En kål: 5 billige middager
Kål er mettende, sunt og billig. Men mange klør seg i hodet og lurer på hva de skal bruke hele kålhodet til om de bare trenger litt kål. Her får du de beste tipsene til hvordan du kan bruke opp hele kålhodet til rimelige og smakfulle retter.
—Hodekål er svært allsidig og kan likegodt spises rå, som wokket, dampet eller stekt, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbransen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Bare å “kåle på”
—Det er på tide å "kåle det til” litt oftere. En pastarett med mye strimlet kål er verdt å prøve. Kall den gjerne «kålbonara» for den har mye til felles med den originale carbonaraen. En rimeligere rett skal du lete lenge etter, sier hun.
Gulbransen anbefaler den japanske retten “okonomiyaki” på det varmeste. En klassisk rett hvor kål er hovedingrediensen.
—Dette er en utrolig smakfull pannekakeomelett som du gjerne kan servere til middag. Den vil garantert skåre høyt blant dem som har sans for en litt mer eksotisk smak, forteller hun.
Gjør som svenskene
I Sverige serveres det kålsalat til pizza. Det gjør pizzamåltidet både mer næringsrikt og mettende.
— Kålsalat er så godt som det er enkelt! Det er bare å finsnitte kålen, kna den med litt salt og tilsette noe syrlig og litt olje. Samme fremgangsmåte kan brukes om du vil ha kålsalat til tacoen, men kanskje du vil piffe den opp med litt koriander, anbefaler hun.
Hun tipser også om pytt i panne som er en perfekt måte å bruke opp matrestene, og vil også slå et slag for råkostsalaten.
— Råkost til fiskekaker er sunn og enkel hverdagsmat. Det eneste du trenger til den er en finsnittet skalk med kål og revet gulrot blandet med noen dråper sitron. Blander du den sammen med litt dressing blir det coleslaw, som blant annet er helt perfekt til BBQ, avslutter Gulbrandsen.
Gode grunner til å spise mer kål
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG er svært begeistret for kålen og kan fortelle at den er skikkelig næringsrik.
—Kål inneholder dobbelt så mye vitamin C som appelsin og er en svært god kilde til fiber. Fiber gir en god metthetsfølelse, gjør godt for fordøyelsen og nyere forskning viser også at fiber fra grønnsaker kan virke prebiotisk og gi en god sammensetning av tarmfloraen, som i mange studier er forbundet med bedre helse.
Her får du oppskriftene:
- “Kålbonara”: Spaghetti med kål og soltørkede tomater
- Okonomiyaki.
- Enkel kålsalat til pizza og taco.
- Pytt i panne med kål og speilegg.
- Råkostsalat med kål og gulrot.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bli med og se noen av Norges beste kokker briljere med de grønne råvarene2.2.2023 09:55:54 CET | Pressemelding
Trenden er klokkeklar – plantekost har aldri vært mer i vinden. Nå skal Årets grønne kokk arrangeres for niende gang. Her er de seks lagene som skal i ilden på UMAMI ARENA 15. februar 2023.
Bekymret for helsen til de som har minst fra før1.2.2023 13:30:58 CET | Pressemelding
Presset økonomi kan gjøre at det er de som har minst fra før som må gjøre de hardeste prioriteringene i handlevognen. Det vil kunne gå på helsen løs når de allerede høye matvareprisene nå er forventet å stige enda mer, frykter Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Potet på den politiske agendaen18.1.2023 14:51:09 CET | Pressemelding
Vi må gjøre poteten kul igjen, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under en fagdag for potetnæringen onsdag denne uken. Den kan dyrkes i hele landet, er næringsrik og smaker godt, og den er svært lagringsdyktig. Den er rett og slett et kinderegg!
Unngå å gå i slankefellene 12.1.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Er du en av de som ønsker å kickstarte det nye året med å gå ned i vekt? Da er du ikke alene. Mediene florerer av reklamer for et sunnere liv og hvor raskt du kan gå ned en buksestørrelse eller to på kort tid. Men funker det?
Det beste kostholdet for immunforsvaret11.1.2023 11:09:11 CET | Pressemelding
Det kan virke som at halve staben ligger med korona eller influensa i disse dager. Er det noe du kunne spist mer av for å unngå å bli syk eller bli fortere frisk? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt avliver noen myter og kommer med fakta.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom