett og slett på det å ha det hyggelig sammen
- Tilby alkoholfrie alternativer som har minst like god kvalitet som den alkoholholdige drikken, og sørg for at de er lett tilgjengelige
- Ikke spør hvorfor kollegaen din ikke drikker alkohol. Det er en privatsak.
I tillegg er det lurt å tenke på at du som leder er rollemodell, og at du må være forberedt på at ting kan skli ut. Da er vårt råd at du tar en prat med den/de det gjelder.
Rådene legger et grunnlag for en fest hvor flere føler seg inkludert, og ikke minst, tør jeg påstå, vil de bidra til at det blir lettere å huske myndighetenes viktige råd om èn meter avstand og god håndhygiene.
Investering i arbeidsmiljøet
I tillegg anbefaler vi alle arbeidsplasser å ha tydelige retningslinjer for alkoholbruk. Rapporten fra FHI viser en klar forventning blant norske arbeidstakere om at arbeidsplassen skal ha retningslinjer om alkoholbruk, også utenfor arbeidstiden. Å ha en klar holdning, nedfelt i en policy som er kjent for alle ansatte, er det beste tiltaket for en vellykket jobbfest. Vårt budskap er ikke å kutte ut alkohol på jobbrelaterte sammenkomster, men å ha en bevissthet på hvor grensene går. Det øker ikke bare sannsynligheten for at flere vil føle seg inkludert. Det er også en klok investering i arbeidsplassens arbeidsmiljø, sikkerhet og omdømme.
Nøkkelord
Kontakter
Elisabeth EgeDirektør
Tel:481 04 010elisabeth.ege@akan.noBilder
Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Sjefen din er trolig oftere fyllesyk enn deg12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse fra Respons Analyse, gjennomført for Akan kompetansesenter svarer 14 % av norske arbeidstakere at de har vært mindre effektive på jobb, på grunn av alkoholinntak dagen før.
Årets julebord – gode minner eller bare sure oppstøt?19.12.2024 13:15:52 CET | Kronikk
Det var garantert noen som ikke kom på årets julebord. Årsaken kan være noe helt annet enn at man har vaska gølv og børi ved og pynta tre, men rett og slett trenger kvile og puste på ei stund. Det er liksom ikke helt akseptert å takke nei til julebordet, fordi man ikke liker kolleger som blir berusa og fulle. Da byr førjulstiden «heldigvis» på et hav av små unnskyldninger og bortforklaringer.
For første gang er det to vinnere av Akan-prisen28.11.2024 13:55:52 CET | Pressemelding
Årets pris går til Fredrikstad kommune og BaneNor. For første gang oppfyller alle de nominerte minimumskriteriene for å få Akan-prisen. Det har vært en grundig utvelgelsesprosess, som endte i noe som aldri tidligere har skjedd: delt førsteplass og to vinnere av Akan-prisen 2024.
Akan kompetansesenter utfordrer norske toppledere på drikkekultur i julebordstiden27.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når Norges toppledere får servert pils med en uvanlig bismak? I disse dager har nærmere 250 ledere over hele landet mottatt en sixpack med øl fra Akan kompetansesenter. Innholdet er alkoholfritt og på flaskene er det statistikk om alkoholbruk, en litt annerledes type «alkoholprosent» som er ment å trigge samtaler.
Økt bekymring om kokainbruk i arbeidslivet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
De siste årene er det registrert en økning i antall henvendelser som omhandler kokain til Akan kompetansesenters veiledningstjeneste. Denne økning har fortsatt i første halvår 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom